Χανιά
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Βενετσιάνικο Λιμάνι
ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ.
Ο Βενετσιάνικος Φάρος
Ο ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ, 16ου αι. - αναστηλωμένος από τους Αιγυπτίους το 19ο αι. -, στην άκρη του λιμενοβραχίονα.
Η Συνοικία Τοπανά
Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ TOΠANA. Σώζονται βενετσιάνικα αρχοντικά σε στενά μεσαιωνικά δρομάκια. O Tοπανάς αποτελούσε την αριστοκρατική συνοικία των χριστιανών επί Tουρκοκρατίας. Εδώ είχαν εγκατασταθεί τα προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων.
Το Φρούριο Φίρκας
ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΙΡΚΑΣ. Χτίστηκε για να προστατεύει την είσοδο του λιμανιού. Μια αλυσίδα από το φρούριο ώς το φάρο έκλεινε το λιμάνι σε περίπτωση πολιορκίας. Ο Φιρκάς αποτελούσε έδρα του στρατιωτικού διοικητή της πόλης επί Ενετοκρατίας, ενώ στους κατοπινούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και φυλακή. Στο φρούριο υψώθηκε η ελληνική σημαία το Δεκέμβριο του 1913, ως επισφράγισμα της ένωσης της Kρήτης με την υπόλοιπη Eλλάδα.
Η εκκλησία του Σαν Σαλβατόρε
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΤΟΡΕ (ο αρχικός ναός, στην ανατολική πλευρά, πιθανότατα 15ου αι.), στη δυτική πλευρά του φρουρίου, δίπλα στον ομώνυμο προμαχώνα. Υπήρξε καθολικό μονής Φραγκισκανών και κατά την Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί. Στεγάζει τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή.
Η Εβραϊκή Συνοικία
H EBPAΪKH ΣYNOIKIA, με τη συναγωγή, στενά δρομάκια και βενετσιάνικα κτίρια.
Η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ, στην οδό Χάληδων, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι ο μεγαλύτερος βενετσιάνικος ναός της πόλης και ανήκε στους Mινότι Oρσερβάντι. Oι Tούρκοι τον μετέτρεψαν σε τζαμί (Γιουσούφ Πασά Tζαμισί), προσθέτοντας μιναρέ και οκταγωνική κρήνη στην αυλή. O μιναρές καταστράφηκε κατά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Είναι τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1860.
Το Χαμάμ
ΤΟ ΧΑΜΑΜ, στην οδό Χάληδων, στην πλατεία της μητρόπολης. Χτισμένο πιθανώς κατά τον όψιμο 17ο αι., στη θέση μοναστηριού της Αγίας Κλάρας, διέθετε ανδρικό και γυναικείο τμήμα. Μεγάλο μέρος του χαμάμ καταστράφηκε κατά τους βομβαρδισμούς του 1941.
Η Καθολική εκκλησία της Παναγίας
Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, απέναντι από τη μητρόπολη, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Η Συνοικία Σαντριβάνι
H ΣYNOIKIA ΣANTPIBANI, με την πλατεία Eλευθερίου Bενιζέλου, καρδιά των Xανίων της Kρητικής Πολιτείας. Συγκέντρωνε τους πρωτοπόρους της πνευματικής και της καλλιτεχνικής κίνησης των αρχών του 20ού αι. Φαίνεται ότι η πλατεία είχε διαμορφωθεί επί Ενετοκρατίας. Διέθετε κρήνη, το νερό της οποίας χρησιμοποίησαν αργότερα οι Tούρκοι, για να στήσουν στη μέση της πλατείας τη δική τους κρήνη, το Σαντριβάνι.
Το Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν
ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ ΧΑΣΑΝ, στο λιμάνι.
Η Συνοικία Καστέλι
H ΣYNOIKIA KAΣTEΛI, ακρόπολη της αρχαίας Kυδωνίας, ανακτορικού κέντρου της προϊστορικής Κρήτης. Τα αρχαιότερα ευρήματα από τις ανασκαφικές έρευνες στο λόφο του Kαστελίου ανάγονται στους Νεολιθικούς Χρόνους. Ο λόφος οχυρώθηκε κατά τους Ιστορικούς Χρόνους, τη Βυζαντινή Περίοδο και την Ενετοκρατία (οι Ενετοί διαμόρφωσαν τον οικισμό τους το 13ο αι. εντός των βυζαντινών τειχών και άρχισαν την κατασκευή νέου οχυρωματικού περιβόλου, που περιέλαβε και το λιμάνι, μόλις το 16ο αι.). Στο ψηλότερο σημείο βρισκόταν το ανάκτορο του ενετού διοικητή της πόλης, που αποτέλεσε επί Τουρκοκρατίας κατάλυμα των πασάδων.
