Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια... ρόδινη αυγή στην Άρτα

Μια… ρόδινη αυγή στην Άρτα

Aπό τα πιο γραφικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, η Ροδαυγή είναι χτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Ξηροβουνίου. Το χωριό, που διαθέτει υπέροχη θέα στα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τα Άγραφα και την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου (Αράχθου), οφείλει την ονομασία του στη ρόδινη αυγή που προσφέρει ο ανατολικός ορίζοντας. Στην πλατεία της Ροδαυγής, με την […]

Aπό τα πιο γραφικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, η Ροδαυγή είναι χτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Ξηροβουνίου. Το χωριό, που διαθέτει υπέροχη θέα στα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τα Άγραφα και την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου (Αράχθου), οφείλει την ονομασία του στη ρόδινη αυγή που προσφέρει ο ανατολικός ορίζοντας.

Στην πλατεία της Ροδαυγής, με την ωραία θέα στη γύρω περιοχή και το φράγμα Πουρναρίου, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1804), θολωτή βασιλική με τρούλο, πλακόστρωτη στέγη και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη το 18ο αιώνα, και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Η Ροδαυγή αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να απολαύσουν ράφτινγκ και κανό-καγιάκ στον Άραχθο, αλλά και να επιδοθούν σε δραστηριότητες ορεινού τουρισμού (ορειβασία, ποδήλατο βουνού κ.ά.)

Σε απόσταση 6,5 χλμ ΒΔ από τη Ροδαυγή, κι αφού διανύσουν μια διαδρομή μαγευτική, με μοναδική θέα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη Φανερωμένη, χωριό χτισμένο σε γραφικό οροπέδιο του Ξηροβουνίου, σε υψόμετρο 1.040.

Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Φανερωμένης), άλλοτε καθολικό μονής, με τοιχογραφίες του 1803.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη Ροδαυγή και τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024