Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων του Έβρου

Ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων του Έβρου

Πριν από δεκαεννέα ολόκληρους αιώνες, στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ., οι σοροί τεσσάρων μελών μιας εύπορης οικογένειας γαιοκτημόνων (τριών ανδρών και μίας γυναίκας) αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο (πιθανώς, εντός του οικογενειακού κτήματος), πλησίον του δρόμου που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Τους νεκρούς συνόδευσαν στο μεταθανάτιο ταξίδι τους οι πέντε τετράτροχες […]

Πριν από δεκαεννέα ολόκληρους αιώνες, στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ., οι σοροί τεσσάρων μελών μιας εύπορης οικογένειας γαιοκτημόνων (τριών ανδρών και μίας γυναίκας) αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο (πιθανώς, εντός του οικογενειακού κτήματος), πλησίον του δρόμου που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Τους νεκρούς συνόδευσαν στο μεταθανάτιο ταξίδι τους οι πέντε τετράτροχες άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν στο χώρο ταφής, τα υποζύγιά τους, πέντε ακόμη άλογα και πολυάριθμα κτερίσματα (πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, όπλα, κοσμήματα κ.ά.). Στην ανωτέρω θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος ταφικός τύμβος (από τους μεγαλύτερους της περιοχής, με διάμετρο 60 μ. και ύψος 7,5 μ.), προκειμένου να καλυφθούν οι ταφές-καύσεις των νεκρών και να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη τους.

Στον ανασκαφικό χώρο, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα, πρόκειται να κατασκευαστεί ένας υπόγειος μουσειακός χώρος (κτίριο-κέλυφος κατά το πρότυπο του μουσείου των βασιλικών τάφων των Αιγών), που θα στεγάζει τα εντυπωσιακά ευρήματα και θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάζουν τους σκελετούς των αλόγων, τις αρχαίες άμαξες (σε δύο από αυτές διατηρούνται ίχνη και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους), καθώς και τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία αυτών. Το εποπτικό υλικό του μουσειακού χώρου θα επιτρέπει στους επισκέπτες να μεταφερθούν νοερά στην εποχή κατασκευής του τύμβου και να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Ο αρχαιολογικός χώρος Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης είναι προσπελάσιμος είτε μέσω Διδυμοτείχου είτε μέσω Ορεστιάδας.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024