Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

«A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία» ξεκινά από το Σουφλί

Κοιτώντας πέρα από τα εθνικά μας σύνορα και διερευνώντας την κοινή ιστορία με τους γειτόνους μας, η έκθεση "A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία" ταξιδεύει από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο και από τη Θεσσαλία έως τα νησιά του Αιγαίου, αρχής γενομένης από το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί.

Κοιτώντας πέρα από τα εθνικά μας σύνορα και διερευνώντας την κοινή ιστορία με τους γειτόνους μας, η έκθεση «A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία» ταξιδεύει από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο και από τη Θεσσαλία έως τα νησιά του Αιγαίου, αρχής γενομένης από το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση θα παρουσιαστεί στοΔίκτυο των μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και την «Anemon Productions».

Η έκθεση«A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία» δίνει τροφή για ένα δημόσιο διάλογο αναφορικά με την κοινή ιστορία των Βαλκανίων ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Παρουσιάζει πενήντα σημαντικά μνημεία που χτίστηκαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια – λουτρά, υδραγωγεία, εκκλησίες, τζαμιά, γέφυρες, πτωχοκομεία, σπίτια και επαύλεις – όπως τα απαθανάτισαν, μέσω του φακού τους, πέντε διακεκριμένοι φωτογράφοι από την Αθήνα, το Βελιγράδι, τα Σκόπια, τα Τίρανα και το Πρίζρεν.

Η Οθωμανική παρουσία στα Βαλκάνια
Η οθωμανική παρουσία στα Βαλκάνια κράτησε από τον 14ο έως τον 20ό αιώνα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ταυτίστηκε με την πολιτισμική «οπισθοδρόμηση» και θεωρήθηκε από τους λαούς των Βαλκανίων «ανεπιθύμητη κληρονομιά». Σήμερα, η μνήμη αυτής της περιόδου παραμένει κρυμμένη μέσα σε κτήρια που έχουν αλλάξει χρήση. Με οποιαδήποτε μορφή, όμως, ερειπωμένα ή συντηρημένα, τα κτήρια της οθωμανικής περιόδου, δημόσια και ιδιωτικά, χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά, αποτελούν τεκμήρια μιας κοινής ιστορίας. Είναι η ιστορία που μοιράστηκαν οι λαοί των Βαλκανίων επί έξι περίπου αιώνες.

Η Έκθεση
Οι φωτογραφίες της έκθεσης καλούν τον επισκέπτη να κοιτάξει πέρα από εθνικά σύνορα, διερευνώντας την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της. Σε αυτό βοηθούν τα συνοδευτικά κείμενα, που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και την ιστορία των μνημείων, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Ξεχασμένα Βαλκάνια», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ανδρέα Αποστολίδη, το οποίο βασίζεται στις πρώτες φωτογραφίες και ταινίες των λαών της περιοχής και προβάλλεται στη διάρκεια της έκθεσης.

Η έκθεση «A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μετάξης από τις
5 Απριλίου έως τις 22 Ιουλίου 2013.


Μουσείο Μετάξης

Ελευθερίου Βενιζέλου 73 684 00
Σουφλί
Τηλ.: 25540 23700

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024