Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: ένας προορισμός που... μιλά την ίδια γλώσσα με εμάς!

Κύπρος: ένας προορισμός που… μιλά την ίδια γλώσσα με εμάς!

Οι ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και της θερινής σεζόν του 2014, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Κύπρο, προκειμένου να αναδείξουν τη φυσιογνωμία, τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές της μεγαλονήσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε σκόπιμο να αποταθούμε στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), το φορέα που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και την […]

Οι ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και της θερινής σεζόν του 2014, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Κύπρο, προκειμένου να αναδείξουν τη φυσιογνωμία, τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές της μεγαλονήσου.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε σκόπιμο να αποταθούμε στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), το φορέα που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και την προαγωγή του τουρισμού στη Δημοκρατία της Κύπρου. Η κυρία Ιωάννα Χατζηκωστή, λειτουργός Μάρκετινγκ & Πωλήσεων στο Γραφείο Αθηνών του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, είχε την καλοσύνη να απαντήσει στα ερωτήματά μας αναφορικά με την εικόνα της Κύπρου ως ενός σύγχρονου τουριστικού προορισμού με διεθνή ακτινοβολία.

1. Η πρώτη ερώτησή μας είναι η πλέον προφανής: ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν την Κύπρο ελκυστικό τουριστικό προορισμό; Γιατί θα συνιστούσατε στους επισκέπτες του http://diakopes.in.gr/ να την επιλέξουν έναντι άλλων, ευρέως γνωστών τουριστικών προορισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού;

Η Κύπρος – όπως η θεά Αφροδίτη, που την επέλεξε για γενέτειρά της – μοιάζει με μια άκρως γοητευτική γυναίκα, με πολλά όμορφα πρόσωπα. Έχει ελληνική ταυτότητα, είναι διάσπαρτη με αρχαιότητες που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία της, εδώ και 11.000 χρόνια, αποτελώντας γνήσιο κομμάτι του Ελληνισμού, όπου γράφτηκε ιστορία μέχρι προσφάτως. Μνημεία όπως η «Πέτρα του Ρωμιού», τόπος γέννησης της θεάς, το Κάστρο Κολοσσιού, ο εντυπωσιακός Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου, το Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου αποδεικνύουν τις ελληνικές της ρίζες, ενώ τα Φυλακισμένα Μνήματα και ο Τύμβος τηςΜακεδονίτισσας είναι μάρτυρες των Αγώνων των Κυπρίων για την πολυπόθητη ελευθερία, με σταθερούς συμπαραστάτες τους Ελλαδίτες, και αποτελούν σημεία που όποιος αισθάνεται Έλληνας στην καρδιά αξίζει και οφείλει να επισκεφθεί. Η κουλτούρα της θεάς Αφροδίτης έχει διαποτίσει τοDNAτων Κυπρίων, καθιστώντας τους εξωστρεφείς, πρόσχαρους και πραγματικά, μοναδικά στον κόσμο φιλόξενους. Ο ανέκαθεν προσανατολισμός του κάθε Κυπρίου, να είναι γνήσια εγκάρδιος με τους επισκέπτες του τόπου του, πέρασε μοιραία με την πάροδο του χρόνου στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία της Κύπρου να βραβεύονται συχνά για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν για οικογένειες, θεραπείεςspaκαι όχι μόνο, καθιστώντας το νησί διεθνώς αναγνωρίσιμο τουριστικό προορισμό.

Πλαισιωμένη με τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης – βάσει της ετήσιας αξιολόγησης της Ε.Ε.- στα 650 χιλιόμετρα των ακτών της, η Κύπρος προσφέρει παρθένες αλλά και κοσμικές ακρογιαλιές, χρυσές και λευκές αμμουδιές, κολπίσκους με νερά σε θερμοκρασία που απολαμβάνει κανείς άνετα από τον Απρίλη έως αργά το Νοέμβρη. Το ήπιο κλίμα, δηλαδή το παρατεταμένο καλοκαίρι και ο ανοιξιάτικος χειμώνας, προτρέπει σε κάθε είδους εξόρμηση όλον το χρόνο, ενώ η μόλις 30΄ απόσταση μεταξύ βουνού και θάλασσας δίνει τη δυνατότητα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο – χωρίς υπερβολή – για σκι το πρωί στο χιονοδρομικό κέντρο του Τροόδους και για σκι το απόγευμα στη θάλασσα! Οι δραστηριότητες ανεξάντλητες: γκολφ στα 4 γήπεδα του νησιού, ιππασία στο Κάβο Γκρέκο, ιππασία γαϊδάρου με δίπλωμα (!),kitesurfing, αναρρίχηση σε απότομους γκρεμούς, θαλάσσια σπορ σε οργανωμένες παραλίες, περιήγηση στη φύση πεζή (Ε4) ή ποδηλατώντας και διαδρομές με θέμα την Αφροδίτη, το κρασί και τη χριστιανική πίστη.

