Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκωσία: εξορμήσεις εντός και εκτός των τειχών

Λευκωσία: εξορμήσεις εντός και εκτός των τειχών

Κοσμοπολίτικη, πολυσύχναστη, λαμπερή, η Λευκωσία αποτελεί συναρπαστικό συνδυασμό μιας αρχαίας οχυρωμένης πόλης και μιας σύγχρονης μητρόπολης, που λειτουργεί ως επίκεντρο των επιχειρήσεων και του εμπορίου της Κύπρου. Η επίσκεψή σας στην εντός των τειχών πόλη θα σας μεταφέρει νοερά πίσω στο Μεσαίωνα, καθώς το αρχαίο αυτό τμήμα της πόλης περιβάλλεται από ενετικά τείχη και προμαχώνες […]

Κοσμοπολίτικη, πολυσύχναστη, λαμπερή, η Λευκωσία αποτελεί συναρπαστικό συνδυασμό μιας αρχαίας οχυρωμένης πόλης και μιας σύγχρονης μητρόπολης, που λειτουργεί ως επίκεντρο των επιχειρήσεων και του εμπορίου της Κύπρου.

Η επίσκεψή σας στην εντός των τειχών πόλη θα σας μεταφέρει νοερά πίσω στο Μεσαίωνα, καθώς το αρχαίο αυτό τμήμα της πόλης περιβάλλεται από ενετικά τείχη και προμαχώνες σε σχήμα καρδιάς. Τα τείχη πλαισιώνονται από τάφρο με πλάτος 80 μέτρων, η οποία σήμερα έχει διάφορες χρήσεις, όπως γήπεδα αθλητισμού, δημόσιοι κήποι, χώροι υπαιθρίων εκθέσεων, χώροι στάθμευσης κ.λπ.

Η αγορά τής εντός των τειχών πόλης συνδυάζει καταστήματα στο κέντρο και γραφικά καταστήματα σε παραδοσιακές συνοικίες και στενά σοκάκια, ιδίως στην περιοχή της «Λαϊκής Γειτονιάς», με κτίρια που χρονολογούνται από το 18ο αιώνα και αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της παραδοσιακής κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής.

Εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα, μοντέρνα μπαράκια κουρνιάζουν μέσα σε παλιά, ιστορικά μνημεία. Πολυάριθμα μουσεία και γκαλερί αναμειγνύονται με χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους.

Ορισμένα μόνο από τα αξιοθέατα εντός των τειχών που αξίζει να δείτε, ακολουθώντας μια όμορφη περαντζάδα στο χρόνο, είναι η Πύλη Αμμοχώστου, το Κυπριακό Μουσείο και η Παλαιά και η Νέα Αρχιεπισκοπή.

Η Πύλη Αμμοχώστου, η σημαντικότερη από τις πύλες της ενετικής Λευκωσίας, άνοιγε στο δρόμο που οδηγούσε στο πιο σημαντικό λιμάνι του νησιού, την Αμμόχωστο. Υπήρξε γνωστή και ως Πόρτα Τζουλιάνα, προς τιμήν του Giulio Savorgnano, του μηχανικού που εμπνεύστηκε και έχτισε τα ενετικά τείχη (16ος αιώνας). Η Πύλη διαθέτει εντυπωσιακή πρόσοψη, αποτελούμενη από ένα αψιδωτό πέρασμα και μια αίθουσα θολωτή. Εκατέρωθεν του περάσματος υπάρχουν ορθογώνια δωμάτια για τους φρουρούς. Η Πύλη σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.

To Κυπριακό Μουσείο αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Παρουσιάζει την ανάπτυξη του πολιτισμού στην Κύπρο από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι και την Πρώιμη Βυζαντινή Περίοδο. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το μουσείο είναι επίσης ιστορικό. Οι εργασίες ανέγερσής του άρχισαν το 1908 και περατώθηκαν το 1924, όταν η Κύπρος ήταν ακόμα βρετανική αποικία. Το Μουσείο έλαβε τη σημερινή του μορφή έπειτα από προσθαφαιρέσεις στο κτίριο που έγιναν κατά καιρούς.

Η Νέα Αρχιεπισκοπή, η έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, χτίστηκε το 1960 σε νεο-βυζαντινό ύφος και περιλαμβάνει την ιδιωτική σουίτα του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ ‘.

Η Παλαιά Αρχιεπισκοπή, που βρίσκεται δίπλα, χτίστηκε το 1730 και στεγάζει το Εθνογραφικό Μουσείο της Κύπρου.

Όσοι θέλουν να δουν και… πέρα από τα τείχη θα συναντήσουν μια σύγχρονη πόλη, και λίγο πιο έξω από αυτήν τα ερείπια των πόλεων-βασιλείων Ταμασού και Ιδαλίου.

Επίσης, η επαρχία Λευκωσίας εκτείνεται μέχρι το πευκόδασος των βουνών του Μαχαιρά, τοπίο εξαιρετικά γραφικό, με σημαντικά σημεία, όπως τη μονή Μαχαιρά και τη μονή του Αγίου Ηρακλειδίου.

Το παζλ της επαρχίας Λευκωσίας συμπληρώνουν μια πληθώρα από γραφικά, ορεινά χωριά με πλακόστρωτα δρομάκια και καλοδιατηρημένα πέτρινα και πλίνθινα σπίτια, που προσφέρουν στους επισκέπτες μια γεύση από τη ζωή στο χωριό.

Αξίζει να δείτε το χωριό Φικάρδου, το οποίο ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο και τιμήθηκε με το βραβείο Europa Nostra το 1987 για τη λαϊκή αρχιτεκτονική και τα αποκατεστημένα σπίτια του 18ου αιώνα με αξιόλογα ξυλόγλυπτα.

Άλλα ενδιαφέροντα χωριά είναι ο Πρόδρομος, ο Πεδουλάς, η Κακοπετριά και το Παλαιχώρι.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024