Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάπιγκο: το Ζαγόρι... στα καλύτερά του

Πάπιγκο: το Ζαγόρι… στα καλύτερά του

Αρμονικά δεμένα με το εξαίσιο ανάγλυφο της περιοχής, το Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο, χαρακτηριστικά Ζαγοροχώρια των Ιωαννίνων, βρίσκονται εντός των ορίων του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου (σε υψόμετρο 950-960) και προσφέρουν υπέροχη θέα στην επιβλητική Αστράκα («Πύργοι Αστράκας»), κορυφή του ορεινού όγκου της Τύμφης. Συγκροτημένος οικισμός ήδη από το 14ο αιώνα, το Πάπιγκο […]

Αρμονικά δεμένα με το εξαίσιο ανάγλυφο της περιοχής, το Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο, χαρακτηριστικά Ζαγοροχώρια των Ιωαννίνων, βρίσκονται εντός των ορίων του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου (σε υψόμετρο 950-960) και προσφέρουν υπέροχη θέα στην επιβλητική Αστράκα («Πύργοι Αστράκας»), κορυφή του ορεινού όγκου της Τύμφης.

Συγκροτημένος οικισμός ήδη από το 14ο αιώνα, το Πάπιγκο συνενώθηκε με τα
υπόλοιπα Ζαγοροχώρια το 17ο αιώνα και γνώρισε περίοδο ακμής κατά το β’
μισό του 19ου αιώνα. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η προσφορά των
ξενιτεμένων Παπιγκιωτών στη γενέτειρά τους, στους τομείς της παιδείας,
των γραμμάτων και των έργων κοινής ωφέλειας.

Τα εξαίρετης αρχιτεκτονικής πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, οι περίτεχνες αυλόπορτες και οι λουλουδιασμένες αυλές, οι εκκλησίες (ξεχωρίζουν ο Άγιος Βλάσιος στο Πάπιγκο και οι Ταξιάρχες στο Μικρό Πάπιγκο), τα γραφικά καλντερίμια και οι βρύσες, σε συνδυασμό με το τραχύ ορεινό τοπίο, συνθέτουν μια μαγευτική εικόνα.

Το Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο (συνδέονται μεταξύ τους και με μονοπάτι) αποτελούν αφετηρία πολλών περιπατητικών διαδρομών σε τοπία εκπληκτικής ομορφιάς. Ο εθνικός δρυμός Βίκου – Αώου, που περιλαμβάνει το φαράγγι του ποταμού Βίκου, τη χαράδρα του Αώου και τον ορεινό όγκο της Τύμφης, χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές του τοπίου (απότομες χαράδρες και ήρεμες πλαγιές, γκρίζο των βράχων και πράσινο του δάσους), έχει δε χαρακτήρα φυσικού βοτανικού και ζωολογικού κήπου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Οβίρες Ρογκοβού, φυσικές λιμνούλες («κολυμπήθρες») που σχηματίζονται σε γραφική ρεματιά, στη διαδρομή από το Πάπιγκο προς το Μικρό Πάπιγκο.

Χάρη στην τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίησή τους, το Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο είναι σήμερα δύο ζωντανές κοινότητες, ιδανικές για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Πατήστε εδώ για να βρείτε κάθε είδους πληροφορίες (αξιοθέατα, διαμονή κ.λπ.) αναφορικά με το Πάπιγκο, το Μικρό Πάπιγκο και όλα τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024