Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Πύλος και η Γιάλοβα

Η Πύλος και η Γιάλοβα

Το Νιόκαστρο και η Σφακτηρία

H ιστορική κωμόπολη της Πύλου, ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας, απλώνεται αμφιθεατρικά σε δύο υψώματα γύρω από το λιμάνι της, στον κόλπο του Ναβαρίνου.

Στον κόλπο αυτόν, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου, ο συμμαχικός στόλος (που αποτελούνταν από αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πλοία) καταναυμάχησε στις 20 Οκτωβρίου 1827 τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Το νησιώτικο χρώμα, τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία και η σύγχρονη μαρίνα δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην Πύλο, που δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν η εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, το σπίτι και ο ανδριάντας του ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα (1888-1913), τα λείψανα υδραγωγείου, στη διαδρομή προς τη Μεθώνη, στη θέση «Καμάρες».

Όμως, τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πύλου είναι, ασφαλώς, το Νιόκαστρο και η Σφακτηρία.

Το Νιόκαστρο, στη νότια είσοδο του κόλπου του Ναβαρίνου, οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571). Στη μακρά ιστορική διαδρομή του το Νιόκαστρο αποτέλεσε έδρα του ενετού διοικητή της περιοχής, έδρα του βιλαετίου του Ναβαρίνου και φυλακή. Κύρια αρχιτεκτονικά στοιχεία του είναι η εξαγωνική ακρόπολη, οι δύο τετράπλευροι προμαχώνες και ο οχυρωματικός περίβολος.

Στο χώρο του Νιόκαστρου, στο κτίριο στρατώνων Μαιζώνος, φιλοξενούνται τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πύλου, που παρουσιάζουν τη διαδρομή της Πυλίας από την απώτερη προϊστορία έως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Η Σφακτηρία, το μακρόστενο νησί που κλείνει από τα δυτικά τον κόλπο του Ναβαρίνου, φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το μνημείο των ελλήνων πεσόντων στη μάχη της Σφακτηρίας (26 Απριλίου 1825), τον τάφο του φιλέλληνα πρίγκιπα Παύλου Μαρία Βοναπάρτη (ανιψιού του Ναπολέοντος), το μνημείο του φιλέλληνα Σανταρόζα, το μνημείο των ρώσων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου και το εκκλησάκι της Αναλήψεως (Παναγούλα).

Εκπληκτική θέα στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου προσφέρει το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, στην ομώνυμη κορυφή.

Σε μικρή απόσταση από την Πύλο βρίσκεται η Γιάλοβα, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο μυχό του κόλπου του Ναβαρίνου. Η ευρύτερη περιοχή της Γιάλοβας με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί σημαντικό υγρότοπο της Πελοποννήσου.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (Διβάρι), υγρότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, και ο όρμος της Βοϊδοκοιλιάς, με αμμόλοφους και γαλαζοπράσινα νερά, είναι περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024