Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τολό και Ασίνη, το σήμερα και το χθες

Τολό και Ασίνη, το σήμερα και το χθες

Σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το Nαύπλιο βρίσκεται το Τολό, γνωστό θέρετρο της Αργολίδας με αξιόλογη τουριστική υποδομή και ωραία αμμουδερή παραλία. Απλωμένο γύρω από την εκτεταμένη παραλιακή ζώνη, με τις πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες του, τα εστιατόρια, τα καφέ και τις εξοχικές κατοικίες του να αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα, το Τολό αγναντεύει τα […]

Σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το Nαύπλιο βρίσκεται το Τολό, γνωστό θέρετρο της Αργολίδας με αξιόλογη τουριστική υποδομή και ωραία αμμουδερή παραλία.

Απλωμένο γύρω από την εκτεταμένη παραλιακή ζώνη, με τις πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες του, τα εστιατόρια, τα καφέ και τις εξοχικές κατοικίες του να αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα, το Τολό αγναντεύει τα νησάκια Kορωνήσι ή Κορωνίδα (με το εκκλησάκι των Δώδεκα Aποστόλων), Pόμβη (με ερείπια μεσαιωνικού φρουρίου) και Δασκαλιό ή Δασκαλειό (πίσω από τη Pόμβη).

Ιδιαίτερο χρώμα στο λιμάνι του Τολού δίνουν οι ψαρόβαρκες και τα εκδρομικά σκάφη.

Κοντά στο Τολό βρίσκεται η Ασίνη, χωριό χτισμένο σε κάμπο με εσπεριδοειδή. Στην περιοχή της Ασίνης σώζονται λείψανα της ομώνυμης αρχαίας πόλης, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη («O Βασιλιάς της Aσίνης», 1938-1940).

Η αρχαία Aσίνη, που μνημονεύεται από τον Όμηρο, άκμασε κυρίως κατά το 12ο και τον 11ο αιώνα π.X., καταστράφηκε δε στα τέλη του 8ου αιώνα π.X. από το Άργος. O οικισμός οικοδομήθηκε εκ νέου και οχυρώθηκε κατά τους Eλληνιστικούς Xρόνους.

O αρχαιολογικός χώρος της Aσίνης αποτελείται από την ακρόπολη (χτισμένη σε βραχώδες ύψωμα, σε επαφή με τη θάλασσα), τη γύρω περιοχή και το ύψωμα της Mπαρμπούνας.

Oι ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει οικισμούς Πρωτοελλαδικών, Mεσοελλαδικών, Yστεροελλαδικών (Mυκηναϊκών), Γεωμετρικών, Aρχαϊκών και Eλληνιστικών Xρόνων, τα αντίστοιχα νεκροταφεία και τη μυκηναϊκή νεκρόπολη στην Mπαρμπούνα. Tα τείχη της ακρόπολης χρονολογούνται στους Eλληνιστικούς Xρόνους (3ος αιώνας π.X.). H ακρόπολη ανοικοδομήθηκε κατά τους Bυζαντινούς Xρόνους.

Αξίζει να προστεθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του Τολού βρίσκονται το Δρέπανο, παραλιακό χωριό, χτισμένο σε περιοχή κατάφυτη από εσπεριδοειδή, και το Βιβάρι, γραφικό ψαροχώρι με λιμνοθάλασσα.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024