Βαθιά Ορθόδοξη, η Κύπρος ζει παραδοσιακά αλλά και με τα δικά της έθιμα όλες τις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, διαθέτοντας θρησκευτικά μνημεία πολύ σημαντικά, όπως τη στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου μαστιγώθηκε ο Άγιος στην προσπάθειά του να διαδώσει τη νέα θρησκεία το 45 μ.Χ., την πασίγνωστη Μονή Κύκκου, τις δέκα βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, που ανήκουν στον Kατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Kληρονομιάς της UNESCO, σημεία που μαρτυρούν το αδιαμφισβήτητο πάντρεμα του ελληνισμού με το χριστιανισμό.

Σε όλα τα πιο πάνω, μοναδική γεύση προσθέτει η άκρως γαστριμαργική κυπριακή κουζίνα, που αρχίζει με σεφταλιά και χαλούμι, για να κορυφωθεί χάρη σε μια πανδαισία 20-30 «μεζέδων», δηλαδή πιάτων με σαλάτες, ορεκτικά, μαγειρευτά και ψητά σχάρας, φρούτα και γλυκά, συνοδεία της γλυκόπιοτης κουμανταρίας, του αρχαιότερου κρασιού στον κόσμο με ονομασία προέλευσης, ή της «δυνατής» ζιβανίας. Τις δυνατές γεύσεις της τοπικής κουζίνας μπορεί κανείς να τις απολαύσει σε χώρους εστίασης με καθαριότητα, επαγγελματισμό, φιλική εξυπηρέτηση, φυσιολογικές τιμές και, φυσικά, στα πάντοτε ανοιχτά και φιλόξενα σπίτια των Κυπρίων!

Όντας απλώς και μόνο μια απόφαση, η Κύπρος περιμένει τον καθέναν από εμάς να επιβιβαστεί στο επόμενο αεροπλάνο! Οι 15 περίπου πτήσεις που συνδέουν καθημερινά την Ελλάδα με την Κύπρο την καλοκαιρινή περίοδο από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο και Άραξο οδηγούν σε έναν ασφαλή προορισμό που… μιλά τη γλώσσα μας.

Η Κύπρος αποδεικνύεται μια πραγματική αποκάλυψη για τους Ελλαδίτες αδελφούς, και αυτό το διαπιστώνουν κυρίως όσοι την επισκέπτονται για πρώτη φορά, καθώς καταφέρνει να ξεπεράσει τις προσδοκίες τους και να κατοχυρώσει για πάντα τη θέση που είχε ήδη στην καρδιά τους. Είναι ένα νησί με ελληνική ταυτότητα, αλλά με χιλιάδες πινελιές που της προσδίδουν το δικό της χαρακτήρα σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η γαστρονομία, η καθημερινότητα, οι υποδομές, η οργάνωση, η νοοτροπία κ.ά. Έχει τις «χάρες» ενός νησιού, σπουδαίο παρελθόν, ένα γεμάτο προκλήσεις μέλλον, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα σύγχρονο κράτος. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα όλων των Ελλήνων. Η Κύπρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα, και προς απόδειξη τούτου αξίζει να αναφερθεί ότι 400.000 Κύπριοι – δηλαδή το ήμισυ του πληθυσμού της – κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα.

Σήμερα λοιπόν, ίσως πιο πολύ από ποτέ, η Κύπρος αγωνίζεται να μη γίνει μια «χαμένη» πατρίδα και περιμένει πιο πολύ από ποτέ τους Ελλαδίτες για να δουν τους φίλους και αδελφούς Κυπρίους που γνωρίζουν ότι έχουν, αλλά δεν είχαν συναντήσει μέχρι σήμερα.

