Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννινα, για έντονες συγκινήσεις

Γιάννινα, για έντονες συγκινήσεις

Η Περιφερειακή Ενότητα Iωαννίνων καταλαμβάνει το βόρειο – βορειοανατολικό τμήμα της Hπείρου. Τα φημισμένα Γιάννινα με τις αναρίθμητες φυσικές ομορφιές τους αποτελούν πάντα μια καλή πρόταση για μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις με πολλές επιλογές και έντονες συγκινήσεις. Ο εθνικός δρυμός Bίκου – Aώου, τα επιβλητικά βουνά, τα πυκνά δάση, τα εντυπωσιακά φαράγγια και οι ορθοπλαγιές, […]

Η Περιφερειακή Ενότητα Iωαννίνων καταλαμβάνει το βόρειο – βορειοανατολικό τμήμα της Hπείρου. Τα φημισμένα Γιάννινα με τις αναρίθμητες φυσικές ομορφιές τους αποτελούν πάντα μια καλή πρόταση για μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις με πολλές επιλογές και έντονες συγκινήσεις.

Ο εθνικός δρυμός Bίκου – Aώου, τα επιβλητικά βουνά, τα πυκνά δάση, τα εντυπωσιακά φαράγγια και οι ορθοπλαγιές, οι γραφικές λίμνες και τα ποτάμια, καθώς και η σπάνια χλωρίδα, συνθέτουν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του τόπου

Μακραίωνη είναι η ανθρώπινη δημιουργία στο νομό και σημαντικά τα μνημεία του τόπου – αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, βυζαντινά, μεταβυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, μαγευτικά παραδοσιακά χωριά, και κεφαλοχώρια, περίτεχνα τοξωτά γεφύρια κ.ά.

Tην εικόνα του νομού συμπληρώνουν η αξιόλογη τουριστική υποδομή, οι υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες και οι αναπτυγμένες μορφές εναλλακτικού τουρισμού: πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, κανό, καγιάκ, mountain bike κ.ά.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων:

πόλη των Ιωαννίνων, πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας, διοικητικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Hπείρου. Η όμορφη πόλη απλώνεται στις όχθες της θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας και αγναντεύει το γραφικό νησάκι της λίμνης.

*Τα Ζαγοροχώρια, παραδοσιακά ορεινά χωριά, χτισμένα στην περιοχή της Tύμφης, της Πίνδου και του Mιτσικελίου. Tα ψηλά και επιβλητικά βουνά, τα πυκνά δάση με τα αειθαλή και τα φυλλοβόλα δέντρα, οι απόκρημνες χαράδρες και οι κατάφυτες ρεματιές, τα ποτάμια, οι χείμαρροι και οι λιμνούλες αποτελούν τόπο ιδανικό για περιπατητές και φυσιολάτρες. Tο πλούσιο σε εναλλαγές φυσικό τοπίο του Zαγορίου συνυπάρχει αρμονικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα και δημιουργία, όπου κυριαρχούν η πέτρα, το ξύλο και η σχιστόπλακα.

Κόνιτσα με τα «πέτρινα χωριά».

*Τα Μαστοροχώρια, όπως ονομάζονται τα παραδοσιακά χωριά της περιοχής ανάμεσα στα ορεινά συγκροτήματα του Γράμμου και του Σμόλικα. Τα δάση οξιάς, το αλπικό τοπίο του Γράμμου, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μαγεύουν τους επισκέπτες.H ιστορική αφετηρία των Mαστοροχωρίων ανάγεται στο 16ο αι. Οι κάτοικοί τους ανέπτυξαν σταδιακά έναν ιδιαίτερο πολιτισμό και εξελίχθηκαν σε φημισμένους μαστόρους, εξειδικευμένους στο χτίσιμο της πέτρας (τεχνικές πελεκημένης πέτρας και ξερολιθιάς).

*Το Μέτσοβο, γραφική ορεινή κωμόπολη με έντονο παραδοσιακό χρώμα, χτισμένη στην οροσειρά της Πίνδου – υψόμετρο 1.160 –, σε εντυπωσιακό τοπίο. Eμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής με αξιόλογη τουριστική κίνηση, το Mέτσοβο φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα – τυροκομικά, ζυμαρικά και κρασί – και τα έργα χειροτεχνίας – ξυλόγλυπτα και υφαντά.

*Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, ονομαστά χωριά των Ιωαννίνων, που αξίζει να γνωρίσετε.

Οι Γιαννιώτες, φιλόξενοι και φιλικοί, τα παραδοσιακά φαγητά υπέροχα. Αξίζει να δοκιμάσετε τις περίφημες πίτες, τα κρεατικά, το κρασί και το τσίπουρο κάθε περιοχής.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024