Ερέτρια
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Η Οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη
Η ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΑΡΗ (1847). Σε αυτήν κατοίκησε ο Κανάρης μέχρι το 1864, όταν έγινε δεύτερη φορά πρωθυπουργός και αντιβασιλέας. O ψαριανός πυρπολητής έζησε στην Eρέτρια από το 1847 ώς το 1864.
Το Αρχοντικό (Πύργος) της Οικογενείας Κανάρη
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ (ΠΥΡΓΟΣ) ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΝΑΡΗ, στην παραλία.
Το Κτίριο του Δημοτικόυ Σχολείου
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, νεοκλασικό.
Η εκκλησία της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΟΥΝΙΩΤΙΣΣΑΣ.
Η Δυτική Πύλη
Η ΔΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ, κύρια πύλη της αρχαίας Ερέτριας. Κατοικημένη από τους Νεολιθικούς Χρόνους (6η χιλιετία π.Χ.), η Ερέτρια οργανώθηκε και επεκτάθηκε κατά τη Γεωμετρική Περίοδο (8ος αι. π.Χ.). Την ίδια περίοδο συγκρούστηκε με τη Χαλκίδα για την κατοχή του Ληλάντιου πεδίου. Τον 5ο αι. π.Χ. εγκαταστάθηκαν στην Ερέτρια αθηναίοι κληρούχοι και η πόλη δέχθηκε την αττική επίδραση. Το 490 π.Χ. η Ερέτρια καταστράφηκε από τους Πέρσες. Η πόλη συμμετείχε στην Α' και τη Β' Αθηναϊκή Συμμαχία. Το 338 π.Χ. εγκαταστάθηκε στην Ερέτρια μακεδονική φρουρά και η πόλη γνώρισε τη μακεδονική κυριαρχία μέχρι την τελική ρωμαϊκή κατάκτηση, το 146 π.Χ. Το 86 π.Χ. η Ερέτρια καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ρωμαίους και σταδιακά ερήμωσε.
Το Ηρώο και τα Ανάκτορα Ι και Ιι
ΤΟ ΗΡΩΟ και ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ Ι και ΙΙ, κοντά στη δυτική πύλη. Ανατολικά του Ανακτόρου ΙΙ, ιερό Αρχαϊκών Χρόνων (ανακατασκευάστηκε τον 5ο αι. π.Χ.), κλασικές και ελληνιστικές οικίες.
Το Αρχαίο Θέατρο
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, κατασκευασμένο αρχικά τον 5ο αι. π.Χ. Κύρια περίοδος ακμής του υπήρξε ο 4ος αι. π.Χ. Ανακατασκευάστηκε μετά την καταστροφή του από τους Ρωμαίους το 198 π.Χ.
Ο Ναός του Διόνυσου
O ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, 4ου αι. π.Χ., νοτιοδυτικά του θεάτρου.
Το Άνω Γυμνασίο
ΤΟ ΑΝΩ ΓΥΜΝΑΣΙΟ, Ύστερης Κλασικής Περιόδου, ανατολικά του θεάτρου, στους πρόποδες της ακρόπολης.
Το Θεσμοφόριο και ο Ναός της Αρτέμιδος
ΤΟ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΟ και Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ (κατά πάσαν πιθανότητα), στη νότια πλαγιά της ακρόπολης.
Ο Λόφος της Ακροπόλης
Ο ΛΟΦΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, βόρεια της πόλης. Περιβάλλεται από πολυγωνικό αρχαϊκό τείχος και από νεότερο (γύρω στο 400 π.Χ.), με πύργους και πύλες. Στο λόφο έχουν εντοπιστεί προϊστορικά λείψανα.