2. Ποια είναι η εν γένει εικόνα που έχετε ως ΚΟΤ ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν; Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε λάβει τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό;

Η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι για το 2014 θα σημειωθεί αύξηση τόσο στα έσοδα όσο και στις αφίξεις. Αναμένεται αύξηση από τις αγορές της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Πολωνίας και της Ρωσίας.Οι υπόλοιπες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα αφίξεων με αυτά του 2013.

3. Ποια είναι τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η καμπάνια του ΚΟΤ για τη νέα τουριστική σεζόν; Υπάρχει κάποια νέα πτυχή του κυπριακού τουριστικού προϊόντος που σχεδιάζετε να αναδείξετε μέσα στο 2014, προκειμένου να πετύχετε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, ο ΚΟΤ δίνει πολύ σημαντική βάση στην προβολή της Κύπρου μέσωsocialmedia, για να προβάλει τόσο το “Sea&Sun” όσο και το “Sea&Sunplus”. Το νέο Δ.Σ. του ΚΟΤ, από την πρώτη κιόλας συνεδρίασή του, αποφάσισε όπως το βάρος της προβολής του Οργανισμού μετακυληθεί στο διαδίκτυο. Προς τούτο έχει συσταθεί επιτροπή στην οποία συμμετέχουν μέλη του Δ.Σ. και τεχνοκράτες που επεξεργάζονται τρόπους αναβάθμισης τόσο τουportal www.visitcyprus.com όσο και τη βέλτιστη αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (https://www.facebook.com/LoveCyprus, https://twitter.com/visitcyprus, https://www.youtube.com/user/visitcyprus). Σε ό,τι αφορά τις νέες πτυχές του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, αξίζει να αναφέρουμε τη Μαρίνα Λεμεσού, ένα έργο παραθαλάσσιας ανάπτυξης, προϋπολογισμού €350 εκατομμυρίων, με μια σύγχρονη μαρίνα υψηλών προδιαγραφών, πολυτελείς κατοικίες (η πλειονότητα των οποίων έχει ήδη πουληθεί), επίλεκτα καταστήματα και χώρους εστίασης, που επανατοποθετεί την Κύπρο στο ναυτικό τουριστικό χάρτη. Με 650 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, 8 έως 110 μέτρων, υπηρεσίες και ανέσεις υψηλού επιπέδου, θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό τον προσεχή Ιούνιοκαιστο εμπορικό κομμάτι, προσφέροντας στο κοινό δεκάδες επιλογές για ψώνια και διασκέδαση. Οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν κατά μήκος της προκυμαίας, απολαμβάνοντας καταστήματα, εστιατόρια και χώρους αναψυχής. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του σε διάφοραproject, στα οποία κινείται παράλληλα, όπως η σύναψη συμφωνιών με διάφορες αεροπορικές εταιρείες, με στόχο την αύξηση και την προσθήκη δρομολογίων προς την Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιπροσθέτως, δρομολογούνται οι αναπτύξεις νέων γηπέδων γκολφ, στα πλαίσια του απώτερου στόχου η Κύπρος να αποκτήσει 14 γήπεδα και να καταστεί το νησί του γκολφ, ενώ έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπων συμβουλευτικής εταιρείας, που επελέγη κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού για την αδειοδότηση πολυθεματικού καζίνο. Τέλος, ο ΚΟΤ έχει αναπτύξει θεματικές διαδρομές που έχουν να κάνουν με τα μονοπάτια της φύσης, του κρασιού, τα προσκυνήματα, την Αφροδίτη και την ποδηλασία. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, στο δίκτυο των ποδηλατικών διαδρομών πρόσφατα έχει προστεθεί το τμήμα Λεμεσός-Πάνω Πλάτρες. Όλες οι πιο πάνω δράσεις συνεπικουρούν στην καταπολέμηση της εποχικότητας, νοουμένου επίσης ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία του νησιού λειτουργούν και το χειμώνα.

