Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στυμφαλία Κορινθίας, το χθες και το σήμερα

Στυμφαλία Κορινθίας, το χθες και το σήμερα

Η περιοχή της λίμνης Στυμφαλίας, κοντά στις νοτιοανατολικές παρυφές του όρους Κυλλήνης (Ζήριας), στην Κορινθία, είναι ασφαλώς γνωστή στους περισσότερους από τη μυθολογία, ως ο τόπος όπου έλαβε χώρα ο έκτος άθλος του Ηρακλή, η εξόντωση των Στυμφαλίδων ορνίθων. Ο Ηρακλής κατάφερε να φονεύσει με τα βέλη του πολλά από τα τεράστια αυτά αρπακτικά πτηνά, […]

Η περιοχή της λίμνης Στυμφαλίας, κοντά στις νοτιοανατολικές παρυφές του όρους Κυλλήνης (Ζήριας), στην Κορινθία, είναι ασφαλώς γνωστή στους περισσότερους από τη μυθολογία, ως ο τόπος όπου έλαβε χώρα ο έκτος άθλος του Ηρακλή, η εξόντωση των Στυμφαλίδων ορνίθων.

Ο Ηρακλής κατάφερε να φονεύσει με τα βέλη του πολλά από τα τεράστια αυτά αρπακτικά πτηνά, που κατέστρεφαν τους αγρούς της αρκαδικής πόλης Στυμφάλου και κατέτρωγαν ενίοτε και ανθρώπους, αλλά και να απομακρύνει τα υπόλοιπα από τις καλαμιές της Στυμφαλίας, με τη βοήθεια χάλκινων κροτάλων που του είχε χαρίσει η θεά Αθηνά.

Από ιστορικής πλευράς, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Στυμφαλία ήταν η λίμνη από την οποία υδρευόταν κατά την αρχαιότητα η Κόρινθος, καθώς και ότι στους νεότερους χρόνους είχε μελετηθεί η μεταφορά των υδάτων της για την ύδρευση της Αθήνας.

Σε αυτόν τον τόπο που συνδυάζει με γοητευτικό τρόπο την απαράμιλλη φυσική ομορφιά με την ελληνική μυθολογία και ιστορία, στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου, είναι χτισμένο το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, δημιούργημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Εκεί, στην ενδοχώρα της Κορινθίας, η αρμονική σύζευξη ανθρώπου και περιβάλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα. Το Μουσείο, απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, αποτελεί ένα υπόδειγμα οικολογικής αρχιτεκτονικής σε μια προστατευόμενη για τη φύση της περιοχή, ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Εξαιρετικά προσεγμένοι χώροι, θαυμάσια εκθέματα, διαφωτιστικές μακέτες, πλούσιο εποπτικό υλικό και το μοναδικό ανοιχτό ενυδρείο συνθέτουν την εικόνα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που αποσκοπεί στην οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Ο υπαίθριος χώρος του Μουσείου προσφέρει εκπληκτική θέα στη λίμνη και τους κατάφυτους λόφους που την περιβάλλουν, ενώ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και δράσεις πολιτισμού.

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας κατορθώνει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες πολιτισμικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς αποτελεί τον κατεξοχήν φορέα της σύγχρονης αντίληψης για τον πολιτισμό και το περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βάσει της εν λόγω αντίληψης, ο πολιτισμός, ως δύναμη που οργανώνει και προάγει ανθρώπινες συμπεριφορές,
δεν είναι απλώς μέρος της εξέλιξης, αλλά κινεί τον τροχό της εξέλιξης, σε συνάρτηση ασφαλώς με το φυσικό
περιβάλλον
, που αντανακλά και συμπληρώνει την ανθρώπινη εξέλιξη.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024