Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Οινοποιείο Παπαντώνη στο Άργος

Το Οινοποιείο Παπαντώνη στο Άργος

Η Οινοποιία Παπαντώνη ιδρύθηκε το 1993 στο Άργος. Έχει στην κυριότητά της μια έκταση 68 στρεμμάτων στο Μαλανδρένι της Αργολιδας, το οποίο ανήκει στην οινοπαραγωγική ζώνη της Νεμέας.

Η Οινοποιία Παπαντώνη ιδρύθηκε το 1993 στο Άργος. Έχει στην κυριότητά της μια έκταση 68 στρεμμάτων στο Μαλανδρένι της Αργολιδας, το οποίο ανήκει στην οινοπαραγωγική ζώνη της Νεμέας. Το αμπέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρων. Το τοπικό μικρόκλιμα και η ποιότητα του εδάφους (αργιλοαμμώδες με αποστραγγιστική ικανότητα) συνδυάζονται αρμονικά προς δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος για τις επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών.

Στόχος της Οινοποιίας ήταν και παραμένει η παραγωγή ενός ερυθρού ξηρού οίνου, το ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ, εξολοκλήρου από σταφύλι ποικιλίας Αγιωργίτικο, και ενός λευκού, το ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ, παραγόμενο από την τοπική ποικιλία Ροδίτη και τη διεθνή ποικοιλία Chardonnay.

ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ: Πελοποννησιακός Ερυθρός Τοπικός Οίνος
Παράγεται αποκλειστικά από την ποικιλία «αγιωργίτικο» Νεμέας. Το αμπέλι που βρίσκεται στο Μαλανδρένι Αργολίδος, ανήκει στη ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος Νεμέας.
Το κρασί παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για δεκάξι μήνες. Έχει χρώμα ρουμπινιού και άρωμα φρουτώδες. Η γεύση του είναι απαλή, βελούδινη, στρογγυλή, με μακρύ τελείωμα στο στόμα. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 16-18o C. Είναι κρασί ιδανικό για μακροχρόνια παλαίωση.

Συνδυάζεται άριστα με κυνήγι, με κόκκινα κρέατα, ζυμαρικά και κίτρινα τυριά.

Η ρήση
Η ρήση «Μηδέν Άγαν» προέρχεται από το μαντείο των Δελφών που σημαίνει «Τίποτα σε υπερβολή» δηλαδή «Τα πάντα εν μέτρω». Αποδίδεται στον Χείλωνα τον Λακεδαιμόνιο, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο οποίος ήθελε να υποδηλώσει ότι η αλήθεια και η αρετή βρίσκονται πάντα στη μέση, χωρίς να υπερβάλλει κανείς.

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ
Η Οινοποιΐα Παπαντώνη διαθέτει από το 1995 το λευκό κρασί ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ. Ως γνωστόν, το κρασί αυτό προέρχεται από τις ποικιλίες σταφυλιών «Ροδίτη» κατά 65% και «Chardonnay» κατά 35% – που καλλιεργούνται στην ορεινή Αργολίδα.

Έχει απαλό χρώμα λεμονιού με πράσινες ανταύγειες. Φρέσκα αρώματα άνοιξης, ώριμου γκρέιπ φρούτ, ώριμου λάιμ, αχλαδιού και ροδάκινου. Τέλος κυριαρχεί στην επίγευση η φρέσκια οξύτητα και το πλούσιο σώμα.

Συνδυάζεται άριστα με ψάρια και άσπρα κρεατικά.

Η ρήση
Ως γνωστόν η ρήση «Μέτρον Άριστον», εκφράζει την χρυσή τομή, την αρμονία στις περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες. Αποδίδεται στον Κλεόβουλο τον Ρόδιο, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδος.

Είναι ταυτόσημο με το άλλο απόφθεγμα «Μηδέν Άγαν» που ήταν χαραγμένο στην είσοδο του Ναού του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών.

Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο και μπορεί να ξεναγήσει στους χώρους του μέχρι 30 άτομα κάθε φορά κατόπιν συνεννοήσεως.

Οινοποιείο Παπαντώνη
Κανάρη 47, 212 00 Άργος
ΤΗΛ.: 2751023620
FAX: 2751024719
Mobile TEL.: 6977316171
email: info@papantonis.gr

Sports in

Τσιτσιπάς: «Το να είμαι Έλληνας και να παίζω στους Ολυμπιακούς είναι σα να τρώω πίτσα στη Ρώμη»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι δηλώνοντας ενθουσιασμένος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024