Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το δάσος της Δαδιάς και το δέλτα του Έβρου

Το δάσος της Δαδιάς και το δέλτα του Έβρου

Τμήμα του οικοσυστήματος που εκτείνεται από τις ανατολικές απολήξεις της Ροδόπης έως το δέλτα του Έβρου, το δάσος της Δαδιάς, στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου, είναι ένα σύμπλεγμα οικοτόπων με είδη ευρωπαϊκής και ασιατικής πανίδας και χλωρίδας. Οι πετρώδεις λόφοι, τα ορεινά λιβάδια, τα πυκνά δάση πεύκου, βελανιδιάς και φυλλοβόλων, οι καταπράσινες κοιλάδες, τα ποτάμια, […]

Τμήμα του οικοσυστήματος που εκτείνεται από τις ανατολικές απολήξεις της Ροδόπης έως το δέλτα του Έβρου, το δάσος της Δαδιάς, στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου, είναι ένα σύμπλεγμα οικοτόπων με είδη ευρωπαϊκής και ασιατικής πανίδας και χλωρίδας.

Οι πετρώδεις λόφοι, τα ορεινά λιβάδια, τα πυκνά δάση πεύκου, βελανιδιάς και φυλλοβόλων, οι καταπράσινες κοιλάδες, τα ποτάμια, οι ρεματιές και οι λιμνούλες συνθέτουν την εικόνα της περιοχής με την ανεκτίμητη οικολογική αξία, που έχει ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο (Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου).

Στον προστατευόμενο βιότοπο φιλοξενούνται πλούσιοι και ποικίλοι πληθυσμοί πουλιών (μεταξύ αυτών, παγκοσμίως απειλούμενα είδη αρπακτικών), ερπετών, αμφιβίων και θηλαστικών.

Σε απόσταση 500 μ. από το ομώνυμο χωριό, στις παρυφές του δάσους, λειτουργεί το Οικοτουριστικό Κέντρο Βιοτόπου Δαδιάς, που περιλαμβάνει ξενώνα, κέντρο ενημέρωσης με αίθουσα προβολών, εκθετήριο πώλησης τοπικών προϊόντων και εστιατόριο – καφέ.

Το Κέντρο προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να μεταβούν στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών και να περπατήσουν στα σηματοδοτημένα μονοπάτια του δάσους.

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο Έβρος, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βαλκανικής χερσονήσου και ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης, σχηματίζει ένα εκτεταμένο δέλτα, που οριοθετείται από τη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου δυτικά, τον ίδιον τον ποταμό ανατολικά, τις Φέρες βόρεια και το Θρακικό πέλαγος νότια.

Υγρότοπος διεθνούς οικολογικής σημασίας, το δέλτα του Έβρου, προστατευόμενη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, έχει
πολύ μεγάλη αξία για την άγρια ζωή (εδώ βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου) και τον άνθρωπο.

Συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς
Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης, μέρος του δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.

Παράλληλα, το δέλτα του Έβρου αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο για την τοπική και όχι μόνο κοινωνία, λόγω της αξίας που έχει για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κλίμα, την προστασία από τις πλημμύρες, την εκπαίδευση, την αναψυχή και τις επιστήμες.

Στην Τραϊανούπολη λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, που αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην οικοτουριστική ανάδειξη της περιοχής, καθώς και στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση αρχών και κοινού για τις οικολογικές αξίες του δέλτα του Έβρου.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024