Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Εύβοια, τόπος σπάνιας ομορφιάς

Νότια Εύβοια, τόπος σπάνιας ομορφιάς

Πανέμορφα φαράγγια με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, δαντελωτές ακρογιαλιές και εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες, γραφικά νησιωτικά συμπλέγματα, ο υγρότοπος του Δύστου και το ορεινό συγκρότημα της Όχης, το θρυλικό Κάβο Ντόρο, τα μοναδικά Δρακόσπιτα συνθέτουν την ελκυστική εικόνα της Νότιας Εύβοιας. Η πρώτη κατοίκηση στην περιοχή της Καρυστίας ανάγεται στους Νεολιθικούς Χρόνους (4η χιλιετία π.Χ.). […]

Πανέμορφα φαράγγια με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, δαντελωτές ακρογιαλιές και εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες, γραφικά νησιωτικά συμπλέγματα, ο υγρότοπος του Δύστου και το ορεινό συγκρότημα της Όχης, το θρυλικό Κάβο Ντόρο, τα μοναδικά Δρακόσπιτα συνθέτουν την ελκυστική εικόνα της Νότιας Εύβοιας.

Η πρώτη κατοίκηση στην περιοχή της Καρυστίας ανάγεται στους Νεολιθικούς Χρόνους (4η χιλιετία π.Χ.). Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους αναπτύχθηκαν στην Καρυστία τρία αξιόλογα κέντρα: η Κάρυστος, η Γεραιστός και η περιοχή των Στύρων. Η Κάρυστος, πολιτικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, υπήρξε μία από τις τέσσερις ευβοϊκές πόλεις (οι άλλες ήταν η Χαλκίδα, η Ερέτρια και η Ιστιαία) που έκοψαν δικά τους νομίσματα.

Η περιοχή της Καρυστίας γνώρισε περίοδο ακμής κατά τους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς Χρόνους (1ος αιώνας π.Χ.-2ος αιώνας μ.Χ.) και έγινε γνωστή στο ρωμαϊκό κόσμο χάρη στη Στυρία λίθο, το πράσινο φλεβωτό μάρμαρο (cipollino), που εξαγόταν σε όλα τα σημεία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και χρησιμοποιούνταν κυρίως ως οικοδομικό υλικό.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον από αρχαιολογικής πλευράς παρουσιάζουν τα Δρακόσπιτα της Όχης και των Στύρων, ιεροί οίκοι που χρονολογούνται από τον 6ο έως το 2ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένοι (κατά την επικρατέστερη εκδοχή) στο Δία και την Ήρα.

Σημείο αναφοράς για τη Νότια Εύβοια αποτελεί, ασφαλώς, η Κάρυστος, γραφική κωμόπολη, απλωμένη στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Νεοκλασικά κτίρια, ωραίες πλατείες και φαρδείς δρόμοι, με βάση το πολεοδομικό σχέδιο της εποχής του Όθωνα, δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην Κάρυστο. Στο λιμάνι της κωμόπολης γίνεται η φόρτωση της φημισμένης πλάκας Καρύστου σε εμπορικά πλοία.

Άλλα αξιόλογα οικιστικά κέντρα είναι οι Άγιοι Απόστολοι, παραλιακό χωριό με αιγαιοπελαγίτικο χρώμα, τα Κριεζά, μεσόγειο χωριό με γεωργικό χαρακτήρα, στην περιοχή του υγρότοπου του Δύστου, το Μαρμάρι, σύγχρονη κωμόπολη με τουριστική κίνηση (το λιμάνι της συνδέεται με τη Ραφήνα), τα Νέα Στύρα, παραθεριστικό κέντρο με καλή τουριστική υποδομή, και τα Στύρα, χωριό με παραδοσιακό χρώμα, χτισμένο αμφιθεατρικά.

Από τις αναρίθμητες φυσικές ομορφιές της Νότιας Εύβοιας ξεχωρίζουν το ορεινό συγκρότημα της Όχης, με το έντονο ανάγλυφο, τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και την ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα, το ακρωτήρι Καφηρέας (Κάβο Ντόρο ή Καβοντόρος), στο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας, το φαράγγι του Δημοσάρη, υπέροχο φυσικό περιβάλλον με πυκνή βλάστηση, και οι Πεταλιοί, νησιωτικό σύμπλεγμα με μαγευτικές ακρογιαλιές.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη Νότια Εύβοια, τους οικισμούς και τα αξιοθέατά της.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024