Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καούρ εκάνατε το Μέανε! Καλώς ήρθατε στα Μέλανα!

Καούρ εκάνατε το Μέανε! Καλώς ήρθατε στα Μέλανα!

Παραδοσιακός αρκαδικός οικισμός, χτισμένος σε ένα φρύδι του Πάρνωνα, τα Πέρα Μέλανα μιλούν ακόμη τα τσακώνικα, την αρχαιοπρεπή γλωσσική διάλεκτο, που κατάφερε να διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφη στο πέρασμα των αιώνων. Παρέα με τον Δημήτρη Κουνιά, πρόεδρο των Επαγγελματιών Τυρού, ανεβήκαμε αρχικά σε γειτονικό λόφο, στην περιοχή των Πέρα Μελάνων, για να επισκεφθούμε το ναό του […]

Παραδοσιακός αρκαδικός οικισμός, χτισμένος σε ένα φρύδι του Πάρνωνα, τα Πέρα Μέλανα μιλούν ακόμη τα τσακώνικα, την αρχαιοπρεπή γλωσσική διάλεκτο, που κατάφερε να διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφη στο πέρασμα των αιώνων.

Παρέα με τον Δημήτρη Κουνιά, πρόεδρο των Επαγγελματιών Τυρού, ανεβήκαμε αρχικά σε γειτονικό λόφο, στην περιοχή των Πέρα Μελάνων, για να επισκεφθούμε το ναό του Απόλλωνα Τυρίτα, προστάτη της παραγωγής γάλακτος και τυριού κατά την αρχαιότητα. Στη θέση του ναού (διακρίνονται τα θεμέλιά του) βρίσκεται σήμερα η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

Με το σούρουπο μπήκαμε στο χωριό. «Καούρ εκάνατε το Μέανε. Τσ’ εσ’ ποίου; Κα έσι;», είπε ο μπαρμπα-Χρήστος Καμβύσης («Καλώς ήρθες στα Μέλανα. Τι κάνεις; Καλά είσαι;»). Και συνέχισε: «Από κια έσι; Κια έσ’ έγκου;» («Από πού είσαι και πού πας;). Το σπίτι του, με την απίστευτη θέα στο Μυρτώο πέλαγος, τα παράλια της Αργολίδας και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, μοσχοβολούσε φρεσκοψημένα κουλουράκια. Στο χωριό οι πρώτες ξυλόσομπες είχαν ανάψει, ενώ στα λιθόστρωτα καλντερίμια δυο παιδάκια έπαιζαν κυνηγητό.

Ο μπαρμπα-Χρήστος προθυμοποιήθηκε να μας ξεναγήσει στο λαογραφικό μουσείο του χωριού, που στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο. Τα εντυπωσιακά εκθέματά του, αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, αργαλειός, παιδική κούνια, τοπικές φορεσιές, έπιπλα και ένα σωρό άλλα μικροαντικείμενα, μας ταξίδεψαν στο παρελθόν, στο χρώμα και το άρωμα της τσακώνικης Αρκαδίας τού χθες. Αισθανθήκαμε για λίγο πραγματικοί Τσάκωνες και φροντίσαμε να το δείξουμε, γράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου τις εντυπώσεις μας στα… τσακώνικα: «Πρεσού καλέ!» («Πολύ καλό!).

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον Τυρό και τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024