4. Πόσο έχει επηρεάσει την τουριστική φυσιογνωμία της Κύπρου η περσινή ένταξη της χώρας στο γνωστό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής;

Η τουριστική φυσιογνωμία της Κύπρου δεν διαφοροποιήθηκε σχεδόν καθόλου, ούτε κατά τις πρώτες ημέρες ανακοίνωσης της ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα ούτε κατά τη συνέχεια. Η πρώτη αντίδραση από τις αγορές το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013 ήταν ένα προσωρινό «μούδιασμα». Οι τουριστικές κρατήσεις από τις διάφορες αγορές δεν επηρεάστηκαν όμως μετά τα ολιγοήμερα θέματα που ανέκυψαν στον τραπεζικό τομέα του νησιού. Τα όποια περιοριστικά μέτρα εφαρμόστηκαν αφορούσαν τους Κύπριους πολίτες και όσους διατηρούσαν καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου. Οι επισκέπτες του νησιού που διέθεταν λογαριασμούς σε τράπεζες της αλλοδαπής μπορούσαν να προβούν κανονικά στις τραπεζικές συναλλαγές που επιθυμούσαν είτε μέσω ΑΤΜ είτε μέσω των πιστωτικών τους καρτών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, βενζινάδικα κτλ., και καμία έλλειψη δεν διαπιστώθηκε σε αγαθά ή καύσιμα. Με άλλα λόγια, τίποτα απολύτως δεν διατάραξε τις διακοπές όσων βρέθηκαν εκείνο το διάστημα στο νησί. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι αφίξεις του 2013 κυμάνθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2012, με 2.405.000 άτομα να επισκέπτονται την Κύπρο, δηλαδή περίπου 3 φορές τον πληθυσμό του νησιού. Επίσης, θετική ήταν η πορεία των εσόδων για το 2013, με τα τελικά αποτελέσματα του έτους να αναμένεται να δημοσιευτούν σύντομα. Επιπροσθέτως, ο τουρισμός ήταν ανέκαθεν και παραμένει πυλώνας της κυπριακής οικονομίας, και οι τάσεις του 2014 δείχνουν πως αναμένεται μια ακόμη καλή χρονιά για τον τουρισμό της Κύπρου, τόσο από πλευράς αφίξεων όσο και από πλευράς εσόδων.

5. Ποιες είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται ως επί το πλείστον οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο τα τελευταία χρόνια; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στη σχετική λίστα;

Οι κυριότερες αγορές άντλησης τουριστών για την Κύπρο είναι οι εξής: Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Σουηδία, Νορβηγία και Ελλάδα (με σειρά δυναμικότητας). Η Μεγάλη Βρετανία είναι παραδοσιακά η πρώτη αγορά, ενώ η αγορά της Ρωσίας έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια θεαματική αύξηση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5ηθέση με 105.000 επισκέπτες για το 2013.

6. Πώς μπορούν να φθάσουν στην Κύπρο οι τουρίστες από την Ελλάδα; Ποιο είναι το μέσο κόστος για την αεροπορική και την ακτοπλοϊκή μετάβαση από την Ελλάδα στην Κύπρο; Πώς μπορούν να μετακινηθούν στη μεγαλόνησο όσοι επισκέπτες δε διαθέτουν δικό τους μέσο μετακίνησης;

