Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νικόπολη, η πόλη του Αυγούστου

Νικόπολη, η πόλη του Αυγούστου

Στον αυχένα της χερσονήσου της Πρέβεζας, σε μια έκταση 13.500 και πλέον στρεμμάτων, απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, πόλης που ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Ακτίου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, το 31 π.Χ. Η Νικόπολη συνοικίστηκε από κατοίκους γειτονικών πόλεων της Ηπείρου, της Λευκάδας […]

Στον αυχένα της χερσονήσου της Πρέβεζας, σε μια έκταση 13.500 και πλέον στρεμμάτων, απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, πόλης που ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Ακτίου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, το 31 π.Χ.

Η Νικόπολη συνοικίστηκε από κατοίκους γειτονικών πόλεων της Ηπείρου, της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και από ιταλούς αποίκους.

Η πόλη, με χαρακτήρα εξαρχής ελληνικό, υπήρξε ακμαίος συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, με λιμάνι στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό κόλπο.

Στολισμένη με μεγαλόπρεπα κτίρια από τα λάφυρα της ναυμαχίας, είχε δικό της νομισματοκοπείο και τελούσε κάθε τέσσερα χρόνια τα Άκτια, που περιελάμβαναν αγώνες γυμνικούς, μουσικής και ιπποδρομίας.

Η Νικόπολη αποτέλεσε πρωτεύουσα της Ηπείρου και της Ακαρνανίας κατά τους τρεις πρώτους αιώνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ με την αναδιοργάνωση του ρωμαϊκού κράτους επί Διοκλητιανού (284-305) έγινε πρωτεύουσα, διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Παλαιάς Ηπείρου.

Η πόλη άρχισε να χάνει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τη διεθνή ακτινοβολία της εξαιτίας οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, σεισμών και επιδρομών βαρβαρικών φύλων, ερήμωσε δε με την εισβολή και την εγκατάσταση των Βουλγάρων στα τέλη του 9ου ή τις αρχές του 10ου αιώνα.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νικόπολης συγκαταλέγονται τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά τείχη, το ωδείο, το μνημείο του Αυγούστου (της νίκης του Ακτίου), αφιερωμένο από τον Αύγουστο στον Άκτιο Απόλλωνα, τον Άρη και τον Ποσειδώνα, το θέατρο, οι βασιλικές Α’, Β’ και Δ’, καθώς και το Βασιλόσπιτο (Επισκοπείο), μεγάλο ρωμαϊκό οικοδόμημα κοντά στη βασιλική Α’.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα υπόλοιπα αξιοθέατα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024