Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγία Θεοδώρα, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και του ανθρώπου

Αγία Θεοδώρα, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και του ανθρώπου

Στα όρια Αρκαδίας και Μεσσηνίας, ανάμεσα στα χωριά Βάστα Αρκαδίας και Δασοχώρι Μεσσηνίας, βρίσκεται ένα πραγματικά μοναδικό θρησκευτικό μνημείο, το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, που κατά την επικρατέστερη εκδοχή χρονολογείται από τον 11ο/12ο αιώνα. Ο ναΐσκος της Αγίας Θεοδώρας είναι χτισμένος σε μια τοποθεσία εξαίρετου φυσικού κάλλους, σε μια κατάφυτη ρεματιά με αιωνόβια δέντρα […]

Στα όρια Αρκαδίας και Μεσσηνίας, ανάμεσα στα χωριά Βάστα Αρκαδίας και Δασοχώρι Μεσσηνίας, βρίσκεται ένα πραγματικά μοναδικό θρησκευτικό μνημείο, το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, που κατά την επικρατέστερη εκδοχή χρονολογείται από τον 11ο/12ο αιώνα.

Ο ναΐσκος της Αγίας Θεοδώρας είναι χτισμένος σε μια τοποθεσία εξαίρετου φυσικού κάλλους, σε μια κατάφυτη ρεματιά με αιωνόβια δέντρα και τρεχούμενα νερά.

Η μοναδικότητα του μικρού βυζαντινού ναού έγκειται στο γεγονός ότι από τη μεν στέγη του ξεφυτρώνουν οι κορμοί δεκαεπτά μεγάλων δέντρων (οι ρίζες των δέντρων αυτών, που δεν είναι ορατές, καταλήγουν προφανώς στο έδαφος διαμέσου των τοίχων του ναού), από τα δε θεμέλιά του αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η οσιομάρτυς Θεοδώρα, πριν βρει σε νεαρή ηλικία μαρτυρικό θάνατο για την πίστη της, ζήτησε από το Θεό το σώμα της να γίνει ναός (το σωζόμενο εκκλησάκι), τα μαλλιά της δέντρα (τα δέντρα που προβάλλουν πάνω από το εκκλησάκι) και το αίμα της ποτάμι (τα νερά που αναβλύζουν από τα θεμέλια του ναΐσκου).

Η μνήμη της οσιομάρτυρος Θεοδώρας τιμάται στις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της εν Αλεξανδρεία οσίας Θεοδώρας.

Κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με τρεχούμενα νερά, λιμνούλες και βαθύσκιωτα πλατάνια, βρίσκεται παλαιός νερόμυλος, που λειτουργεί ως εστιατόριο.

Η επίσκεψη στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την περιήγηση των ταξιδιωτών στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Ο Ίσαρης Αρκαδίας, χωριό απλωμένο αμφιθεατρικά σε καταπράσινη βουνοπλαγιά, το Δασοχώρι και η Άνω Μέλπεια Μεσσηνίας υποδέχονται όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν μια ορεινή περιοχή με πυκνή βλάστηση και ξεχωριστές φυσικές ομορφιές.

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024