Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιξιάτικες εξορμήσεις στο Πήλιο

Ανοιξιάτικες εξορμήσεις στο Πήλιο

Τώρα, από τα τέλη Μάρτη και μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, αναζητήστε γαστρονομικούς θησαυρούς, μέσα από μικρούς περιπάτους και μεγαλύτερες πεζοπορίες, σε διήμερες αποδράσεις στο πλούσιο βουνό του Πηλίου!

Τώρα, από τα τέλη Μάρτη και μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, αναζητήστε γαστρονομικούς θησαυρούς, μέσα από μικρούς περιπάτους και μεγαλύτερες πεζοπορίες, σε διήμερες αποδράσεις στο πλούσιο βουνό του Πηλίου!

Ο ξενώνας Αμανίτα στην Τσαγκαράδα διοργανώνει θεματικά Σαββατοκύριακα με αγροτουριστικές – οικοτουριστικές δράσεις που περιλαμβάνουν:

  • περιπάτους στα μονοπάτια του γύρω από τον ξενώνα δάσους ή πιο μακρινές πεζοπορίες
  • γνωριμία με τα πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια, τα μυρωδάτα χόρτα και τα άγρια βλαστάρια και συλλογή τους
  • μαγειρική, που θα «ενσωματώνει» τα βλαστάρια και τα χόρτα


Πρώτα βγαίνουν τα βλαστάρια της φτέρης, κοντόχοντρα με την άκρη τους σαν ιωνικό κιονόκρανο, μια κλασική πηλιορείτικη νοστιμιά. Ακολουθούν τα «βεργιά», οβριές για την υπόλοιπη Ελλάδα, αυτά τα περιζήτητα βλαστάρια με τις τόσες μαγειρικές χρήσεις. Στη συνέχεια τα άγρια σπαράγγια, τα τσιτσίραβλα και τα κρίταμα στην ακροθαλασσιά. Ταυτόχρονα έχουμε τα άγρια χόρτα, τσουκνίδες, ζωχούς, πικροράδικα, μοσχοράπανα, ξινολάπατα, καυκαλίθρες, αγριομάραθα και τόσα άλλα!

Η παλιά πηλιορείτικη κουζίνα της φτώχειας, με όλα αυτά τα μικρά δώρα της άνοιξης έκανε γαστρονομικά θαύματα. Είτε μόνα τους βραστά με λίγο λεμόνι και σκορδάκι, είτε συμμετέχοντας σε φαγητά και πίτες, τα τρυφερά αυτά βλαστάρια και τα άγρια χόρτα έθρεψαν γενιές ολόκληρες. Σήμερα καλούμαστε να τα ανακαλύψουμε ξανά, για να συνδεθούμε με τις γαστρονομικές μας ρίζες, αλλά και γι’ αυτήν την ίδια τη νοστιμιά τους και τη διατροφική τους αξία.

Οι ανακαλύψεις αυτές θα εμπλουτίσουν το πρωινό σας με χορτόπιτες, τσουκνιδοπιτάκια, ομελέτες με οβριές και σπαράγγια.

Ειδικά Σαββατοκύριακα

Παρασκευή 29 – Κυριακή 31 Μαρτίου
Από το Μυλοπόταμο στο Λημνιώνα : Ανάμεσα σε 2 όμορφες παραλίες
Ξεκινώντας από το Μυλοπόταμο, την πιο γνωστή παραλία της Τσαγκαράδας, θα αναζητήσετε τα βλασταράκια, δίπλα σε ξύλινα γεφύρια, εκκλησάκια και βρύσες, πάνω από τη βραχώδη ακτή, μέσα από περιβόλια και ελαιώνες με παλιά πέτρινα καλύβια, έως τον Λημνιώνα, άλλη μια πανέμορφή παραλία

Παρασκευή 5 – Κυριακή 7 Απριλίου
Από την Τσαγκαράδα στην Καραβοστασιά : Ήμερα περιβόλια & Άγρια θάλασσα
Ανακαλύψτε το μονοπάτι, που οδηγεί στη βραχώδη ακτή της Καραβοστασιάς. Διαβαίνοντας μέσα από τα κτήματα με τις ελιές και τα ξινά, θα αντικρίσετε το μικροσκοπικό εκκλησάκι της Παναγίας, χωμένο σε μια σπηλιά, κοντά στη θάλασσα και θα αναζητήσετε τους πρώιμους φυτικούς θησαυρούς!

Παρασκευή 19 – Κυριακή 21 Απριλίου
Από τη Φακίστρα στον Άγιο Αθανάσιο: Οι άγνωστες παραλίες
Από τη Φακίστρα, τη μικρή πανέμορφη παραλία με τον καταρράκτη, ξεκινά η παράλληλη με τη θάλασσα χωμάτινη διαδρομή που περνά μέσα από τις ελιές. Ακολουθεί η κατάβαση στην σπηλιά της Παναγίας Μεγαλομάτας με το «κρυφό σχολειό». Στη συνέχεια συναντάτε το μισογκρεμισμένο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και
κατεβαίνετε μέσα από τον ελαιώνα προς τη βραχώδη παραλία, όπου μπροστά
από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, σε βάθος λίγων μέτρων μέσα στη θάλασσα, αναβλύζει πηγή παγωμένου γλυκού νερού.

Παρασκευή 26 – Κυριακή 28 Απριλίου
Από την Τσαγκαράδα στην Νταμούχαρη: Η κλασική διαδρομή
Αναχώρηση από τον ξενώνα για να πάρετε το παλιό καλντερίμι, που
οδηγεί στο μικρό παραθαλάσσιο οικισμό της Νταμούχαρης, στα βήματα του
δρόμου που ακολουθούσαν οι Τσαγκαραδιανοί για να κατεβάσουν τα εμπορεύματά τους στο μόνο φυσικό λιμάνι της περιοχής. Θα διασχίσετε το δάσος, θα περάσετε από μικρά γεφύρια και πηγές. Από το τελευταίο κομμάτι του καλντεριμιού, όπως προσεγγίζετε την Νταμούχαρη, το περίφημο «καγκιόλι», θα απολαύσετε τη θέα έως το τέλος του Β. Πηλίου και τη Χαλκιδική.

Οι οικοδεσπότες σας στον ξενώνα, έχουν ως στόχο, μέσα από συστηματικές εποχικές αγροτουριστικές δραστηριότητες, να κάνουν την παραμονή και την εμπειρία σας πλήρη από κάθε πλευρά, ώστε φεύγοντας από εκεί να νιώθετε «πλουσιότεροι», τόσο γνωστικά όσο και ψυχικά.

Ξενώνας ΑΜΑΝΙΤΑ
Τσαγκαράδα Πηλίου
Τηλ. 24260 49707, 210 8991484

info@amanita.gr

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024