Σκύρος, ο Μπρουκ και η αθάνατη ποίηση

Ο ανδριάντας του Ρούπερτ Μπρουκ, το άγαλμα της αθάνατης ποίησης
Ο ανδριάντας του Ρούπερτ Μπρουκ, το άγαλμα της αθάνατης ποίησης
Ξυλόγλυπτα διακοσμητικά αντικείμενα της Σκύρου
Ξυλόγλυπτα διακοσμητικά αντικείμενα της Σκύρου
Το βυζαντινό κάστρο της Σκύρου
Το βυζαντινό κάστρο της Σκύρου
Πόλη Σκύρου
Πόλη Σκύρου
Πόλη Σκύρου
Πόλη Σκύρου
Πόλη Σκύρου
Πόλη Σκύρου
Τα Μαγαζιά και ο Μώλος
Τα Μαγαζιά και ο Μώλος
7 φωτογραφίες
Φωτό:
Ο ιδεαλιστής άγγλος ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ (Rupert Brooke, 1887-1915), γνωστός κυρίως για τα σονέτα που έγραψε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε θαυμαστής της Ελλάδας και ένθερμος φιλέλληνας.

Ο Μπρουκ υπηρέτησε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και έλαβε μέρος στην εκστρατεία των Δαρδανελλίων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ως μέλος της Εκστρατευτικής Δύναμης Μεσογείου.

Άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της 23ης Απριλίου 1915 (εξαιτίας τσιμπήματος που δέχτηκε από μολυσμένο κουνούπι) σε γαλλικό πλωτό νοσοκομείο που είχε αγκυροβολήσει στον όρμο της Σκύρου Τρίστομο ή Τρεις Μπούκες, έχοντας ως τελικό προορισμό τη χερσόνησο της Καλλίπολης, στην Τουρκία.

Δεδομένου ότι η Εκστρατευτική Δύναμη είχε λάβει εντολή να αναχωρήσει αμέσως, ο Μπρουκ θάφτηκε εσπευσμένα, το ίδιο βράδυ, σε έναν ελαιώνα πλησίον των ακτών του προαναφερθέντος όρμου της Σκύρου, σε σημείο που επέλεξε ο στενός του φίλος William Denis Browne (1888-1915), συνθέτης, πιανίστας και μουσικοκριτικός, που έμελλε να χάσει κι αυτός τη ζωή του λίγες ημέρες αργότερα, στην Καλλίπολη.

Προς τιμήν του φιλέλληνα άγγλου ποιητή ανεγέρθηκε μνημείο με ανδριάντα στην πόλη της Σκύρου (πλατεία Μπρουκ).

Στα αποκαλυπτήρια του έργου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Mιχάλης Tόμπρος, τον Aπρίλιο του 1931, έδωσε το «παρών» ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Eλευθέριος Bενιζέλος.

Η επίσκεψη στο μνημείο του Μπρουκ, που είναι επίσης αφιερωμένο στην αθάνατη ποίηση ("To Rupert Brooke and immortal poetry"), προσφέρει μαγευτική θέα στα Μαγαζιά, το Μώλο και την ευρύτερη περιοχή βορείως της πόλης της Σκύρου.

Θαυμάσια εμπειρία είναι και η περιήγηση στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια της όμορφης σκυριανής πολιτείας, που είναι χτισμένη κάτω από τον επιβλητικό βράχο με το βυζαντινό κάστρο.

Τα περίφημα σκυριανά σπίτια με τις επίπεδες στέγες και τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, οι αξιόλογες εκκλησίες συνυπάρχουν αρμονικά με τα εργαστήρια λαϊκής τέχνης, τα εμπορικά καταστήματα και τις παραδοσιακές ταβέρνες.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.