Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύρος, Ερμούπολη, Πiraiki Center: ένα εμπορικό κέντρο-αξιοθέατο!

Σύρος, Ερμούπολη, Πiraiki Center: ένα εμπορικό κέντρο-αξιοθέατο!

Εμπορικό κέντρο Πiraiki Center: ένα εμπορικό κέντρο που διαφέρει, μια επένδυση στην Ερμούπολη της Σύρου που επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο προσέγγισης του καταναλωτή. Εμπορικά και διοικητικά το κέντρο των Κυκλάδων, η Σύρος, συγκαταλέγεται στα μικρά σε έκταση Κυκλαδονήσια, ωστόσο είναι με απόσταση το πιο πυκνοκατοικημένο, με περίπου 25.000 μόνιμους κάτοικους. Στα συγκριτικά […]

Εμπορικό κέντρο Πiraiki Center: ένα εμπορικό κέντρο που διαφέρει, μια επένδυση στην Ερμούπολη της Σύρου που επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο προσέγγισης του καταναλωτή.

Εμπορικά και διοικητικά το κέντρο των Κυκλάδων, η Σύρος, συγκαταλέγεται στα μικρά σε έκταση Κυκλαδονήσια, ωστόσο είναι με απόσταση το πιο πυκνοκατοικημένο, με περίπου 25.000 μόνιμους κάτοικους. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, όπως καταγράφονται από έρευνες, συγκαταλέγονται η ασφάλεια, η οργάνωση, η καθαριότητα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, η Ερμούπολη, ως πρωτεύουσα του νησιού, συγκεντρώνει τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες στις Κυκλάδες, ενώ διαθέτει μεγάλο νοσοκομείο και αεροδρόμιο. Σημαντικό πλεονέκτημα για το νησί αποτελεί και η σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που λειτουργεί από το 2000.

Λόγω της μικρής απόστασής της από την Αθήνα η Ερμούπολη αποτελεί ιδανικό προορισμό όλον το χρόνο για σύντομες αποδράσεις (weekend escapes), μια και σφύζει από ζωή όταν τα υπόλοιπα νησιά βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Το λιμάνι της είναι το μεγαλύτερο των Κυκλάδων, διαθέτει μαρίνα και μπορεί να υποδεχτεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Ο τουρισµός της Σύρου κατά τους θερινούς μήνες στηρίζεται, όσον αφορά το εξωτερικό, στους επισκέπτες κυρίως από Αγγλία, Γερµανία, Ιταλία και Γαλλία, αλλά τα περιθώρια ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος του νησιού είναι τεράστια.

Ένα από τα «μεγάλα όπλα» που διαθέτει η Ερμούπολη είναι το απόθεμα νεοκλασικών κτηρίων που καμιά άλλη πόλη στην Ελλάδα δε διαθέτει. Το Δημαρχείο, το θέατρο «Απόλλων», το Καζίνο, ο ναός του Αγίου Νικολάου, οι παλιές φυλακές είναι μερικά μόνο από τα απίστευτα σε ομορφιά και πασίγνωστα κτήρια της πόλης, αλλά ο κατάλογος είναι ατέλειωτος.

Η Σύρος αποτέλεσε το πρώτο και μεγαλύτερο ναυτιλιακό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους κατά το 19ο αιώνα. Μια επίσκεψη στη Σύρο είναι μια μετάβαση από το παρελθόν στο παρόν με έναν τρόπο που δεν περιγράφεται εύκολα.

Τα εμπορικά κέντρα και οι πολυχώροι εμπορίου και ψυχαγωγίας στην Ελλάδα επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο από το 2005, όταν ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα δύο μεγαλα malls σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από τότε μέχρι σήμερα ο κλάδος συνεχίζει να κερδίζει το καταναλωτικό κοινό, παρ’ όλες τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και την κρίση της τελευταίας περιοδου. Ο συνδυασμός των εμπορικών χρήσεων με την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και δρώμενα, η ευκολία πρόσβασης, η εξοικονόμηση χρόνου και η προστασία από τα καιρικά φαινόμενα δίνουν το προβάδισμα στα εμπορικά κέντρα έναντι των παραδοσιακών εμπορικών δρόμων.

Στη Συρο, οι 25.000 περίπου μόνιμοι κάτοικοι τροφοδοτούν όλον το χρόνο το εμπόριο του νησιού, όπως επίσης και οι επισκέπτες από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων (οι Κυκλάδες συνολικά αριθμούν περίπου 115.000 κατοίκους). Αντίστοιχα, οι φοιτητές έχουν αυξήσει την κατανάλωση στο νησί, η οποία ενισχύεται και από τους τουρίστες αλλά και τους παραθεριστές στις τουριστικές περιόδους, αλλά και το χειμώνα.

Πiraiki Center: άλλο ένα εμπορικό κέντρο ή ένα νέο αξιοθέατο της πόλης; Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1938, αποκτήθηκε τη δεκαετία του 1960 απο την κλωστοϋφαντουργία Πειραϊκή Πατραϊκή και λειτούργησε για πολλά χρόνια ως ένα από τα κλωστήρια της εταιρείας. Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικά πέτρινα βιομηχανικά κτίρια της Σύρου. Βρίσκεται στο κομβικότερο σημείο της Ερμούπολης, ανάμεσα στα δύο σημαντικότερα super markets της πόλης (Νεώριον και Παλαμάρης /πρώην Ατλάντικ), απέχει μόλις 1.200 μέτρα από την κεντρική πλατεία Δημαρχείου, ενώ οποιοσδήποτε κινείται προς και από την Ερμούπολη θα περάσει από μπροστά.

Η προβολή της βιομηχανικής ιστορίας και ταυτότητας του κτηρίου αποτέλεσε τον κεντρικό στόχο των ιδιοκτητών του Πiraiki Center. Η διατήρηση και ενίσχυση με πολυδάπανες μεθόδους του κελύφους του κτηρίου, σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα και τη σύγχρονη αντίληψη περί εμπορικών χώρων, ήταν μια πρόκληση για το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει τη μελέτη του έργου, την Έψιλον Κατασκευαστική.

Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει αντικείμενα του βιομηχανικού παρελθόντος να μετατρέπονται σε εκθέματα ή χρηστικά αντικείμενα, ενώ από τις βεράντες του κτηρίου θα υπάρχει ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και την πόλη.

Το κεντρικό γυάλινο αίθριο είναι ο χώρος όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την απαράμιλλη αισθητική με ένα ποτό ή ένα γευστικό πιάτο φαγητού.

Η λειτουργική διαμόρφωση και η αισθητική του Πiraiki Center πρόκειται να αποτελέσουν μοναδικό πόλο έλξης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει, εκτός από εμπορικό κέντρο, αξιοθέατο για τους επισκέπτες του νησιού και τη νεολαία. To Πiraiki Center είναι σχεδιασμένο για να προσελκύσει όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, παρέχοντας υψηλού επιπέδου εμπορικούς χώρους σε συνδυασμό με πρωτοποριακούς χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια (bowling, café, εστιατόρια κ.ά.). Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία στεγασμένων και υπαίθριων χώρων στάθμευσης για περίπου 90 οχήματα.

Το όνειρο των ιδιοκτητών του Πiraiki Center, εκτός από το να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Ερμούπολης, είναι να «ανακαλύψουν» μια πόλη μέσα στην πόλη που δεν είχε ταυτότητα: αυτή της ένδοξης βιομηχανικής περιοχής της Ερμούπολης και την καταξίωσή της στη μνήμη της Σύρου και της Ελλάδας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024