Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυλαία στην 30ή ρεγκάτα Μπρίντιζι - Κέρκυρα

Αυλαία στην 30ή ρεγκάτα Μπρίντιζι – Κέρκυρα

Σε μια δύσκολη για τη χώρα μας οικονομικά και πολιτικά συγκυρία, στην οποία ο φόβος και η ελπίδα για το αύριο συνυπάρχουν, η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας, στα Γουβιά της Κέρκυρας, αποφάσισε να κάνει μια ευχάριστη παρένθεση φιλοξενώντας την απονομή ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα, ο οποίος, αν και υφίσταται από το 1986, δεν έχει λάβει τη […]

Σε μια δύσκολη για τη χώρα μας οικονομικά και πολιτικά συγκυρία, στην οποία ο φόβος και η ελπίδα για το αύριο συνυπάρχουν, η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας, στα Γουβιά της Κέρκυρας, αποφάσισε να κάνει μια ευχάριστη παρένθεση φιλοξενώντας την απονομή ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα, ο οποίος, αν και υφίσταται από το 1986, δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που του αναλογεί.

Ο λόγος για τη ρεγκάτα Μπρίντιζι – Κέρκυρα, που ήδη μετρά τριάντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα ιστιοπλοϊκά δρώμενα.

Η μαρίνα της Κέρκυρας μετατράπηκε για μια ημέρα σε ένα αμιγώς ιστιοπλοϊκό λιμάνι και το κοινό που παρέστη στην απονομή είχε τη δυνατότητα να ζήσει τον απόηχο του ενδιαφέροντος αγώνα και να δει εκ του σύνεγγυς τους πρωταγωνιστές του, ενώ η επικρατούσα γιορτινή ατμόσφαιρα απορρόφησε εξ ολοκλήρου το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας.

Αρωγό στην ομολογουμένως επιτυχημένη προσπάθεια αποτέλεσαν τόσοοι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι της μαρίνας Γουβιών Κέρκυρας (MarinaGouviaSailing Club) και του Μπρίντιζι (Circolo DellaVelaBrindisi) όσο και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κέρκυρας και ο ΕΟΤ.

Μεγάλη προσπάθεια, ωστόσο, κατέβαλαν η διοίκηση και το προσωπικό της μαρίνας Κέρκυρας, αφού συνέβαλαν τόσο στη φιλοξενία των 114 συνολικά σκαφών σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία λόγω της τρέχουσας τουριστικής περιόδου όσο και στη διοργάνωση της τελετής.

Στο αγωνιστικό τμήμα της ρεγκάτας, η εκκίνηση δόθηκε στις 10/6, με τα σκάφη να αφήνουν το λιμάνι του Μπρίντιζι και να πλέουν μέχρι τη σημαδούρα Torro Cavallo «Trombilo», την οποία άφησαν δεξιά, για να κατευθυνθούν προς την Κασσιόπη. Κατά τις βραδινές ώρες, ωστόσο, ο αέρας δυνάμωσε και από βόρειος μετατράπηκε σε βορειοανατολικός.

Το σκάφος Team Sisitiana βρέθηκε να προπορεύεται του στόλου, ακολουθούμενο από το Idrusa του ιταλού ολυμπιονίκη Paolo Montefusco. Στη θαλάσσια περιοχή των Διαπόντιων νησιών, ωστόσο, επικρατούσε άπνοια, φέρνοντας πολλά συμμετέχοντα σκάφη κοντά.

Τελικά, το νήμα του τερματισμού πέρασε πρώτο το Idrusa. Στις ελληνικές συμμετοχές περιελήφθησαν τέσσερα σκάφη, τα Striggla, Skyros, Burgundy και Αθηνά II.

Με την ολοκλήρωση του αγώνα τα ιστιοπλοϊκά με τα πληρώματά τους κατέκλυσαν το λιμάνι, ενώ οι 700 περίπου συμμετέχοντες προσέφεραν έναν παλμό στη μαρίνα, που υπερθεματίστηκε από τους ντόπιους που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την απονομή.

