Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι Κουδουνοφόροι

Οι Κουδουνοφόροι «Μέριου» στον Σοχό Θεσσαλονίκης

Τις μέρες της Αποκριάς, ένα εντυπωσιακό δρώμενο, με ρίζες στην αρχαία διονυσιακή λατρεία, αναβιώνει στο Σοχό, στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου, ΒΑ της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου στο παρελθόν βρίσκονταν τα δυτικά σύνορα της αρχαίας Θράκης.

Τις μέρες της Αποκριάς, ένα εντυπωσιακό δρώμενο, με ρίζες στην αρχαία διονυσιακή λατρεία, αναβιώνει στο Σοχό, στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου, ΒΑ της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου στο παρελθόν βρίσκονταν τα δυτικά σύνορα της αρχαίας Θράκης.

Οι Κουδουνοφόροι του «Μέριου», ένα έθιμο στενά συνδεδεμένο με την παράδοση του χωριού, παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Για τους ντόπιους, αποτελεί επιπλέον και μια γιορτή που θα φέρει καλό στη σοδειά τους.

«Μέριου», ο κουδουνοφόρος μερακλής
Οι αρχαίοι ΄Ελληνες λάτρευαν το θεό Διόνυσο ντυμένοι με τραγόμορφες μεταμφιέσεις και κουδούνια. Κυρίαρχο στοιχείο της διονυσιακής λατρείας ήταν ο άναρχος χορός, το κρασί και η έκσταση. Η λατρεία αυτή γεννήθηκε και κυριάρχησε στην περιοχή της αρχαίας Θράκης, που εκτεινόταν, βόρεια μέχρι το Δούναβη και ανατολικά μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Στο Σοχό, στο δυτικό άκρο της αρχαίας Θράκης (Βισαλτία – Κρηστωνία), κάποια στοιχεία της διονυσιακής αυτής λατρείας έφτασανμέχρι τις ημέρες μας. Βέβαια, με το πέρασμα των αιώνων και εξαιτίας της επιρροής του χριστιανισμού και των εκάστοτε κατακτητών, δεν παρέμεινε ως διονυσιακή λατρεία, διατήρησε όμως πολλά χαρακτηριστικά αυτής, όπως:

– το ευετηριακό (η καλοχρονιά, η καλοσοδειά),
– η αποπομπή του κακού,
– η αναγέννηση της φύσης και της διάθεσης, κ.ά.

Το βασικό στοιχείο της λατρείας, μεταμφίεση με κουδούνια, έφτασε ως τις μέρες μας σαν λαϊκό δρώμενο γιατί δέθηκε με την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων του τόπου μας. Σήμερα οι Σοχινοί ντύνονται «μέριου», όχι τόσο για να αναβιώσει το έθιμο, αλλά για να στηρίξουν μέσα από ατομικές και ομαδικές λειτουργίες, τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες, όπως η φιλία, ο έρωτας, η οικογένεια, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοεκτίμηση κ.λπ. και να γίνει η καθημερινότητα πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα. Έτσι, τις ημέρες της Αποκριάς στο Σοχό, μικροι και μεγάλοι ντύνονται «μέριου», βιώνοντας ένα σύγχρονο δρώμενο, μέσα σε όμορφες παρέες, στους δρόμους, στα σπίτια και στα καφενεία του χωριού.

Ο Δήμος Λαγκαδά και η Οργανωτική επιτροπή «Μέριου» 2013, λοιπόν, καλούν… «τον κόσμο να παρευρεθεί, να χαρεί και να συμμετάσχει στο δρώμενο, ώστε να ξεφύγει για λίγο από την γκρίζα πραγματικότητα, να ξεδώσει και μαζί με τους Σοχινούς να αναζωογονηθεί ατενίζοντας με ελπίδα την «άνοιξη» της νέας χρονιάς.»

Δείτε αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων – που ξεκίνησαν το Σάββατο 9 Μαρτίου.

Sports in

Αποδοκιμασίες και γιούχα στο στάδιο κατά την πρόβα του Ισραήλ

H εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan ερμήνευσε το «Hurricane» στην Eurovision και οι κερκίδες αποδοκίμασαν έντονα την εμφάνιση, φωνάζοντας «Free Palestine».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024