Μολυβδοσκέπαστη, ακοίμητος φρουρός των συνόρων

Η μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο
Η μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο
Φωτό:
Όμορφο χωριό, χτισμένο σε πλαγιά του όρους Νεμέρτσικα, η Μολυβδοσκέπαστη Ιωαννίνων βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

Κατά τη Βυζαντινή Περίοδο η Διπαλίτσα ή Δεπολίτσα (έτσι ονομαζόταν τότε ο οικισμός) αποτέλεσε έδρα της Αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής. Τα αξιόλογα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της αδιάρρηκτης ιστορικής συνέχειας του οικισμού από τη Μέση Βυζαντινή Περίοδο έως σήμερα.

Κοντά στη συμβολή των ποταμών Αώου και Σαρανταπόρου, σε απόσταση 400 μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά συγκροτήματα της Ηπείρου, η μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου.

Το μοναστήρι, που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι η στέγη του καθολικού του ήταν παλαιότερα καλυμμένη από μολυβδόφυλλα. Η άλλοτε σταυροπηγιακή μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου αποτέλεσε έδρα της Αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής έως τα τέλη του 13ου αιώνα.

Κατά την τοπική παράδοση, η μονή ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ' Πωγωνάτο (668-685). Πάντως, σύμφωνα με τα τυπολογικά και μορφολογικά στοιχεία, το αρχικό τρίκογχο τμήμα χρονολογείται στον 11ο αιώνα, ενώ το σταυρεπίστεγο τμήμα στο 13ο-14ο αιώνα.

Το 16ο αιώνα πραγματοποιήθηκαν στη μονή μεγάλης έκτασης εργασίες επισκευής και ανοικοδόμησης, το δε καθολικό αγιογραφήθηκε σε δύο φάσεις, το 1521 και το 1537. Επί Τουρκοκρατίας η μονή αποτέλεσε πνευματικό κέντρο της περιοχής.

Η μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου δεν είναι, πάντως, το μόνο εκκλησιαστικό μνημείο που ελκύει τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού στην εν λόγω παραμεθόρια περιοχή των Ιωαννίνων.

Σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, που αποτέλεσε έδρα της Αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής από τα τέλη του 13ου αιώνα. Σύμφωνα με το κείμενο της κτητορικής επιγραφής, η εκκλησία χτίστηκε το 1537 και αγιογραφήθηκε το 1645.

Επίσης, το χωριό Μολυβδοσκέπαστη στολίζουν οι παλαιότατες εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Σώζοντος, της Ζωοδόχου Πηγής και της Αγίας Τριάδας.

Ένας ακόμη πόλος έλξεως για τους ταξιδιώτες είναι η υπέροχη θέα που προσφέρει το παρατηρητήριο της Μολυβδοσκέπαστης, τόσο στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου όσο και στη συμβολή των ποταμών Αώου και Σαρανταπόρου (τα νερά των δύο ποταμών διασχίζουν ακολούθως αλβανικά εδάφη και χύνονται στην Αδριατική).

Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως σε μικρή απόσταση ανατολικά της Μολυβδοσκέπαστης βρίσκεται η κατάφυτη κοιλάδα του Μπουραζανίου, όπου ενώνονται τα νερά των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη και Σαρανταπόρου.

Η περιοχή, με τα άφθονα τρεχούμενα νερά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τη γέφυρα (στον Αώο) και το νερόμυλο, αποτελεί ιδανικό τόπο επαφής του ανθρώπου με τη φύση.

Μοναδική εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι», αλλά και η περιήγηση στην περιοχή μέσα από το σηματοδοτημένο περιπατητικό μονοπάτι.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία και όλα τα υπόλοιπα αξιοθέατα των οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Αφύλακτα σύνορα
Όσο όμορφο είναι το μοναστήρι το άσχημη είναι η εικόνα του πατριωτισμού μας με τα αφύλακτα σύνορα. Φυλάκιο Δίπλα απο το μοναστήρι που έχει πρόσβαση απο την πλατεία ειναι ερειπωμένο κ εγκαταλελειμένο χώρις κανέναν απολύτως να φυλάει την πρόσβαση λαθρομεταναστών,ναρκωτικών κ.α
Αλεξανδρος 6/11/2017 5:40:26 μμ
ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ
Να αναφέρουμε τον Μακαριστο Δεσπότη Σεβαστιανό, ο οποίος την εποχή Χότζα απαντούσε με πολύ θάρρος, στο θράσος και στην προπαγάνδα της Αλβανικής στρατοκρατίας. Είναι θαμένος σε ένα απλο μνήμα στον περίβολο της μονής Μολιβδοσκεπάστου.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 4/10/2015 6:38:58 μμ
...λίγα χιλιόμετρα πρίν τη Μολυβδοσκέπαστη
...μόλις 3 περίπου χιλιόμετρα πρίν φτάσεις στο χωριό της Μολυβδοσκέπαστης, βρίσκεται ένα επίσης υπέροχο χωριό της Ηπείρου, το Αηδονοχώρι...με αρκετά καλύτερη θέα και προοπτική στον κάμπο που απλώνεται δυτικά του ορεινού όγκου της Νεμέρτσικας...(και η θέα αυτή χαρίζεται απλώχερα στον επισκέπτη του ιστορικού μοναστηριού των Ταξιαρχών...κυριολεκτικά βρίσκεται στον αέρα, πάνω σε αετοβράχους και γερακοφωλιές). Ιστορικό χωριό με αναφορές πως εκεί στο Αλβανικό Έπος του '40 πρωτοακούστηκε η βοή "Αέρας" από τους Έλληνες στρατιώτες...με τη μισογέφυρα (την διέλυσαν οι Ελληνκές δυνάμεις προκειμένου να μην διαβούν τον ποταμό Αώο οι Ιταλικές δυνάμεις εισβολής) και τη γέφυρα του Μπουραζανίου (που λόγω κακής συνδεσμολογίας τελικά δεν εξεράγει). Αξίζει μία μικρή πεζοπορία από το χωρίο Αηδονοχώρι προς Μολυβδοσκέπαστη, με ενδιάμεση στάση στο χωριό Πωγωνίσκος...κυριολεκτικά χαμένο ανάμεσα στις βουνοπλαγιές...με λίγο παραπάνω θάρρος και μερικές καλές συμβουλές από τους ντόπιους, μπορείς να περπατήσεις εξαιρετικά μονοπάτια με αφετηρία το Αηδονοχώρι και να γευτείς την ουσία των ορεινών συνόρων της βόρειας Πίνδου
Χρήστος Παπαδόπουλος 4/3/2014 3:05:49 μμ
ΣΤΟ ΣΥΝΟΡΟ
Ένα υπέροχο χωριό με ένα πανέμορφο Μοναστήρι, ακριβώς πάνω στη γραμμή των συνόρων. Μόλις περάσεις το Μοναστήρι είσαι στην Αλβανία. Εκπληκτικό συναίσθημα! Αξίζει να το ζήσετε!
Απόστολος Τσομπάνης-Νότιος 7/2/2014 7:00:34 μμ
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΕΣ ΕΑΝ ΑΠΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΦΤΑΣΕΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ. ΣΗΜ: ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΤΕ.
ΑΓΝΩΣΤΟ 5/2/2014 9:26:53 πμ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.