Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα μονοπάτια της Τζιας

Τα μονοπάτια της Τζιας

Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, ανήκει στις Κυκλάδες και βρίσκεται κοντά στην Αττική....

Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, ανήκει στις Κυκλάδες και βρίσκεται κοντά στην Αττική. Η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη τόσο για τους Αθηναίους, αφού η απόσταση μέχρι το Λαύριο, απ’ όπου ξεκινά το καράβι για το νησί, καλύπτεται σε λιγότερο από 1 ώρα μέσω της Αττικής Οδού, όσο και για τους ξένους, αφού η απόσταση από τον αερολιμένα των Σπάτων μέχρι το Λαύριο καλύπτεται σε 25’. Από το Λαύριο μέχρι την Τζια το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα.

Τι θα κάνετε στην Τζια;

  • Θα περπατήσετε σε παλαιά μονοπάτια, μέσα σε ένα ανόθευτο φυσικό περιβάλλον
  • Θα συναντήσετε αγρότες με το γαϊδουράκι τους
  • Θα προσκυνήσετε σε ερημικά ξωκλήσια με ανοιχτές πόρτες
  • Θα αναπνεύσετε ευωδιές από φασκομηλιές, σπάρτα κι ένα πλήθος αγριολούλουδων
  • Θα κολυμπήσετε σε πανέμορφες παραλίες, όπως το Σπαθί, τα Ξύλα, η Συκαμιά και ο Οτζιάς

Πέρα από τις όμορφες παραλίες, τα αρχαία μνημεία και τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας (Ιουλίδας), που αποτελεί ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό σύνολο, η Τζια ξεχωρίζει για την ενδοχώρα της με τα δρυοδάση και, βέβαια, τα εκπληκτικά μονοπάτια της. Η διασπορά των αγροτικών κατοικιών σε όλη την έκταση του νησιού κατέστησε αναγκαία ήδη από την αρχαιότητα την κατασκευή ενός δικτύου μονοπατιών, που διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Το δίκτυο αυτό κατασκευάστηκε με τέχνη, πλακοστρώθηκε και οριοθετήθηκε με ξερολιθιές.

Η σύγχρονη Τζια διαθέτει πολυάριθμα παραδοσιακά δρομάκια στην ενδοχώρα της. Με ενέργειες της Νομαρχίας, του Επαρχείου και του Δήμου επισκευάστηκαν, σηματοδοτήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν 12 μονοπάτια (συνολικού μήκους 70 περίπου χιλιομέτρων), που πήραν το όνομα «Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος».

Οι διαδρομές αυτές, που έχουν διαφορετικό μήκος και βαθμό βατότητας, ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα παλαιά λιθόστρωτα μονοπάτια, διασταυρώνονται, διέρχονται τα δρυοδάση του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Παντελεήμονα και της Πέρα Μεριάς, συναντούν στο διάβα τους λευκά ξωκλήσια, αγροτικές κατοικίες, πηγές με τρεχούμενο νερό και αρχαιότητες (όπως ο πύργος της Αγίας Μαρίνας και ο Λέων της Ιουλίδας ή Λιόντας), καταλήγουν δε σε γραφικές ακρογιαλιές. Τρεις από τις διαδρομές αυτές, εκκινώντας από διαφορετικά σημεία, καταλήγουν στην αρχαία πόλη Καρθαία, που αποτελεί τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του νησιού.

ΣτηνΚορησσία, το λιμάνι του νησιού, λειτουργεί τουριστικό γραφείο που οργανώνει πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια της Τζιας.

Πληροφορίες
Για να προγραμματίσετε το ταξίδι σας, κάντε κλικ εδώ για να βρείτε όλα τα δρομολόγια από το Λαύριο.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την Τζια, το νησί του Λιόντα.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024