Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νάουσα, ο Αριστοτέλης και ο Μεγαλέξανδρος

Νάουσα, ο Αριστοτέλης και ο Μεγαλέξανδρος

Ο Αριστοτέλης, ο μεγάλος σταγειρίτης φιλόσοφος, ο μαθητής του Πλάτωνα, το πλέον καθολικό ίσως πνεύμα της παγκόσμιας ιστορίας, ήταν εκείνος που ανέλαβε να μυήσει το γιο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’, τον Αλέξανδρο, στην κλασική ελληνική σκέψη και στις αρχές της πλατωνικής φιλοσοφίας. Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Νάουσας, στο Νυμφαίο (ιερό […]

Ο Αριστοτέλης, ο μεγάλος σταγειρίτης φιλόσοφος, ο μαθητής του Πλάτωνα, το πλέον καθολικό ίσως πνεύμα της παγκόσμιας ιστορίας, ήταν εκείνος που ανέλαβε να μυήσει το γιο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’, τον Αλέξανδρο, στην κλασική ελληνική σκέψη και στις αρχές της πλατωνικής φιλοσοφίας.

Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Νάουσας, στο Νυμφαίο (ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες) της σπουδαίας μακεδονικής πόλης Μίεζας (τοποθετείται στους πρόποδες του Βερμίου, ανάμεσα στα χωριά Λευκάδια και Κοπανό), βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Σχολής του Αριστοτέλη.

Εδώ, στη θέση «Ισβόρια», έλαβε χώρα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων, η καθοριστική για την ιστορική εξέλιξη και τον παγκόσμιο πολιτισμό συνάντηση των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων, του φιλοσόφου Αριστοτέλη και του πρίγκιπα Μεγαλέξανδρου.

Οι πρώτες ενδείξεις χρήσης του χώρου ανάγονται στην Εποχή του Σιδήρου. Μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα, για να στεγάσει τη Σχολή του Αριστοτέλη, όπου ο μέγιστος των φιλοσόφων της αρχαιότητας ανέλαβε να διδάξει στον Αλέξανδρο και στα τέκνα των μακεδόνων ευγενών το ευ ζην, την ενάρετη ζωή, τη ζωή που χαρακτηρίζεται από ηθικές και πνευματικές αξίες.

Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου μπορούν σήμερα να απολαύσουν το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον (πλούσια βλάστηση, πηγαία ύδατα, φυσικά σπήλαια) και να δουν τα θεμέλια στωικού οικοδομήματος ιωνικού ρυθμού, που έχει ταυτιστεί με τον κύριο χώρο της Σχολής.

Η επίσκεψη στη Σχολή του Αριστοτέλη μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την περιήγηση τόσο στην πόλη της Νάουσας όσο και στους γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους (στο θέατρο της Μίεζας, που βρίσκεται στην περιοχή του Κοπανού, και στους μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων).

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024