Μετά τη βράβευση των αθλητών ακολούθησε το δείπνο και ένα ξέφρενο πάρτι, μετατρέποντας τις σχέσεις των άσχετων μεταξύ τους συμμετεχόντων από τυπικές σε φιλικές και εγκάρδιες.

Αν και όχι κάτι νέο, ο φετινός αγώνας έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστιοπλοϊκή ιστορία της κερκυραϊκής νήσου. Με την ολοκλήρωσή του, άλλωστε, αναδείχθηκε ο στόχος των διοργανωτών, που ήταν να δοθεί στον αγώνα και ένας χαρακτήρας event, ένα στοιχείο που, αν και υπάρχει στο ιταλικό του σκέλος, απουσιάζει στο κερκυραϊκό του και θεωρείται χρήσιμο, γιατί αναδεικνύει όλους ανεξαιρέτως τους μεγάλους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, αφού προσελκύει θεατές αλλά και χορηγούς.

Στον αγώνα αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κέρκυρας, κύριος Μάνος Ράπτης, o οποίος μάλιστα παρευρέθη στις εναρκτήριες εκδηλώσεις και από τον οποίο ζητήσαμε να μας εκφράσει την εμπειρία του:

«Είχα την τύχη να βρεθώ στην έναρξη του ιστιοπλοϊκού αγώνα Μπρίντιζι – Κέρκυρα, όπου προσκλήθηκε ο Δήμος μας από το Δήμο του Μπρίντιζι. Ήταν ένα γεγονός που έλαβε μεγάλες διαστάσεις για την ιταλική πόλη, στο οποίο μάλιστα, πέραν των υπευθύνων για τη διεξαγωγή του αγώνα, παρίσταντο και οι αρχές του τόπου, όπως ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης. Η διοργάνωση ήταν εντυπωσιακή. Ένα πλήθος 114 σκαφών είχε γεμίσει το λιμάνι, ενώ οι ιθύνοντες εξασφάλισαν τη συμμετοχή ιταλών καλλιτεχνών, που προσέφεραν ένα μοναδικό θέαμα. Θα μπορούσαμε οπωσδήποτε να αντιγράψουμε τη διάσταση που δίνει ο Δήμος του Μπρίντιζι, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις τουριστικές και πολιτιστικές εξελίξεις των δήμων μας, εφόσον αυτός ο αγώνας μπορεί να επηρεάσει αυτούς τους τομείς. Νομίζω ότι είναι επ’ ωφελεία του δήμου μας να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτόν τον αγώνα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως για πρώτη φορά εφέτος βρέθηκε εκπρόσωπος του δήμου και της περιφέρειάς μας στο Μπρίντιζι. Ο αγώνας, ωστόσο, μπορεί να συντελέσει και στην ανάπτυξη των δύο δήμων, που ούτως ή άλλως είναι αδελφοποιημένοι και μέσω αυτού του event θα μπορούσαν να αποκτήσουν στενότερες και συχνότερες επαφές. Θα αναφέρω ένα πάγιο αίτημα των πολιτών του δήμου μας, που είναι η επανακαθιέρωση της ακτοπλοϊκής γραμμής Μπρίντιζι – Κέρκυρας, που είναι αίτημα και του Δήμου του Μπρίντιζι. Θα ήθελα τέλος να τονίσω ότι η συνεργασία με μια πόλη 90.000 κατοίκων, η οποία εξ ορισμού ανήκει σε μια χώρα με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από το δικό μας, μόνο όφελος έχει να φέρει στο νησί μας. Είναι αυτονόητο ότι, αφού αυτοί δίνουν στον αγώνα τόση βαρύτητα, θα πρέπει κι εμείς να δώσουμε τουλάχιστον την ίδια βαρύτητα».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024