Tρεις αεροπορικές εταιρείες συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο σε καθημερινή βάση (Κυπριακές Αερογραμμές,AegeanAirlines,Ryanair). Την καλοκαιρινή περίοδο οι πτήσεις αυτές ανέρχονται σε 15 την ημέρα. Οι πτήσεις αναχωρούν από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα (Άραξος), Ηράκλειο, Χανιά και Ρόδο προς Λάρνακα ή Πάφο, αναλόγως της αεροπορικής εταιρείας. Μια μέση τιμή αεροπορικού εισιτηρίου μετ’ επιστροφής και φόρων κυμαίνεται στα 180-210 ευρώ. Όσο συντομότερα γίνει η αγορά του αεροπορικού εισιτηρίου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εύρεσης χαμηλότερης τιμής από το πιο πάνω εύρος.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου έγκειται στη μεταφορά εμπορευμάτων, αλλά όχι και επιβατών. Όμως, υπάρχουν κρουαζιέρες που συνδέουν την Κύπρο με αρκετά ελληνικά νησιά (π.χ., Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα) και προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας (π.χ., Καλαμάτα, Ηγουμενίτσα), οι οποίες όμως ξεκινούν και καταλήγουν στην Κύπρο. Κάποιος μπορεί να επιβιβαστεί σε κάποιον ενδιάμεσο σταθμό, αλλά μόνο μετά από σχετική κράτηση-συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Επίσης, υπάρχουν αρκετές κρουαζιέρες που ξεκινούν και καταλήγουν στην Κύπρο (Λεμεσός) με προορισμό τη ΝΑ Μεσόγειο (π.χ., Χάιφα, Βηρυτό κτλ.). Οι προαναφερόμενες κρουαζιέρες διαρκούν 2-8 ημέρες, ενώ υπάρχουν και μικρές κρουαζιέρες γύρω από το νησί, από όλες τις μαρίνες και τα αλιευτικά καταφύγια προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσει κανείς το νησί της Αφροδίτης είναι αναμφίβολα το αυτοκίνητο, λόγω του εξαιρετικού οδικού δικτύου του νησιού. Η άδεια οδήγησης που εκδίδεται από το ελληνικό κράτος ισχύει κανονικά στην Κύπρο. Οι δρόμοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς λακκούβες, χωρίς διόδια, με εμφανέστατη διαγράμμιση, συχνή και ξεκάθαρη σήμανση, ακόμη και για απομακρυσμένους προορισμούς. Οι αυτοκινητόδρομοι διαθέτουν 4 λωρίδες, μεπλήρως διαχωριζόμενα τα δύο ρεύματα, και συνδέουν τις πόλεις. Η οδήγηση στα αριστερά του οδοστρώματος συνηθίζεται εύκολα, αρκεί ο οδηγός να χρησιμοποιεί δεξιοτίμονο αυτοκίνητο. Η είσοδος στους κυκλικούς κόμβους γίνεται από τα αριστερά, αλλά οι προσπεράσεις γίνονται από τα δεξιά.Όλα τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στην Κύπρο φέρουν κόκκινες πινακίδες, ώστε να ξεχωρίζουν οι επισκέπτες από τους ντόπιους χρήστες της οδού.Αρκετά διευκολυντική μπορεί να είναι η ενοικίαση ενός αυτόματου αυτοκινήτου, που θα απαλλάξει τον επισκέπτη οδηγό από τον «βραχνά» της αλλαγής ταχυτήτων. Οι δευτερεύοντες και δασικοί δρόμοι δεν είναι όλοι ασφαλτόστρωτοι, αλλά διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση. Η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι επιβεβλημένη και η χρήση κινητού τηλεφώνου απαγορεύεται. Τα πρόστιμα και οι παραβάσεις (κλήσεις) βεβαιώνονται από τις αρμόδιες αρχές και δεν… σβήνονται!

Εναλλακτικά, υπάρχουν λεωφορειακές συνδέσεις του νησιού, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να τις επιλέγουν και αρκετοί Κύπριοι για τις μετακινήσεις τους. Υπάρχουν υπεραστικά λεωφορεία, που συνδέουν όλες τις πόλεις καθημερινά και συχνά, αγροτικά λεωφορεία, που συνδέουν τα χωριά με την πλησιέστερη πόλη, και αστικά λεωφορεία,εντός των πόλεων. Τέλος, υπάρχουν καιτα δρομολόγια για μεταφορά από και προς τα αεροδρόμια. Επιπλέον, τρία είδηταξίκαλύπτουν όλο το νησί: υπεραστικά, που προσφέρουν τη δυνατότητα σε κάποιον να μοιραστεί το ταξί με άλλους 4-7 επιβάτες (κάθε επιβάτης πληρώνει μόνο για τη θέση του) και συνδέουν μεταξύ τους τις κύριες πόλεις της Κύπρου κάθε μισή ώρα, αγροτικά, που λειτουργούν σε χωριά, και αστικά,με 24ωρη εξυπηρέτηση σε όλες τις πόλεις, τα οποία μπορεί κανείς να προκρατήσει ή να τα σταματήσει στο δρόμο.

7. Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, επαρχία Αμμοχώστου, οροσειρά Τροόδους: τι πραγματικά ξεχωριστό προσφέρει στους επισκέπτες καθεμία από τις κύριες γεωγραφικές περιφέρειες της Κύπρου;

Λευκωσία:Η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο, με μια όμορφη παλιά πόλη που περιβάλλεται από τεράστια ενετικά τείχη με τάφρο και προπύργια σε σχήμα καρδιάς. Οι φοίνικες δίνουν μια ανατολίτικη ατμόσφαιρα στην παλιά πόλη. Τα στενά δρομάκια της Λαϊκής Γειτονιάς, της «Πλάκας» των Κυπρίων, μας ταξιδεύουν νοερά πίσω στο χρόνο. Σημεία εντός των τειχών που αξίζει κανείς να επισκεφθεί: Βυζαντινό Μουσείο (δίπλα από το Νέο και το Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο), Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Λεβέντη, Μνημείο Ελευθερίας, Μουσείο Εθνικού Αγώνος, Ι. Ναός Φανερωμένης. Εκτός των τειχών, τα Φυλακισμένα Μνήματα. Η νέα πόλη εκτείνεται πέρα από τα τείχησε ένα σύγχρονοεξευρωπαϊσμένο κέντρο με ψηλάκτίρια, γραφεία, καταστήματα και υπαίθρια καφέ, φθάνονταςμέχρι τις προαστιακές οικιστικές περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας σημαντικά σημεία είναι: ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, η Ι. Μ. Μαχαιρά, το γραφικό χωριό Φικάρδου (βραβείο Europa Nostra το 1987) και το Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας. Μια περιήγηση στην πόλη και την επαρχία Λευκωσίας αξίζει να ολοκληρωθεί ευχάριστα με μια συναυλία στην τάφρο ή σε μια έκθεση στην Πύλη της Αμμοχώστου, μια από τις τρεις αυθεντικές εισόδους στην παλιά πόλη, η οποία έχει αναστηλωθεί και χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο.

Λεμεσός: Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και κυριότερο λιμάνι της Κύπρου, κέντρο παραγωγής κρασιού και ένα πολύ ζωντανό θέρετρο. Η παλιά πόλη με τα όμορφα σοκάκια, το μεσαιωνικό κάστρο της που στέγασε τη γαμήλια τελετή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, βασιλιά της Αγγλίας, με τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας και τώρα πια το Κυπριακό Μεσαιωνικό Μουσείο, αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου, εκτεινόμενη σε 15 χιλιόμετρα ακτής με ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, διάσπαρτα αλσύλλια από ευκαλύπτους και ένα δημοφιλή χώρο περιπάτου για περπάτημα και τρέξιμο. Η πόλη φημίζεται για τη διασκέδασή της. Κάθε Σεπτέμβρη οι βακχικές καταχρήσεις κορυφώνονται στο Φεστιβάλ Κρασιού, ενώ το Λεμεσιανό Καρναβάλι εκτιμάται ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου, μετά αυτό του Ρίο ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του CNN. Η πόλη αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους-αρχαία βασίλεια, την Αμαθούντα και το Κούριο. Το Κούριο υπόσχεται ανεπανάληπτα ηλιοβασιλέματα με θέα το απέραντο γαλάζιο και καλοκαιρινές συναυλίες κάτω από τα αστέρια στο Ελληνορωμαϊκό του Θέατρο. Εξορμήσεις προς τα ορεινά χωριά της επαρχίας οδηγούν στα «Κρασοχώρια» και προσφέρουν δυνατά κόκκινα ξηρά κρασιά αλλά και το γνωστό γλυκό κρασί Κουμμανταρία, η οποία ονομάζεται έτσι εδώ και οκτώ αιώνες, χάρη στους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, των οποίων το αρχηγείο τους (Grand Commandery) ήταν το κάστρο του Κολοσσιού. Το φράγμα της Γερμασόγειας και η Αλυκή του Ακρωτηρίου είναι μοναδικοί υδροβιότοποι, ιδανικοί για χαλάρωση, περπάτημα, ψάρεμα και την παρατήρηση της φύσης, των ερωδιών, των κορμοράνων και των φλαμίνγκο.

