Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρράκο, στο διάβα του χρόνου

Συρράκο, στο διάβα του χρόνου

Πετρόχτιστα σπίτια αξιόλογης ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα καλντερίμια, βρύσες και τρεχούμενα νερά στολίζουν το Συρράκο (Σιράκο), χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Το μαγευτικό παραδοσιακό χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150, σε πλαγιά του όρους Λάκμου, αποτέλεσε επί Τουρκοκρατίας (από τα μέσα του 17ου αιώνα) σημαντικό κέντρο εξαγωγής προϊόντων, που συγκεντρώνονταν από τα […]

Πετρόχτιστα σπίτια αξιόλογης ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα καλντερίμια, βρύσες και τρεχούμενα νερά στολίζουν το Συρράκο (Σιράκο), χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Το μαγευτικό παραδοσιακό χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150, σε πλαγιά του όρους Λάκμου, αποτέλεσε επί Τουρκοκρατίας (από τα μέσα του 17ου αιώνα) σημαντικό κέντρο εξαγωγής προϊόντων, που συγκεντρώνονταν από τα γειτονικά χωριά και, κυρίως, τη Θεσσαλία. Την ίδια περίοδο κάτοικοι του Συρράκου δημιούργησαν εμπορικούς οίκους σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα.

Από το Συρράκο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Κωλέττης (1774-1847), μέλος της Φιλικής Εταιρείας, στρατιωτικός και πολιτικός της Επανάστασης και της οθωνικής περιόδου (διετέλεσε, μάλιστα, πρωθυπουργός κατά τα έτη 1844-1847), ο Κώστας Κρυστάλλης (1868-1894), ο «ποιητής του βουνού και της στάνης», και ο Χρήστος Ζαλοκώστας (1896-1975), λογοτέχνης και πολιτικός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με αξιόλογο τέμπλο και χρυσοκέντητο επιτάφιο, δωρεά ευεργέτη από την Οδησσσό.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για όλους τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024