Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναγία Έλωνα: το ταξίδι αξίζει

Παναγία Έλωνα: το ταξίδι αξίζει

Ανάμεσα στο Λεωνίδιο και τον Κοσμά Αρκαδίας, στο κοίλωμα μιας επιβλητικής κοκκινωπής ορθοπλαγιάς του Πάρνωνα, στέκει επιβλητικό και μεγαλόπρεπο ένα από τα γραφικότερα και πλέον γνωστά θρησκευτικά προσκυνήματα της Πελοποννήσου, η μονή της Έλωνας. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η ονομασία Έλωνα αποδίδεται στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας ή ιδρύθηκε το μοναστήρι. Σύμφωνα […]

Ανάμεσα στο Λεωνίδιο και τον Κοσμά Αρκαδίας, στο κοίλωμα μιας επιβλητικής κοκκινωπής ορθοπλαγιάς του Πάρνωνα, στέκει επιβλητικό και μεγαλόπρεπο ένα από τα γραφικότερα και πλέον γνωστά θρησκευτικά προσκυνήματα της Πελοποννήσου, η μονή της Έλωνας.

Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η ονομασία Έλωνα αποδίδεται στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας ή ιδρύθηκε το μοναστήρι.

Σύμφωνα πάλι με μια άλλη εκδοχή, η μονή οφείλει την ονομασία της σε μια παλαιά εικόνα που, κατά την παράδοση, μεταφέρθηκε στην Τσακωνιά από το Έλος Λακωνίας (Έλωνα από το Έλος), όταν οι κάτοικοι του χωριού αυτού αναγκάστηκαν να καταφύγουν εδώ εξαιτίας της εισβολής Σλάβων στα εδάφη τους, τον 6ο αιώνα.

Tο καθολικό της μονής, χτισμένο το 1809, είναι αφιερωμένο στην Kοίμηση της Θεοτόκου και διαθέτει περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η μονή της Έλωνας γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο, στις 23 Αυγούστου και στις 21 Νοεμβρίου.

Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και το πλούσιο σε εναλλαγές τοπίο κάνουν το ταξίδι στην περιοχή πραγματική απόλαυση, τον προορισμό ξεχωριστό.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για όλους τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024