Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολυμπήθρες Πάρου, μοναδικά γλυπτά της φύσης

Κολυμπήθρες Πάρου, μοναδικά γλυπτά της φύσης

Στο βόρειο τμήμα της Πάρου, δυτικά από το φημισμένο τουριστικό κέντρο της Νάουσας, βρίσκονται οι Κολυμπήθρες, ακρογιαλιά με κρυστάλλινα νερά και υπέροχους γρανιτένιους σχηματισμούς, μοναδικά γλυπτά της φύσης. Εκπληκτική θέα στην περιοχή προσφέρει η μυκηναϊκή ακρόπολη (13ος αιώνας π.Χ.) στη θέση «Κουκουναριές», στην κορυφή βραχώδους υψώματος πάνω από τις Κολυμπήθρες. Η ακρόπολη με την κυκλώπεια […]

Στο βόρειο τμήμα της Πάρου, δυτικά από το φημισμένο τουριστικό κέντρο της Νάουσας, βρίσκονται οι Κολυμπήθρες, ακρογιαλιά με κρυστάλλινα νερά και υπέροχους γρανιτένιους σχηματισμούς, μοναδικά γλυπτά της φύσης.

Εκπληκτική θέα στην περιοχή προσφέρει η μυκηναϊκή ακρόπολη (13ος αιώνας π.Χ.) στη θέση «Κουκουναριές», στην κορυφή βραχώδους υψώματος πάνω από τις Κολυμπήθρες.

Η ακρόπολη με την κυκλώπεια οχύρωση κατοικήθηκε
πιθανώς από προσφυγικό πληθυσμό και καταστράφηκε από σεισμό γύρω στο
1200 π.Χ. Στην ίδια θέση ιδρύθηκε αργότερα (10ος αιώνας π.Χ.) γεωμετρικός
οικισμός, που γνώρισε άνθηση τον 9ο και τον 8ο αιώνα π.Χ.

Σε όμορφη τοποθεσία, 2 χλμ Β από τις Κολυμπήθρες, είναι χτισμένη η μεταβυζαντινή μονή του Αϊ-Γιάννη Δέτη.

Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκδοχές, η συγκεκριμένη προσωνυμία (Δέτης) οφείλεται είτε στην ικανότητα του αγίου να «δένει», δηλαδή να θεραπεύει, την ελονοσία που ταλαιπωρούσε τους κατοίκους της Νάουσας το 18ο και το 19ο αιώνα, είτε στο γεγονός ότι στον όρμο του Αγίου Ιωάννη έδεναν πολλά πλοία.

Η μονή του Αϊ-Γιάννη Δέτη (επιγραφή στο καθολικό της αναφέρει ότι ανακαινίστηκε το 1806) πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, κατά την εορτή της αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Το Μοναστήρι ή Καθολικό, η οργανωμένη κοντινή αμμουδερή παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά και το καφέ, συγκεντρώνει πολυάριθμους παραθεριστές. Δύο ακόμη επιλογές για κολύμπι είναι η Περικόπετρα και η παραλία Τούρκου Άμμος.

Όσοι αγαπούν την πεζοπορία μπορούν, ακολουθώντας ένα μονοπάτι, να φθάσουν στο βόρειο άκρο της Πάρου και να γνωρίσουν το φάρο του Κόρακα (τέλη 19ου αιώνα), στο ομώνυμο ακρωτήρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χερσόνησο του Αγίου Ιωάννη του Δέτη, που αποτέλεσε ορμητήριο του ρωσικού στόλου κατά τη διάρκεια των Ορλοφικών, λειτουργεί το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου.

Το Πάρκο, που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος, στις πολιτιστικές ανταλλαγές και στην προώθηση του αειφόρου τουρισμού, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις του (υπαίθριο αμφιθέατρο «Αρχίλοχος», θερινό σινεμά «Έναστρον» κ.ά.) πολιτιστικές, αθλητικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024