Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιόνιο και Αδριατική, κουπί για την ειρήνη

Ιόνιο και Αδριατική, κουπί για την ειρήνη

Στο πλαίσιο της πολεμικής δράσης που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η 33η Μεραρχία Πεζικού του Ιταλικού Στρατού Acqui έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και αποτέλεσε αργότερα την ιταλική δύναμη κατοχής της Κεφαλλονιάς. Το Σεπτέμβριο του 1943, μετά την ανακωχή της Ιταλίας, ο διοικητής της Mεραρχίας Acqui (αριθμούσε 525 αξιωματικούς και 11.500 […]

Στο πλαίσιο της πολεμικής δράσης που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η 33η Μεραρχία Πεζικού του Ιταλικού Στρατού Acqui έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και αποτέλεσε αργότερα την ιταλική δύναμη κατοχής της Κεφαλλονιάς.

Το Σεπτέμβριο του 1943, μετά την ανακωχή της Ιταλίας, ο διοικητής της Mεραρχίας Acqui (αριθμούσε 525 αξιωματικούς
και 11.500 στρατιώτες), στρατηγός Antonio Gandin, αρνήθηκε να καταθέσει τα όπλα, όπως του ζητήθηκε από
τις γερμανικές δυνάμεις. Ακολούθησαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των άλλοτε
συμμάχων, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 1.300 και πλέον Ιταλοί.

Μετά την παράδοση των ιταλικών δυνάμεων, και παρά τη βοήθεια που επιχείρησαν να προσφέρουν στους ιταλούς στρατιώτες οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς, τα γερμανικά στρατεύματα προέβησαν στη μαζική εκτέλεση 5.000 και πλέον ιταλών αιχμαλώτων, ενώ περίπου 3.000 Ιταλοί έχασαν τη ζωή τους στην Αδριατική, όταν βυθίστηκαν τα πλοία που τους μετέφεραν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου.

Η Σφαγή της Κεφαλλονιάς, αναντίρρητα μια από τις μεγαλύτερης κλίμακας ωμότητες στις οποίες προέβησαν οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτέλεσε το ιστορικό υπόβαθρο του μυθιστορήματος του Λουί ντε Μπερνιέρ «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», που μεταφέρθηκε, ως γνωστόν, με μεγάλη επιτυχία και στον κινηματογράφο.

Σε ένα λόφο κοντά στην πόλη του Αργοστολίου, στην περιοχή Φανάρι, βρίσκεται το μνημείο πεσόντων της Μεραρχίας Acqui.

Ο Γιώργος Ποταμιάνος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Kefalonia Elements – Outdoor Activities, συμμετέχοντας με το δικό του τρόπο στην προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, έλαβε την απόφαση να δώσει ένα ξεχωριστό χρώμα στην επέτειο των 70 χρόνων (1943-2013) από τη σφαγή των ανδρών της Μεραρχίας Acqui: τράβηξε κουπί για την ειρήνη, θέλοντας να ενώσει δύο θάλασσες, το Ιόνιο και την Αδριατική, που από την αρχαιότητα έως τους Νεότερους Χρόνους αποτέλεσαν πολλές φορές πεδίο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων.

Το μακρύ ταξίδι του, που ήταν αφιερωμένο στην ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη των λαών, άρχισε από την Κεφαλλονιά στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013. Με κατεύθυνση προς βορράν, κι αφού παρέπλευσε τις ακτές της Αλβανίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, ο Γιώργος Ποταμιάνος έφθασε στις βόρειες ακτές της Ιταλίας. Από εκεί κατευθύνθηκε προς τη Βενετία, όπου και ολοκλήρωσε το επίπονο εγχείρημά του, στις 7 Νοεμβρίου, έχοντας καλύψει μια απόσταση 700 ναυτικών μιλίων.

Οι τοπικές αρχές και οι φίλοι του τον υποδέχθηκαν με πολλή αγάπη στην
πλατεία του Αγίου Μάρκου, στο πλαίσιο μιας σεμνής αλλά και πολύ ζεστής τελετής. Ο Γιώργος Ποταμιάνος, με τη συνοδεία 4 κωπηλατών του κωπηλατικού συλλόγου Circolo Canottieri Querini και 6
κωπηλατών του Ναυτικού Λυκείου Βενετίας, έφθασε στο Δημαρχείο της
Βενετίας
, όπου του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τις δημοτικές αρχές της πόλης.

Λίγες μάντολες, βιβλία της Κεφαλλονιάς και αναμνηστικά μπλουζάκια ήταν αυτά που πρόσφερε ο ίδιος στους ανθρώπους που τον υποδέχτηκαν και τον τίμησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο, υιοθετώντας στην πράξη τις αρχές της αρμονικής συνύπαρξης και συναδέλφωσης των δύο ιστορικών λαών της Μεσογείου.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024