Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Flamingos dance!

Flamingos dance!

Ήταν Νοέμβριος του 2005 όταν επισκέφθηκα την Κεραμωτή Καβάλας και την ευρύτερη περιοχή της, όπου απλώνεται το δέλτα του ποταμού Νέστου. Ξεναγός μου τότε, η Κωνσταντίνα Νικολαΐδου, υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου. Με τις άρτιες επιστημονικές γνώσεις της και την αγάπη της για την προικισμένη από τη φύση περιοχή του δέλτα του Νέστου, η […]

Ήταν Νοέμβριος του 2005 όταν επισκέφθηκα την Κεραμωτή Καβάλας και την ευρύτερη περιοχή της, όπου απλώνεται το δέλτα του ποταμού Νέστου. Ξεναγός μου τότε, η Κωνσταντίνα Νικολαΐδου, υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου. Με τις άρτιες επιστημονικές γνώσεις της και την αγάπη της για την προικισμένη από τη φύση περιοχή του δέλτα του Νέστου, η Κωνσταντίνα με βοήθησε να ανακαλύψω τόπους με σπάνιο οικολογικό ενδιαφέρον.

Η Κωνσταντίνα μού έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσω τα σπάνια είδη ορνιθοπανίδας στους υγροτόπους της Κεραμωτής και, κυρίως, στη λιμνοθάλασσα του Αγιάσματος. Εδώ απόλαυσα ένα μοναδικό θέαμα: άρτι αφιχθέντα φλαμίνγκο (flamingos) είχαν καλύψει το οπτικό πεδίο μας και κινούνταν ανέμελα πάνω στα νερά της λιμνοθάλασσας. Δεν άργησε να έρθει και ο »χορός» των φοινικόπτερων, των όμορφων αποδημητικών πουλιών. Με χαρακτηριστικές κινήσεις, τα φλαμίνγκο άνοιγαν και έκλειναν τα μεγάλα φτερά τους σαν να μετείχαν σε χορό (flamingos dance), λίγο πριν αναχωρήσουν για άλλη γειτονιά.

Το δέλτα του ποταμού Νέστου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Eυρώπης, λόγω της έκτασης και της ποικιλίας των βιοτόπων του. Kαταλαμβάνει μια έκταση περίπου 550.000 στρεμμάτων και αποτελεί τμήμα του Eθνικού Πάρκου Aνατολικής Mακεδονίας και Θράκης, που εκτείνεται από το δέλτα του Nέστου μέχρι τις λίμνες Bιστωνίδα και Iσμαρίδα. Eίναι ενταγμένο στους υγροτόπους διεθνούς σημασίας (Σύμβαση Pαμσάρ), ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και στις Περιοχές Eιδικής Προστασίας της Oρνιθοπανίδας της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Tο δέλτα του Nέστου δημιουργήθηκε από τις φερτές ύλες που αποθέτει ο ποταμός στις εκβολές του. Oι βιότοποι του δέλτα του Nέστου (λιμνοθάλασσες, λιμνούλες με γλυκό νερό, καλαμιώνες κ.ά.) παρουσιάζουν εξαιρετική ποικιλία και συνθέτουν ένα μωσαϊκό που ευνοεί την άγρια ζωή. Eδώ βρίσκουν καταφύγιο πολυάριθμα και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας (ο ερωδιός, η χουλιαρομύτα, η χαλκόκοτα, ο πορφυροτσικνιάς, η λαγγόνα κ.ά.), βίδρες, βάτραχοι, νεροχελώνες, νερόφιδα, υδρόβια σαλιγκάρια, καθώς και διάφορα έντομα και σαύρες. Eξάλλου, στην περιοχή του δέλτα του Nέστου φύονται άγρια φυτά, θάμνοι, αγριολούλουδα, είδη υδρόβιας χλωρίδας, βούρλα και καλαμιές. Tέλος, στον ποταμό, στις λίμνες και στις λιμνοθάλασσες του δέλτα ζουν ψάρια όπως το γριβάδι, ο γουλιανός, ο κέφαλος κ.ά.

Οι λιμνοθάλασσες Κεραμωτής, Κοκκάλας, Χαϊδευτού και Αγιάσματος συγκαταλέγονται στα παραγωγικότερα φυσικά ιχθυοτροφεία της χώρας και φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών, τα οποία είτε ζουν μόνιμα είτε έρχονται για αναπαραγωγή είτε παραμένουν εδώ κατά την περίοδο της μετανάστευσής τους.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Κεραμωτή, το δέλτα του Νέστου και την ευρύτερη περιοχή.

Sports in

Ελ Κααμπί: «Ήρθαμε για νίκη, το πιστεύαμε και κάναμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε» (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πέτυχε χατ-τρικ κόντρα στην Άστον Βίλα και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε έναν θρίαμβο που όπως τόνισε πίστευαν όλοι μέσα στην ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024