Η "Οικία με τα Μωσαϊκά"
H "ΟΙΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΩΣΑΪΚΑ", χαρακτηριστικό δείγμα ερετριακής ελληνιστικής οικίας, στους πρόποδες της ακρόπολης. Οικοδομήθηκε γύρω στο 370 π.X. και καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου έναν αιώνα αργότερα. Την Οικία κοσμούσαν εξαίρετα μωσαϊκά δάπεδα του 4ου αι. π.Χ., με μυθολογικές και φυτικές παραστάσεις. Οι αίθουσες που στόλιζαν τα μωσαϊκά βρίσκονται στα δυτικά και στα βόρεια της Οικίας. Οι αίθουσες στα ανατολικά ήταν τα ιδιωτικά διαμερίσματα της Οικίας (δωμάτια, αυλή-κήπος, μαγειρείο, λουτρό).
Ο Ναός του Δαφνηφόρου Απόλλωνα
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΔΑΦΝΗΦΟΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, το επιφανέστερο μνημείο της Ερέτριας. Σώζονται τα λείψανα διαφόρων φάσεων της λειτουργίας του ιερού. Ο πρώτος ναός - σύμφωνα με την παράδοση, εκατόμπεδος αψιδωτός - οικοδομήθηκε κατά τους Γεωμετρικούς Χρόνους (8ος αι. π.Χ.). Στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. οικοδομήθηκε πάνω σε αυτόν περίπτερος ιωνικός ναός, ενώ στα τέλη του 6ου-αρχές του 5ου αι. π.Χ. χτίστηκε περίπτερος δωρικός ναός, που καταστράφηκε από τους Πέρσες το 490 π.Χ. Ο ναός υπέστη μια δεύτερη μεγάλη καταστροφή το 198 π.Χ. και ερειπώθηκε τον 1ο αι. π.Χ.
Η Αγορά
Η ΑΓΟΡΑ, καρδιά της αρχαίας πόλης, οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο. Την περιέκλειαν στοές στις τέσσερις πλευρές της. Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε τη Θόλο, κυκλικό οικοδόμημα του 5ου αι. π.Χ., με μετασκευές του 4ου και του 3ου αι. π.Χ.
Τα Λείψανα Λουτρών
ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΛΟΥΤΡΩΝ, νότια της Αγοράς.
Το Ισείον
ΤΟ ΙΣΕΙΟΝ, ερείπια ναού της Ίσιδος και άλλων θεοτήτων, ανατολικά από τα Λουτρά. Ο ναός χτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. και ανοικοδομήθηκε μετά το 198 π.Χ.
Το Κάτω Γυμνασίο η Παλαίστρα
ΤΟ ΚΑΤΩ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ή ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ, κοντά στο Ισείον. Ιδρύθηκε γύρω στο 400 π.Χ. και ανοικοδομήθηκε μετά την καταστροφή του 198 π.Χ.
Ο Θαλαμοειδής Τάφος Μακεδονικού Τύπου (Τάφος των Ερώτων)
Ο ΘΑΛΑΜΟΕΙΔΗΣ ΤΑΦΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝ), 4ου αι. π.Χ., στο λόφο Τούμπα, κοντά στην Ερέτρια. Ο μονοθάλαμος τάφος είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθο. Μέσα στο νεκρικό θάλαμο βρέθηκαν ομοιώματα δύο θρόνων από λίθο, ομοίωμα κίστης με ζωγραφική και ανάγλυφη διακόσμηση, καθώς και δύο λίθινες σαρκοφάγοι σε σχήμα κλίνης.
Το Νησί των Ονείρων (Πεζονήσι)
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ (ΠΕΖΟΝΗΣΙ). Γέφυρα το συνδέει με τη στεριά. Στο γραφικό νησί λειτουργεί το ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Η Διαδρομή Ερέτρια-Γέροντας
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΡΕΤΡΙΑ-ΓΕΡΟΝΤΑΣ.
Ο Γέροντας
Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ, μικρός οικισμός, χτισμένος στο όρος Όλυμπο. Κοντά του, το ξωκλήσι της Αγίας Άννας.