Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τριακοστή ρεγκάτα Μπρίντιζι-Κέρκυρα: η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Τριακοστή ρεγκάτα Μπρίντιζι-Κέρκυρα: η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Ιστιοπλόοι από διάφορα μέρη του κόσμου ανυπομονούν να έρθει ο Ιούνιος, για να τρέξουν στο δημοφιλή αυτόν αγώνα, εκεί όπου η Αδριατική συναντά το Ιόνιο. Στην προσπάθειά τους για την αναβάθμιση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μπρίντιζι (Circolo DellaVelaBrindisi) και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μαρίνας Γουβιών Κέρκυρας (MarinaGouviaSailingclub) διοργανώνουν το 2015 έναν από τους […]

Ιστιοπλόοι από διάφορα μέρη του κόσμου ανυπομονούν να έρθει ο Ιούνιος, για να τρέξουν στο δημοφιλή αυτόν αγώνα, εκεί όπου η Αδριατική συναντά το Ιόνιο.

Στην προσπάθειά τους για την αναβάθμιση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μπρίντιζι (Circolo DellaVelaBrindisi) και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μαρίνας Γουβιών Κέρκυρας (MarinaGouviaSailingclub) διοργανώνουν το 2015 έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ιστιοπλοϊκούς αγώνες της Μεσογείου.

Ο λόγος για τη ρεγκάτα Μπρίντιζι-Κέρκυρα, η οποία υφίσταται από το 1986 και διοργανώνεται ανελλιπώς μέχρι τις μέρες μας, ενώ φέτος θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου.

Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Αδριατικής και του Βορείου Ιονίου, με τη συμμετοχή περίπου 800 αθλητών σε 114 σκάφη στις κατηγορίεςMaxiκαιOrc.

Η διαδρομή της ρεγκάτας, που διασχίζει συνολικά 109 ναυτικά μίλια, θα έχει αφετηρία το λιμάνι του Μπρίντιζι και, ακολουθώντας τις ιταλικές ακτές, τα συμμετέχοντα σκάφη θα πλεύσουν μέχρι τη θαλάσσια περιοχή του Οτράντο, για να κατευθυνθούν στη συνέχεια προς το λιμάνι της Κασσιόπης, όπου θα είναι και ο τερματισμός.

ΟΙστιοπλοϊκός Όμιλος Μαρίνας Γουβιών Κέρκυρας, που ιδρύθηκε το2007 και δραστηριοποιείται στην ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης, έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 19 σχολές ιστιοπλοΐας αρχαρίων σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα.Επίσης, έχει διοργανώσει το 2013 και το 2014 το περιφερειακό πρωτάθλημα Ιονίου στην Κέρκυρα, καθώς και πολλούς τοπικούς αγώνες, ενώ φέτος θα συνδιοργανώσει πρώτη φορά με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Οτράντο (Lega Navale Italiana Sez.di Otranto) μια ακόμη ρεγκάτα, στις 13-14 Ιουνίου, με διαδρομή Ερεικούσσα-Οτράντο.

Παλινδρομώντας στο χρόνο

Η ιστορία της αναμέτρησης Μπρίντιζι-Κέρκυρα ξεκίνησε το1985 από έναν ιταλό βιομήχανο και ιστιοπλόο, τονLivioGeorgevitch, ο οποίος συνήθιζε να πραγματοποιεί τις διακοπές του στο νησί των Φαιάκων. Η αγάπη του για το άθλημα της ιστιοπλοΐας μετενσαρκώθηκε σε ένα όραμα για τον αγώνα.

Έτσι, το χειμώνα του 1985 ο ιταλός ιστιοπλόος συνάντησε τους κερκυραίους ιστιοπλόους Σπύρο Καλαντζή, Σωτήρη Βλάχο και Νίκο Μουσούρο, με την αρωγή των οποίων υλοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας. Αρχικά συμμετείχαν μόνον ιταλικά πληρώματα, σύντομα όμως έλαβαν μέρος και κερκυραϊκά.

Η διάσχιση του θαλάσσιου στίβου των 109 μιλίων αποτέλεσε με την πάροδο του χρόνου έναν πόλο έλξης για πολλούς ιστιοπλόους προερχόμενους από την Ολλανδία, την Αγγλία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κροατία, δημιουργώντας έναν πολυεθνικό στόλο.

Έχοντας μπει δυναμικά στη ζωή όχι μόνον των ελλήνων αλλά και των αλλοδαπών ιστιοπλόων, η ρεγκάτα προσέλκυσε διάφορα ιστιοπλοϊκά ονόματα, με τα μεγαλύτερα εξ αυτών να αφορούν τους διεθνείς ιταλούςκαι παγκόσμιους πρωταθλητές στα 470 PaoloκαιSandroMontefusco, οι οποίοι πέτυχαν το 2005 το ρεκόρ του αγώνα, με το 60άριmaxiσκάφοςPegaso, σε 8 ώρες, 7 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα.

Χρονολόγιο

  • 1985:Ο ιταλός βιομήχανος και ιστιοπλόοςLivioGeorgevitch συλλαμβάνει την ιδέα του αγώνα
  • 1986:Πραγματοποιείται ο πρώτος αγώνας με τη συμμετοχή έξι ιταλικών σκαφών και νικητή τονLivioGeorgevitch
  • 1988: Στον αγώνα ξεκινούν οι πρώτες κερκυραϊκές συμμετοχές
  • 1993:Θεσμοθετείται στον αγώνα το έπαθλο «Σπύρος Καλαντζής»
  • 1995: Οι συμμετοχές διευρύνονται με την έλευση σκαφών από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο
  • 2000: Διεξαγωγή του αγώνα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ως «αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα»
  • 2003: Η ιταλική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία περιλαμβάνει τον αγώνα στο ιταλικό πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης, πλαισιωμένο με τους γνωστούς αγώνεςGiragliaκαιMiddleSeaRace
  • 2005: Ο αγώνας ξεπερνά πρώτη φορά τις 100 συμμετοχές
  • 2005:Οι διεθνείς ιταλοί ιστιοπλόοι και παγκόσμιοι πρωταθλητές στα 470 PaoloκαιSandroMontefusco πραγματοποιούν το ρεκόρ του αγώνα, με το 60άριmaxiσκάφοςPegaso, σε 8 ώρες, 7 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα
  • 2005:Πραγματοποιείται η πρώτη αμερικανική συμμετοχή
  • 2007:Πραγματοποιείται η πρώτη ρωσική συμμετοχή

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024