Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην καρδιά της Τσακωνιάς

Στην καρδιά της Τσακωνιάς

Χτισμένος αμφιθεατρικά ανάμεσα στον επιβλητικό Γερόβραχο του Πάρνωνα (ύψους 450 μέτρων) και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους, ο Τυρός, η όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία Τυρού, τα Σαπουνακαίικα και τον Άνω Τυρό. Η Παραλία Τυρού είναι ένα τουριστικό θέρετρο που επιλέγουν για […]

Χτισμένος αμφιθεατρικά ανάμεσα στον επιβλητικό Γερόβραχο του Πάρνωνα (ύψους 450 μέτρων) και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους, ο Τυρός, η όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία Τυρού, τα Σαπουνακαίικα και τον Άνω Τυρό.

Η Παραλία Τυρού είναι ένα τουριστικό θέρετρο που επιλέγουν για τις διακοπές τους ολοένα και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι, για να απολαύσουν τις δαντελωτές ακρογιαλιές και τις καθαρές παραλίες, καθώς και το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον με την πυκνή βλάστηση.

Στην Παραλία Τυρού λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ μπαρ.

Στο λιμάνι του Τυρού δένουν αλιευτικά σκάφη και βάρκες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τουριστικών σκαφών.

Ο Τυρός, τμήμα της ιστορικής Τσακωνιάς (περιοχής της επαρχίας Κυνουρίας), είναι μια πολιτεία με μακραίωνη ναυτική παράδοση, άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη. Ως γνωστόν, τα καΐκια του Τυρού ταξίδευαν το 19ο και τον 20ό αιώνα σε ολόκληρο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Όμως, το χαρακτηριστικό εκείνο που δίνει ένα πραγματικά ξεχωριστό χρώμα στον Τυρό είναι τα τσακώνικα, η γλωσσική διάλεκτος που ακόμη και σήμερα ακούγεται εκεί, αφού χρησιμοποιείται από ντόπιους προχωρημένης ηλικίας.

Η αρχαιοπρεπής τσακωνική διάλεκτος (κατάγεται από την αρχαία δωρική διάλεκτο της Λακωνίας) αποτελεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου, με σαφέστατες διαφορές από την κοινή νεοελληνική και τις υπόλοιπες διαλέκτους.

Αναμφίβολα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η τοπική γλωσσική διάλεκτος διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας σχεδόν αναλλοίωτη, κι αυτό οφείλεται στην απομόνωση της Τσακωνιάς επί σειράν αιώνων εξαιτίας του ορεινού αναγλύφου και της δυσκολίας προσπέλασης στην εν λόγω περιοχή.

Χαρακτηριστική είναι η επιγραφή που υποδέχεται τους επισκέπτες στην περιοχή του Τυρού: ΚΑΟΥΡ ΕΚΑΜΑΤΕ (στην τσακωνική διάλεκτο, ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ, ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ).

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024