Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρέχουμε για τα Μνημεία: 4η ποδηλατική διαδρομή

Τρέχουμε για τα Μνημεία: 4η ποδηλατική διαδρομή

Την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012, 5.45, η MOnuMENTA, o Γιώργος Αμυράς, η ομάδα Πόλις των atenistas και ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμων, τρέχουν για τα μνημεία, ακολουθώντας τις παλιές γραμμές του τραμ.

Την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012, 5.45, η MOnuMENTA, o Γιώργος Αμυράς, η ομάδα Πόλις των atenistas και ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμων, τρέχουν για τα μνημεία, ακολουθώντας τις παλιές γραμμές του τραμ.
Αυτή η ΠολιτιστικόΠοδηλατοΔιαδρομή θα κυλήσει πάνω σε ένα μέρος του παλιού δικτύου του τραμ θυμίζοντας στους κατοίκους
της Αθήνας ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της πόλης τους.
Η ιστορία του τραμ στην Αθήνα ξεκινά το 1882 με τους πρώτους ιππήλατους τροχιόδρομους. Το δίκτυο αυτό ηλεκτροκινήθηκε, αναβαθμίσθηκε και επεκτάθηκε μέχρι να αντικατασταθεί σταδιακά από τα τρόλλεϋ στις αρχές της δεκαετίας του ‘60. Οι γραμμές του τραμ είτε αφαιρέθηκαν από το οδόστρωμα είτε καλύφθηκαν με νέα στρώματα ασφάλτου.

Λίγα λόγια για τη διαδρομή

  • Ξεκινάμε από την πλατεία Συντάγματος, κοντά στις γραμμές του σημερινού τραμ και ακολουθώντας την παλιά αλλά και την μελλοντική χάραξη του τραμ διασχίζουμε τη λεωφόρο Πανεπιστημίου.
  • Πρώτη μας στάση μπροστά στην Ακαδημία Αθηνών για να γνωρίσουμε τα κτήρια που βρίσκονται απέναντι από την Αθηναϊκή Τριλογία, (Μέγαρα Σερπιέρη, Ράλλη και Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους).

Η επόμενη στάση μας είναι στην οδό Πεσμαζόγλου. Από τον αυστηρό νεοκλασικισμό του Λ. Καυτατζόγλου (Αρσάκειο Παρθεναγωγείο) περνάμε στον εκλεκτικισμό του Α. Μεταξά (Μέγαρο της Ιονικής Τράπεζας) και το πάντρεμα του νεορασιοναλισμού με τον αθηναϊκό νεοκλασικισμό του Ν. Βαλσαμάκη (Μέγαρο της Τράπεζας Πίστεως).

  • Συνεχίζουμε στην οδό Σοφοκλέους και αφού βγούμε στην οδό Πειραιώς σταματάμε στο ύψος της πλατείας Κουμουνδούρου (Ελευθερίας), φωτογραφία ,όπου θα μιλήσουμε για τα κτήρια που την περιβάλουν (κτήριο ΙΚΑ, Δημοτικό Βρεοφοκομείο, Ναός Αγίου Γεωργίου Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα).
  • Διασχίσουμε την Αγίων Ασωμάτων με επόμενη στάση την πλατεία Αγ. Ασωμάτων στο Θησείο, όπου το ενδιαφέρον μας θα επικεντρωθεί σε κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, αφήνοντας για άλλη περιήγηση τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία.
  • Στη συνέχεια διασχίζουμε την οδό Απ. Παύλου, κάνοντας μια στάση στο Ciné Θησείον, κτήριο της δεκαετίας του 1930.
  • Τέλος, καταλήγουμε στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τελευταία μας στάση πριν τερματίσουμε την πολυκατοικία του αρχιτέκτονα Βασίλη Κουρεμένου και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.Η πορεία μας τελειώνει στην οδό Μακρυγιάννη όπου οι γραμμές του παλιού τραμ είναι ορατές. Εκεί μας περιμένει μια έκπληξη. Μέλη του Σωματείου Φίλοι Σιδηροδρόμων θα μας περιμένουν για να δοκιμάσουμε μια βόλτα με ποδηλατοδραιζίνα (ποδήλατο στις ράγες), ένα πρωτότυπο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης, άθλησης και αναψυχής.

Συνάντηση
Σύνταγμα, 5.45 μ.μ.

Διαδρομή-Ξενάγηση
Σύνταγμα – Πανεπιστημίου – Πεσμαζόγλου – Σοφοκλέους – Πειραιώς – Αγ. Ασωμάτων – Θησείο – Απ. Παύλου – Δ. Αρεοπαγίτου – Μακρυγιάννη.

Διάρκεια
1 ώρα και 30 λεπτά

Απαραίτητος εξοπλισμός
ποδήλατο, κράνος, φωτογρ. μηχανή, παγούρι με νερό.

Χορηγός επικοινωνίας της 4ης ΠολιτιστικόΠοδηλατοΔιαδρομής είναι το Forfree.

Πληροφορίες
Ειρήνη Γρατσία 6973308857
www.monumenta.org
info@monumenta.org

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024