Λάρνακα: Πόλη του αρχαίου Σοφού «Ζήνωνος του Κιτιέως» και του στρατηγού Κίμωνα,χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης «Κίτιον» και σήμερα έχει σήμα κατατεθέν τις γνωστές Φοινικούδες, τον παραλιακό της δρόμο γεμάτο φοινικιές, που προσφέρουν ένα όμορφο περιβάλλον για μπάνιο, περπάτημα, καφέ ή ποτό.Η Λάρνακα ήταν το δεύτερο σπίτι του Αγίου Λαζάρου, που έζησε εδώ μετά την ανάστασή του και αργότερα έγινε Επίσκοπος. Η επιβλητική εκκλησία του βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, χτίστηκε πάνω από τον τάφο του και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο.Η ορεινή περιοχή Λάρνακαςείναι διάστικτη από όμορφα χωριά. Το χωριό Λεύκαρα είναι ίσως το πιο γραφικό και με ιστορία στην παραγωγή των υπέροχων Λευκαρίτικων κεντημάτων,τόσο όμορφων που δεν ξεχωρίζει η «καλή» όψη από την ανάποδη και που αγόρασε ο Λεονάρντο Νταβίντσι για ναδωρίσει στον καθεδρικό του Μιλάνου ως κάλυμμα της Αγίας Τράπεζας. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η Χοιροκοιτία, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους χώρους προϊστορικού οικισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, χώρος Παγκόσμιας Κληρονομιάς τηςUNESCO. Τέλος, δέος προκαλεί η Μονή Σταυροβουνίου, άβατη για γυναίκες, σε μια βραχώδη κορυφή με πανοραμική θέα στους γύρω λόφους και τον κόλπο της Λάρνακας.

Πάφος:Η UNESCO περιέλαβε ολόκληρη την παλιά πόλη στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χάρη στο μεσαιωνικό κάστρο του λιμανιού και στα ψηφιδωτά δάπεδα (τα εκλεκτότερα στην Ανατολική Μεσόγειο) σε επαύλεις που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή Περίοδο και απεικονίζουν σκηνές της ελληνικής μυθολογίας. Εντυπωσιακοί είναι και οι «Τάφοι των Βασιλέων» που είναι λαξεμένοι στο βράχο και διακοσμημένοι με δωρικές κολόνες, ενώ στη στήλη του Αποστόλου Παύλου ο Άγιος μαστιγώθηκε πριν προσηλυτίσει το Ρωμαίο διοικητή Σέργιο Παύλο στο χριστιανισμό, καθιστώντας έτσι την Κύπρο την πρώτη χριστιανική χώρα στον κόσμο. Δεν υπάρχει κανείς που να μην αντιλαμβάνεται την αύρα της Αφροδίτης στο σημείο όπου γεννήθηκε, στην «Πέτρα του Ρωμιού», στα Λουτρά της ή στην χερσόνησο του Ακάμα, όπου αναπαράγονται οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα και οι πράσινες χελώνες, στην αμμώδη παραλία της Λάρας. Ενδιάμεσα, μια παρτίδα γκολφ ή μια επίσκεψη σε τοπικά οινοποιεία κλείνει γλυκά την περιήγησή μας και δίνει τη θέση της σε κλασική όπερα κάτω από τα αστέρια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών φεστιβάλ, στο ρομαντικό περιβάλλον του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης.

Αμμόχωστος:Τα κάποτε ήσυχα ψαροχώρια, ηΑγία Νάπα με τις εκπληκτικές παραλίες από λεπτή άσπρη άμμο και οΠρωταράς με τις εκατοντάδες ανεμόμυλους, σήμερα σφύζουν από ζωή και διασκέδαση. Ηλιοθεραπεία στην παραλία, κολύμπι στα ζεστά γαλανά νερά ή μια μικρή κρουαζιέρα κατά μήκος της ακτής, μέχρι τα ανοιχτά τουΚάβο Γκρέκογια κατάδυση και υποβρύχιαπαρατήρηση με φόντο τις θαλασσινές σπηλιές. Στα «Κοκκινοχώρια» της επαρχίας Αμμοχώστου – ονομάζονται έτσι χάρη στο πλούσιο κόκκινο έδαφος της περιοχής – καλλιεργούνται οι γνωστές κυπριακές πατάτες. Μικροί και μεγάλοι θα αγαπήσουν το Μουσείο «Θάλασσα» που διαθέτει ένα καταπληκτικό αντίγραφο ενός εμπορικού πλοίου του 4ου αιώνα, το οποίο βυθίστηκε ανοιχτά της Κερύνειας. Στο μικροσκοπικό δέλτα που είναι γνωστό στους ντόπιους ως «Ποταμός» οι ψαράδες μεταφέρουν την ψαριά τους στα πολύχρωμα καλάθια τους.

