Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη, ταξίδι στο χρόνο...

Θεσσαλονίκη, ταξίδι στο χρόνο…

Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος ίδρυσε το 316/315 π.Χ. τη Θεσσαλονίκη στη θέση παλαιότερης πόλης, της Θέρμης. Η πόλη οφείλει την ονομασία της στην κόρη του Φιλίππου και ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη, που ήταν σύζυγος του Κασσάνδρου. Στη μακραίωνη και πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή της η Θεσσαλονίκη γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής, δοκιμάστηκε από […]



Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος ίδρυσε το 316/315 π.Χ. τη Θεσσαλονίκη στη θέση παλαιότερης πόλης, της Θέρμης.
Η πόλη οφείλει την ονομασία της στην κόρη του Φιλίππου και ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη, που ήταν σύζυγος του Κασσάνδρου.
Στη μακραίωνη και πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή της η Θεσσαλονίκη γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής, δοκιμάστηκε από ξενικές επιδρομές και φυσικές καταστροφές, αποτέλεσε ένα μεγάλο χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, συνταίριαξε με μοναδικό τρόπο διαφορετικές θρησκείες και ιδεολογικά ρεύματα.
Γνωρίστε μαζί μας ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, αψευδείς μάρτυρες της σημαντικής παρουσίας της στο διάβα των αιώνων:

Η αρχαία αγορά

Το συγκρότημα της αρχαίας αγοράς, οικονομικός και εμπορικός πυρήνας της Θεσσαλονίκης των Ρωμαϊκών Χρόνων, ήταν οργανωμένο γύρω από μια ορθογώνια πλακοστρωμένη πλατεία.
Στις τρεις πλευρές υπήρχαν στοές με διπλή σειρά κιόνων, σε άμεση επικοινωνία με περιμετρική ζώνη δημόσιων χώρων.
Στη νότια πλευρά της αγοράς, εξαιτίας της φυσικής κλίσης του εδάφους, είχε κατασκευαστεί διπλή υπόγεια θολοσκεπής στοά.
Από τις στοές της αρχαίας αγοράς έχουν αποκαλυφθεί η νότια και η ανατολική στοά, σχεδόν στο σύνολό τους.
Η ανατολική στοά διαθέτει ψηφιδωτό δάπεδο, διακοσμημένο με γεωμετρικά σχήματα.
Πίσω από την ανατολική στοά διασώζονται το νομισματοκοπείο, το ωδείο και το αρχείο εγγράφων.

Το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου

Διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο εγκατάστασης του καίσαρα Γαλερίου σε αυτήν (αρχές 4ου αιώνα μ.Χ.), το ανακτορικό συγκρότημα εκτεινόταν από τη Ροτόντα έως τη θάλασσα και από το ανατολικό τείχος της πόλης έως την περιοχή μεταξύ πλατείας Ναυαρίνου – Αγίας Σοφίας.
Οι σωζόμενες αρχαιότητες στην πλατεία Ναυαρίνου ταυτίζονται με το νοτιοανατολικό τμήμα του ανακτόρου. Αποκαλύφθηκε ένα κεντρικό περίστυλο αίθριο, που περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από δωμάτια.

Η Ροτόντα

Το περίκεντρο οικοδόμημα (στο κυκλικό σχήμα του οφείλει την ονομασία του) οικοδομήθηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, περί το 306 μ.Χ., ως ναός (του Δία ή του Κάβειρου) ή, σύμφωνα με μιαν άλλη άποψη, ως μαυσωλείο του ιδίου.
Το κτίριο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο κατά πάσαν πιθανότητα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους, κατά τη διάρκεια των Παλαιοχριστιανικών Χρόνων.
Τα σημαντικότερα λείψανα από την παλαιοχριστιανική φάση του μνημείου είναι τα εξαίρετα ψηφιδωτά, με πλούτο θεμάτων και λαμπρότητα χρωμάτων.
Το κτίριο μετατράπηκε σε τζαμί κατά τα έτη 1590-1591.

Η Καμάρα

Η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, η περίφημη Καμάρα, αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και ένα από τα πλέον γνωστά σημεία συνάντησης για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες.
Η Καμάρα αποτελούσε το δυτικό σκέλος μιας στεγασμένης στοάς, που οικοδομήθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., για να τιμηθεί ο καίσαρας Γαλέριος, που είχε επιστρέψει νικητής στη Θεσσαλονίκη ύστερα από την ολοκληρωτική νίκη του επί των Περσών.
Σήμερα σώζονται δύο κύριοι πεσσοί και ένας δευτερεύων, που συνδέονται με πλίνθινο τόξο. Οι κύριοι πεσσοί φέρουν επένδυση από μαρμάρινες πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις, που αφηγούνται τη νίκη του Γαλερίου εναντίον του βασιλιά των Περσών Ναρσή.

Τα τείχη της Θεσσαλονίκης

Τα τείχη της Θεσσαλονίκης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οικοδομήθηκαν ως επί το πλείστον κατά τους πρώτους αιώνες μετά την επικράτηση του χριστιανισμού, ενώ συμπληρώθηκαν και επισκευάστηκαν κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους.
Η περίμετρος των τειχών ήταν περίπου 8 χλμ, το δε ύψος τους κυμαινόταν μεταξύ 10 και 12 μέτρων.

Ο Λευκός Πύργος

Ο κυλινδρικός οχυρωματικός πύργος, μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, οικοδομήθηκε κατά πάσαν πιθανότητα στα τέλη του 15ου αιώνα στη θέση βυζαντινού πύργου, που συνέδεε το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης της Θεσσαλονίκης με το θαλάσσιο.
Στη μακρά ιστορία του ο πύργος άλλαξε κατά καιρούς ονομασίες (Φρούριο της Καλαμαριάς, Πύργος των Γενιτσάρων, Πύργος του Αίματος) και χρήσεις.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τη Θεσσαλονίκη, τα εξαίρετα μνημεία της και την πλούσια ιστορική διαδρομή της.

Sports in

«Με ένα όνειρο τρελό» – Έκλεισαν πάλι το Πασαλιμάνι οι φίλοι του Ολυμπιακού

«Για αυτό θα ζω με όνειρο τρελό, ο Θρύλος να σηκώσει το ευρωπαϊκό»... Και κάπως έτσι αυτό το σύνθημα παίρνει σάρκα και οστά και για το μπάσκετ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024