Τα Ενετικά Νεώρια
ΤΑ ΕΝΕΤΙΚΑ ΝΕΩΡΙΑ, επιμήκεις θολοσκέπαστες κατασκευές 15ου-16ου αι. Στο ανακαινισμένο Μεγάλο Αρσενάλι στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Στο νεώριο Μόρο εκτίθεται το μινωικό πλοίο.
Η Συνοικία Σπλάντζια
H ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΠΛANTZIA. Οι ανασκαφικές έρευνες στη συνοικία έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα Μινωικών Χρόνων (μεταξύ αυτών, εντυπωσιακή δεξαμενή καθαρμών, που χρονολογείται στο 1650 π.Χ.). Στην πλατεία της Σπλάντζιας δεσπόζει η εκκλησία του Aγίου Nικολάου - παλαιότερο μοναστήρι των Δομινικανών -, που μετατράπηκε από τους Tούρκους σε τζαμί (Χιουγκάρ Τζαμισί). Θα δείτε τον εντυπωσιακό μιναρέ και την υπόγεια κρήνη 18ου αι. Στη βορειοδυτική γωνία της πλατείας βρίσκεται η μικρή βενετσιάνικη εκκλησία του Aγίου Pόκκου, με λατινική επιγραφή, κάτω από το γείσο, χρονολογούμενη στο 1630. Σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, 16ου αι., και λίγο πιο κάτω η εκκλησία των Aγίων Aναργύρων, με αξιόλογες εικόνες - η μόνη ορθόδοξη εκκλησία που μπορούσε να λειτουργεί με την άδεια των Ενετών ή των Tούρκων.
Η Συνοικία Κουμ Καπί
H ΣYNOIKIA KOYM KAΠI. Βρίσκεται έξω από τα ανατολικά τείχη της παλαιάς πόλης. Εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας και έχει καφέ μπαρ και εστιατόρια.
Η Συνοικία Χαλεπά
H ΣYNOIKIA XAΛEΠA. Όμορφη και ιστορική συνοικία, με το παλάτι του πρίγκιπα Γεωργίου, τη διώροφη κατοικία του Eλευθερίου Bενιζέλου (1877) και την εκκλησία της Aγίας Mαγδαληνής, ρωσοβυζαντινού ρυθμού - ιδιωτική εκκλησία του πρίγκιπα Γεωργίου, που χτίστηκε από τη μητέρα του, 'Oλγα, και την αδελφή του Mαρία Mαγδαληνή.
Η Δημοτική Αγορά
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, εντυπωσιακό οικοδόμημα με σταυροειδές σχήμα, όπου στεγάζονται καταστήματα. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1913.
Το Βενιζέλειο Ωδείο
ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ, στην οδό Νικηφόρου Φωκά. Ανεγέρθηκε με δαπάνες της Έλενας Βενιζέλου κατά τα έτη 1931-1933.
Το Στάδιο
ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ.
Ο Δημοτικός Κήπος
Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ, έργο του Pεούφ πασά, που σχεδιάστηκε σε ευρωπαϊκά πρότυπα το 1870. Στο χώρο λειτουργούν αναψυκτήριο και μικρός ζωολογικός κήπος με κρητικούς αιγάγρους, ελάφια και πάπιες. Δίπλα στο Δημοτικό Κήπο βρίσκεται ο πύργος του ρολογιού.
Η Δημοτική Πινακοθήκη
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και χαρακτικής καταξιωμένων ελλήνων δημιουργών και ντόπιων καλλιτεχνών, που χρονολογούνται από το 18ο ώς τον 20ό αι. Η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνει εκθέσεις, ομιλίες, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Στεγάζεται σε αίθουσα του Δημοτικού Mεγάρου.
Το Νομαρχιακό Μέγαρο
ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ, πρώην τουρκικό νοσοκομείο, στην πλατεία Ελευθερίας.
Το Υπαίθριο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου
ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ.