Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη

Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη

Μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να μάθουν και να ψυχαγωγηθούν, θα έχουν οι ντόπιοι και οι τουρίστες της Κρήτης με την διοργάνωση της σπάνιας για τα δεδομένα της ελληνικής υπαίθρου έκθεσης "Δεινοσαύρων της Παταγονίας".

Μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να μάθουν και να ψυχαγωγηθούν, θα έχουν οι ντόπιοι και οι τουρίστες της Κρήτης με την διοργάνωση της σπάνιας για τα δεδομένα της ελληνικής υπαίθρου έκθεσης «Δεινοσαύρων της Παταγονίας».

Το εγχείρημα ανήκει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), που συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για επιμόρφωση εντόπιων και ξένων επισκεπτών, τόλμησε – παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες – το διαφορετικό.

Από τις 5 Μαρτίου του 2012 φιλοξενεί στις αίθουσες του την έκθεση με τίτλο «Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη».
Η έκθεση θα παραμείνει στο Ηράκλειο μέχρι και τον Αύγουστο του 2012, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζεται η μεταφορά της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε μια έκταση μεγαλύτερη των 800 τ.μ. (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου) το Μουσείο φιλοξενεί αυτούς τους “γίγαντες της Αργεντινής”. Συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η εταιρία Grupo Cultural SRL της Αργεντινής.

Από την είσοδο κιόλας του Μουσείου, Οι Δεινόσαυροι εντυπωσιαζουν τον επισκέπτη με τον εντυπωσιακό τους όγκο και τις σκληρές γραμμές των σκελετών αυτών των κατακτητών της Παταγονίας, ενώ οι φυσικές τους αναπαραστάσεις, δείχνουν τη δύναμη και το σφρίγος αυτών των υπερφυσικών όντων.

Στην αίθουσα προβολής του Μουσείου, κάθε μία ώρα, προβάλλεται σε μορφή 3D-HD, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 40λεπτο ντοκιμαντέρ, για τους Δεινόσαυρους της Παταγονίας. Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να ενημερωθεί για τη βιοποικιλότητα της Ανατολικής Μεσογείου, από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στους χώρους του και να «αισθανθεί» τη δύναμη των πιο μεγάλων σεισμών στην σεισμική τράπεζα. Όσο για τους “μικρούς” επισκέπτες του Μουσείου, τα διαδραστικά παιγνίδια στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, παράλληλα με τη γνώση, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση περιλαμβάνει:
έξι (6) μεγαλόσωμους δεινόσαυρους, ανάμεσα τους τον Giganotosauruscarolinii (εξάδελφο
του T. REX), που είναι ο μεγαλύτερος χερσαίος σαρκοφάγος δεινόσαυρος
που βρέθηκε ποτέ, τον πελώριο φυτοφάγο δεινόσαυρο Rebbachisaurus
tessonei
, με τον πληρέστερο σκελετό, που ξεπερνούσε σε μήκος τα 18
μέτρα, τον κερασφόρο δεινόσαυρο Carnotaurus sastrei, καθώς και το
Megaraptor namunhuaiquii
με το τεράστιο νύχι, αναμφίβολα ένα από τα πιο
εντυπωσιακά παλαιοντολογικά ευρήματα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
μερικούς από τους πιο μικροσκοπικούς, με διαστάσεις σκύλου και «χαριτωμένους» φυτοφάγους δεινόσαυρους, όπως τον Gasparinisaura cincosaltensis
9 φυσικές αναπαραστάσεις δεινοσαύρων
την πληρέστερη φωλιά του «Σαυροποντικού» Mussaurus patagonicus
πρώιμα πτηνά, ιχνοαπολιθώματα και ιχθυόσαυρους
3‐D αναπαραστάσεις
12 σταθμούς με διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Η έκθεση λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, πρωί και απόγευμα.

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 ‐ 20:00
Σάββατο ‐ Κυριακή 10:00 ‐ 21:00
Τιμή εισιτηρίου είναι
: 8 € για ενήλικες και 5 € για παιδία, με διάφορα πακέτα ειδικών κατηγοριών (εκπαιδευτικοί, γκρουπ, οικογένειες, πολλαπλές επισκέψεις, φοιτητές κλπ)

Όλοι οι χώροι είναι πλήρως προσπελάσιμοι και από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πληροφορίες για τη λειτουργία της έκθεσης και για κρατήσεις μπορούν να δοθούν από το τηλεφωνικό κέντρο του Μουσείου (2810.82740, 2810.393630), αλλά και από την ιστοσελίδα www.dinosincrete.gr

Περισσότερες πληροφορίες
Το τμήμα της Παταγονίας που ανήκει στην Αργεντινή, έχει αποδειχθεί ως «η γη της επαγγελίας» για τους επιστήμονες, τους παλαιοντολόγους και τους εραστές εκείνων των γιγάντων οι οποίοι κυριάρχησαν απόλυτα στον πλανήτη μας για μια περίοδο μεγαλύτερη από 180 εκατομμύρια χρόνια. Οι δεινόσαυροι που έχουν βρεθεί στην Αργεντινή ανήκουν στα παλαιότερα γνωστά είδη και γενικά εμφανίζουν πιο ακραία μορφολογικά χαρακτηριστικά από τους περισσότερο γνωστούς βορειοαμερικάνους συγγενείς τους.

Στη σημερινή επικράτεια της Αργεντινής, έχουν αναγνωριστεί περισσότερα από 50 είδη δεινοσαύρων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών ειδών που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι γίγαντες αυτοί της Αργεντινής, στο πλαίσιο της περιοδείας τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, έρχονται για να συναρπάσουν το κοινό και τους επισκέπτες της Κρήτης.

Εικοσιπέντε (25) δεινόσαυροι ποικίλων διαστάσεων, από τους πιο μικροσκοπικούς έως τους πλέον γιγάντιους, από τους παλαιότερους έως τους νεότερους, πτηνά του Κρητιδικού που δε μπορούσαν να πετάξουν, όπως και δεινόσαυροι που θα μάθαιναν να πετούν, εκτίθενται με τη μορφή πλήρων σκελετών, αλλά και φυσικών αναπαραστάσεων.

Ειδικά για τις σχολικές μονάδες έχουν ήδη σχεδιαστεί εκπαιδευτικές περιηγήσεις που εστιάζονται στην προέλευση και εξέλιξη των δεινοσαύρων, την κυριαρχία τους για περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια καθώς και τις θεωρίες για την εξαφάνιση ή τη μετεξέλιξή τους. Παράλληλα διάφορες δραστηριότητες θα υλοποιούνται στους 12 διαδραστικούς εκπαιδευτικούς σταθμούς της έκθεσης.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024