Περιοχή Τροόδους:Η θέα του νησιού είναι διαφορετική από το Τρόοδος. Οι κορυφές του υψώνονται μέχρι και 2.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, προσφέρουν εξαιρετική πανοραμική θέα και άφθονη δροσιά. Γραφικά χωριά, η «κοιλάδα των μήλων», η «κοιλάδα με τις κερασιές», η «κοιλάδα των Κέδρων» και οι δέκα βυζαντινές εκκλησιές που ανήκουν στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.Mountain bike, ψάρεμα στα φράγματα, χειμερινό σκι, περίπατοι στη φύση προσφέρουν δράση, ενώ το Οφιολιθικό Σύμπλεγμα του Τροόδους, που δημιουργήθηκε πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια και αναδύθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μαζί με το νησί, δίνει απαντήσεις για τη γέννηση του φλοιού της γης. Το Κυπριακό Αγρινό, είδος ενδημικού αγριοκάτσικου, τρέχει ελεύθερο στα μεγάλα δάση, είναι το έμβλημα των Κυπριακών Αερογραμμών, ενώ 800 διαφορετικά είδη φυτών, 72 ενδημικά, 12 από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού σε όλον τον κόσμο, φυτρώνουν στο Τρόοδος.

8. Κυπριακή γαστρονομία και κυπριακή λαϊκή τέχνη: τι θα απολαύσουν και τι θα αγοράσουν όσοι επισκέπτες του http://diakopes.in.gr/ επιλέξουν την Κύπρο για τις διακοπές τους;

Η κυπριακή κουζίνα είναι ελληνική – μεσογειακή, αλλά με πικάντικες επιρροές από τη Μέση Ανατολή και τη Μικρά Ασία. Ένα εγκάρδιο γεύμα με φίλους και συγγενείς είναι πάντα σπουδαία περίσταση, ενώ η φιλοξενία και η ευθυμία, βαθιά ριζωμένες στην ψυχή του Κυπρίου, εξελίσσουν τη γαστρονομική φιλοξενία σε τέχνη. Μια παρέλαση από 30 και πλέον διαφορετικά πιάτα, τους «μεζέδες», δηλαδή μαύρες και πράσινες ελιές, ταχίνι, σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα, ταλαττούρι (τζατζίκι χωρίς σκόρδο), χταπόδι σε κόκκινο κρασί, σαλιγκάρια, μυαλά με κάπαρη, μούγκρα (κουνουπίδι τουρσί), ψάρι, ψητό χαλλούμι, λούντζα (καπνιστό χοιρινό φιλέτο), φλαούνες (Πασχαλινό Κυπριακό έδεσμα με φύλλο και γέμιση από τυρί), ελιωτές, κεφτέδες, σεφταλιά (παραδοσιακά ρολά κιμά, τυλιγμένα σε σκέπη ζώου, τη λεγόμενη «πάνα»), λουκάνικα, σουβλάκια, παϊδάκια, κοτόπουλο, φρούτα, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, «δάκτυλα κυριών», σουτζιούκκος (παραδοσιακό γλυκό από μούστο σταφυλιών και αμύγδαλα), ξετρελαίνει και τους πιο απαιτητικούς.Οι αποσκευές της επιστροφής μπορεί να περιλαμβάνουν χαλούμι, λούντζα, ελιωτές, φλαουνάκια (μεταφέρονται και συντηρούνται εύκολα), καθώς και κουμανδαρία και ζιβανία, παρατείνοντας το γευστικό μας ταξίδι στην Κύπρο.

Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να ανακαλέσουν τις γευστικές μνήμες που απέκτησαν και μετά τις διακοπές τους, στην καθημερινότητά τους, αγοράζοντας χαλούμι, πεντανόστιμες πατάτες Κύπρου και κολοκάσι, επισκεπτόμενοι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Τη γλυκόπιοτη κουμανδαρία μπορούν να τη βρουν στις περισσότερες κάβες, ενώ κατά την περίοδο των εορτών και σε μεγάλα σουπερμάρκετ της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τη λαϊκή τέχνη, ξεχωρίζουν τα λευκαρίτικα κεντήματα. Επίσης, πολύ ωραία δείγματα κυπριακής λαϊκής τέχνης αποτελούν τα κομψοτεχνήματα αργυροχοΐας και αγγειοπλαστικής που παράγονται ακόμη και σήμερα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024