Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λουτρά Υπάτης, στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας

Λουτρά Υπάτης, στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας

Oρεινή κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, η Υπάτη, χτισμένη στις βόρειες πλαγιές της Oίτης, ανάμεσα σε βελανιδιές, πλατάνια και κυπαρίσσια, κατέχει τη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, κοιτίδας των Αινιάνων, που υπήρξε πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας και άκμασε κατά τους Ρωμαϊκούς και τους Πρωτοβυζαντινούς Χρόνους. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Υπάτης συγκεντρώνουν τα ερείπια της […]

Oρεινή κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, η Υπάτη, χτισμένη στις βόρειες πλαγιές της Oίτης, ανάμεσα σε βελανιδιές, πλατάνια και κυπαρίσσια, κατέχει τη θέση της
ομώνυμης αρχαίας πόλης, κοιτίδας των Αινιάνων, που υπήρξε πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας και άκμασε κατά τους Ρωμαϊκούς και τους Πρωτοβυζαντινούς Χρόνους.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Υπάτης συγκεντρώνουν τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Υπάτης (οχυρώθηκε πρώτη φορά στους Ελληνιστικούς Χρόνους) και του βυζαντινού – μεσαιωνικού κάστρου, ο ναός της Αγίας Σοφίας (χτισμένος στη θέση παλαιότερου ναού, πιθανώς των Παλαιοχριστιανικών Χρόνων) και το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, που στεγάζεται σε αναστηλωμένο κτίριο του 1836, άλλοτε οθωνικό στρατώνα.

Κοντά στην Υπάτη (σε απόσταση 19 χλμ από τη Λαμία και 232 χλμ από την Αθήνα), σε υψόμετρο 400, βρίσκονται τα Λουτρά Υπάτης, ένα από τα πλέον γνωστά κέντρα ιαματικού τουρισμού στη χώρα μας.

Η ιαματική πηγή της Υπάτης, γνωστή από την αρχαιότητα (τα λουτρά ήταν αφιερωμένα στη θεά Αφροδίτη), χρησιμοποιούνταν ήδη επί Τουρκοκρατίας (λουτρά του Πατρατζίκ). Η πρώτη προσπάθεια οργανωμένης αξιοποίησης της πηγής ανάγεται στο έτος 1805.

Το υδροθεραπευτήριο της Υπάτης, από τα πλέον σύγχρονα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εσωτερικούς ατομικούς λουτήρες πολυτελείας, λουτήρες ειδικών θεραπειών, λουτήρες για πάσχοντες απο βαριές δερματικές παθήσεις, καθώς και εξωτερική πισίνα.

Τα διαμερίσματα των θαλάμων των λουτήρων πλαισιώνονται από αίθουσες αναμονής και αναπαύσεως των λουομένων.

Το ιαματικό νερό της Υπάτης (αναβλύζει σε θερμοκρασία 33,5 βαθμών Κελσίου) ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού, νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις.

Τα ιαματικά νερά της πηγής της Υπάτης προέρχονται από τα νερά των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων. Τα νερά αυτά απορροφώνται από το έδαφος και κατέρχονται σε διάφορα βάθη, όπου θερμαίνονται και παραλαμβάνουν στερεά συστατικά και αέρια που συναντούν κατά την υπόγεια διαδρομή τους στα κάθε είδους πετρώματα. Στη συνέχεια τα νερά εκχύνονται στην επιφάνεια από σχισμές του εδάφους.

Οι εγκαταστάσεις υδροθεραπείας της Υπάτης χαρίζουν στους επισκέπτες στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας, συνεισφέροντας παράλληλα στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες από το διαδικτυακό τόπο της Ιαματικής Πηγής Υπάτης ή καλώντας στους αριθμούς 22310 59526, 22310 59528.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024