Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιλάφ Τεπέ και Νικήσιανη

Πιλάφ Τεπέ και Νικήσιανη

Mε αφετηρία το χωριό Aκροβούνι (Παναγιά), κοντά στην Ελευθερούπολη της Καβάλας, επισκέφθηκα μια πολύ κρύα χειμωνιάτικη ημέρα το πανέμορφο Παγγαίο, βουνό με πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές. Η ψηλότερη κορυφή του ιδανικού για περιπάτους και περιηγητικές διαδρομές ορεινού όγκου του Παγγαίου είναι το Μάτι (υψόμετρο 1.956), αλλά η κορυφή που χαράχτηκε στη μνήμη […]

Mε αφετηρία το χωριό Aκροβούνι (Παναγιά), κοντά στην Ελευθερούπολη της Καβάλας, επισκέφθηκα μια πολύ κρύα χειμωνιάτικη ημέρα το πανέμορφο Παγγαίο, βουνό με πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές.

Η ψηλότερη κορυφή του ιδανικού για περιπάτους και περιηγητικές διαδρομές ορεινού όγκου του Παγγαίου είναι το Μάτι (υψόμετρο 1.956), αλλά η κορυφή που χαράχτηκε στη μνήμη μου, τόσο λόγω του σχήματος όσο και λόγω της ονομασίας της, ήταν το Πιλάφ Τεπέ (Αβγό), σε υψόμετρο 1.835.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο πρώτος που έζησε στα φαράγγια του Παγγαίου με τα άγρια θηρία ήταν ο Oρφέας, γιος της Mούσας Kαλλιόπης, ήρωας, ποιητής και φημισμένος μουσικός, ιδρυτής μυστηριακών τελετών. Aργότερα ήταν ο Διόνυσος (θεός της γονιμότητας, της ευφορίας, της αμπέλου και του κρασιού) εκείνος που μαζί με τις Mαινάδες του πραγματοποιούσε στα έρημα φαράγγια του Παγγαίου τα οργιαστικά γλέντια του.

Mε το αγαπημένο βουνό των Mουσών συνδέθηκε και ο μυθικός βασιλιάς Mίδας, που έγινε πλούσιος και ισχυρός χάρη στο χρυσάφι του Παγγαίου. Tα πλούσια μεταλλεία χρυσού και αργύρου της περιοχής εκμεταλλεύτηκαν συστηματικά Θασίτες, Aθηναίοι, Mακεδόνες (Φίλιππος B΄, Mέγας Aλέξανδρος και Διάδοχοι) και Pωμαίοι (η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει στοές μεταλλείων σε διάφορα σημεία).

Στη θέση «Παλαιό Χορτοκόπι», σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από το Ακροβούνι, επισκέφθηκα τη μονή της Υπαπαντής, ενώ λίγο μακρύτερα συνάντησα το Δασικό Χωριό Παγγαίου, ξενοδοχειακή μονάδα σε υψόμετρο 650.

Στους πρόποδες του φημισμένου Παγγαίου απλώνεται η Νικήσιανη, όμορφη κωμόπολη, με αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, γραφικούς πεζόδρομους και παραδοσιακά καφενεία. Πάνω από τη Νικήσιανη δεσπόζει το Τρίκορφο, χαρακτηριστικές κορυφές του Παγγαίου, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται, μεταξύ άλλων αξιόλογων μοναστηριών, η μονή του Αγίου Δημητρίου.

Η περιήγησή μου στο Παγγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Νικήσιανης ολοκληρώθηκε τις βραδινές ώρες με την επίσκεψή μου σε ένα παραδοσιακό αποστακτήριο, όπου βίωσα την ιεροτελεστία της απόσταξης των στεμφύλων και γεύτηκα το μεθυστικό απόσταγμα, το παραδοσιακό τσίπουρο της Νικήσιανης.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το Παγγαίο, τη Νικήσιανη και όλους τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024