Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ίος, δεμένη με τον Όμηρο

Ίος, δεμένη με τον Όμηρο

Συνυφασμένη με το όνομα του Ομήρου, η Νιος, όπως αποκαλούν την Ίο οι ντόπιοι, συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πιστούς φίλους από πολλά μέρη της γης χάρη στον παραδοσιακό χαρακτήρα της και την ξεχωριστή γοητεία της. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η Ίος ήταν πατρίδα της μητέρας του Ομήρου, αλλά και τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή. […]

Συνυφασμένη με το όνομα του Ομήρου, η Νιος, όπως αποκαλούν την Ίο οι ντόπιοι, συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πιστούς φίλους από πολλά μέρη της γης χάρη στον παραδοσιακό χαρακτήρα της και την ξεχωριστή γοητεία της.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η Ίος ήταν πατρίδα της μητέρας του Ομήρου, αλλά και τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή. Στο βόρειο τμήμα του νησιού σώζονται τα λείψανα αρχαίου πύργου, του Ψαρόπυργου, όπως τον ονομάζουν οι Νιώτες, που ερμηνεύτηκε στο παρελθόν ως τάφος του Ομήρου.

Η Ίος, τυπικό Κυκλαδονήσι με ορεινό κατά κύριο λόγο ανάγλυφο, διαθέτει δαντελωτές ακτές, όμορφες ακρογιαλιές και υπέροχες αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά.

Τους επισκέπτες του νησιού υποδέχεται ο Όρμος (Γιαλός), το μεγάλο φυσικό λιμάνι, ένα από τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια του Αιγαίου. Πάνω από το λιμάνι, χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά λόφου, ξεπροβάλλει η Χώρα, οικισμός με παραδοσιακή αρχιτεκτονική μορφή. Τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου στην κορυφή του λόφου, τα ολόλευκα σπίτια με τις επίπεδες στέγες, τα γραφικά δρομάκια με τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ μπαρ, οι εκκλησίες με τα τοξωτά καμπαναριά και τους τρούλους, οι ανεμόμυλοι εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

Στο Μυλοπότα, το Μαγγανάρι και την Αγία Θεοδότη, τουριστικούς οικισμούς με μαγευτικές αμμουδερές παραλίες, οι παραθεριστές χαίρονται τον καυτό ήλιο και τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Παραθεριστική κίνηση παρουσιάζει και η Ψάθη, παραθαλάσσιος οικισμός στην ανατολική ακτογραμμή της Ίου. Ιδανικές προτάσεις για κολύμπι αποτελούν ακόμη οι παραλίες Γιαλός, Κουμπάρα, Διαμούδια, Παπά, Κάλαμος, Πλάκες και Πικρί Νερό.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ίου συγκαταλέγονται η Παναγία η Γκρεμιώτισσα και η εκκλησία του Ευαγγελισμού στη Χώρα, το πετρόχτιστο θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», μπαλκόνι του Αιγαίου, ο προϊστορικός οικισμός στο λόφο του Σκάρκου, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον Όρμο, το Παλαιόκαστρο, σε βραχώδες ύψωμα ανάμεσα στην Ψάθη και την Αγία Θεοδότη, και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πύργου, με υπέροχη θέα.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ίο, το νησί του Ομήρου και του ονείρου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024