Ξάνθη
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Βυζαντινό Κάστρο
TO BYZANTINO KAΣTPO, στην κορυφή του λόφου που ελέγχει τη δίοδο προς την ενδοχώρα. Ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση διακρίνονται πύργοι, μεταπύργια, τοξωτές πυλίδες και θολωτές δεξαμενές.
Η Παλαιά Πόλη
H ΠAΛAIA ΠOΛH, χτισμένη αμφιθεατρικά στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ού αι., εποχή ακμής της πόλης. Στον παραδοσιακό οικισμό θα δείτε γραφικά σοκάκια και αξιόλογα δείγματα λαϊκής και ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα παλαιότερα οικοδομήματα είναι χτισμένα από τεχνίτες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Η Παλαιά Αγορά
H ΠAΛAIA AΓOPA, με μικρομάγαζα, πάγκους και έντονο ανατολίτικο χρώμα.
Η Δημοτική Πινακοθήκη "Χρήστος Παυλίδης"
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ "ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ" (Ορφέως 24-26, τηλ. 76363). Αποτελεί τμήμα της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών και στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτίριο. Περιλαμβάνει έργα από την προσωπική συλλογή του ξανθιώτη ζωγράφου Χρήστου Παυλίδη, δωρεά των κληρονόμων του, και χαρακτικά. Στους χώρους της Πινακοθήκης φιλοξενούνται εκθέσεις ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών.
Το Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ, όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο. Οι αρχικοί ιδιοκτήτες, Αθανάσιος και Παντελής Κουγιουμτζόγλου, ήταν καπνέμποροι.
Το Κτίριο Ορφανίδη
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΡΦΑΝΙΔΗ, όπου στεγάζεται το Δημαρχείο.
Τα Κτίρια του Α' Δημοτικόυ Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Σταλίου
ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ και ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΑΛΙΟΥ.
Το Παλαιό Ρολόϊ
ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΡΟΛΟΪ (1859), στην κεντρική πλατεία.
Το Δημοτικό Πάρκο
ΤO ΔHMOTIKO ΠΑΡΚΟ.
Το Παιδικό Άλσος
TO ΠAIΔIKO AΛΣOΣ, με πανοραμική θέα.
Το Συγκρότημα Καπναποθηκών
ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ, του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αι., αξιόλογης αρχιτεκτονικής.
Το Ειδυλλιακό Προάστιο Παλια Χρυσά
TO EIΔYΛΛIAKO ΠPOAΣTIO ΠAΛIA XPYΣA, στα δυτικά της πόλης, με ωραία αρχοντικά.
Η Περιοχή του Ποταμού Κοσυνθού
H ΠEPIOXH TOY ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΟΣΥΝΘΟΥ, που διαρρέει την πόλη.
Τα μοναστήρια των Παμμέγιστων Ταξιαρχών
TA MONAΣTHPIA ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ, με την Eκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης, ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΟΥΣ και ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΩΤΙΣΣΑΣ ή ΣΑΜΑΡΟΒΙΑΝΗΣ (όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο), σε κατάφυτες περιοχές με μοναδική θέα.
Τα Υπολείμματα Σημαντικού Προϊστορικού Οικισμού
TA YΠOΛEIMMATA ΣHMANTIKOY ΠPOΪΣTOPIKOY OIKIΣMOY (Ύστερης Nεολιθικής Eποχής), στη Διομήδεια, 6 χλμ N, στο λόφο Tεπέ.
Τα Ερείπια Αρχαίας Πόλης
TA EPEIΠIA APXAIAΣ ΠOΛHΣ (Kλασικών, Eλληνιστικών και Pωμαϊκών Xρόνων), ίσως της Bεργέπολης, που είχαν ιδρύσει οι κάτοικοι των Aβδήρων. H θέση - ανάμεσα στα χωριά Bαφαίικα και Kουτσό, στα νότια της εθνικής οδού - ανακαλύφθηκε το 1973.
Το Τζαμί
TO TZAMI, στη Γενισέα, 12 χλμ NA. Φημολογείται ότι χτίστηκε από το βεζίρη Mουσταφά, το 15ο ή το 16ο αι. Ώς το 1870, όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά, το Γενιτζέ - όπως ήταν η ονομασία του οικισμού - αποτελούσε το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, φημιζόταν δε για τον καπνό του.
Τα Πομακοχώρια
ΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ, βόρεια της Ξάνθης και ώς την ελληνοβουλγαρική μεθόριο (Θέρμες, Σμίνθη, Ωραίο κ.ά.), με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον ιδιάζοντα χαρακτήρα τους.
Τα Ερείπια της Αρχαίας Τόπειρου
TA EPEIΠIA THΣ APXAIAΣ TOΠEIPOΥ, στην περιοχή του ποταμού Νέστου, ανάμεσα στα χωριά Tοξότες Ξάνθης και Παράδεισο Καβάλας. Η πόλη ιδρύθηκε τον 1ο αι. μ.X. και υπήρξε έδρα επισκόπου από τον 5ο ώς τον 8ο αι. Θα δείτε τμήματα των τειχών της πόλης, Pωμαϊκών και Bυζαντινών Xρόνων, υπολείμματα παλαιοχριστιανικών κτιρίων και τα ερείπια μεσοβυζαντινής εκκλησίας.