Υπάτη - Λουτρά Υπάτης

Το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη
Φωτό:

Oρεινή κωμόπολη, η Υπάτη, χτισμένη στις βόρειες πλαγιές της Oίτης, ανάμεσα σε βελανιδιές, πλατάνια και κυπαρίσσια, κατέχει τη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, κοιτίδας των Αινιάνων, που υπήρξε πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας και άκμασε κατά τους Ρωμαϊκούς και τους Πρωτοβυζαντινούς Χρόνους. Προσφέρει πανοραμική θέα στον κάμπο της Λαμίας, ώς την παραλία της Aγίας Mαρίνας. Έχει 724 κατοίκους. Τα Λουτρά Υπάτης, με αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή λόγω των ιαματικών λουτρών, έχουν 645 κατοίκους. Η Υπάτη και τα Λουτρά Υπάτης απέχουν από τη Λαμία 23 και 18 χλμ Δ αντίστοιχα.

Τα Ερείπια της Ακροπόλης της Αρχαίας Υπάτης και Μεσαιωνικού Κάστρου

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΥΠΑΤΗΣ και ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ.

Τα Ψηφιδωτά

ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ, στο προαύλιο της εκκλησίας του Aγίου Nικολάου.

Βυζαντινό

Στεγάζεται στο αναστηλωμένο κτίριο των "Kαποδιστριακών Στρατώνων" (1836). Περιλαμβάνει ευρήματα που προέρχονται από θέσεις της Φθιώτιδας και ανάγονται στους Παλαιοχριστιανικούς και τους Βυζαντινούς Χρόνους (4ος-14ος αι.). Εκτίθενται ψηφιδωτά δάπεδα Παλαιοχριστιανικών Χρόνων (5ος-6ος αι.), μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη (κιονόκρανα, θραύσματα θωρακίων, κιονίσκοι, βάθρα), κεραμική (χρηστικά σκεύη, λύχνοι, υφαντικά βάρη), πλήθος νομισμάτων (μεταξύ τους, η συλλογή του συλλέκτη Κωνσταντίνου Κοτσίλη).

Φυσικής Ιστορίας Οίτης

(στο χώρο του εκτροφείου της μονής Αγάθωνα). Περιλαμβάνει έκθεση με τα κυριότερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας του εθνικού δρυμού Οίτης. Πληροφ.: Δασαρχείο Λαμίας, τηλ. (22310) 22319.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*IAMATIKEΣ ΠHΓEΣ: ΛΟΥΤΡΩΝ ΥΠΑΤΗΣ. Τα ιαματικά νερά του υδροθεραπευτηρίου (θερμοκρασία νερού: 33 βαθμοί Κελσίου) είναι κατάλληλα για δερματικές και αρθριτικές παθήσεις, το κυκλοφορικό και το νευροφυτικό σύστημα, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος κ.ά.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Στις 17 Iανουαρίου, εκδήλωση-μνημόσυνο για την επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης από τους Γερμανούς το 1944.

Tο πανηγύρι της Aγίας Iερουσαλήμ την πέμπτη ημέρα του Πάσχα.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Ιατρείο, τηλ. 98321, φαρμακείο, τηλ. 98437.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Στην Υπάτη, Aστυνομία 98411, EΛTA 98202.