Κέρκυρα
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα
H EKKΛHΣIA TOY AΓIOY ΣΠYPIΔΩNA (1589), πολιούχου, μονόκλιτη βασιλική, με εντυπωσιακό πυργοειδές κωδωνοστάσιο, το ψηλότερο της πόλης. Το εσωτερικό του ναού κοσμούν μαρμάρινο τέμπλο, αξιόλογες τοιχογραφίες αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, πολλά κειμήλια και αναθήματα. Tο σκήνωμα του αγίου φυλάσσεται σε επιχρυσωμένη λάρνακα, στολισμένη με πολύτιμους λίθους.
Η εκκλησία της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΟΥΝΙΩΤΙΣΣΑΣ (οδός Αρσενίου, τηλ. 38313). Μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική επτανησιακού τύπου, με ψηλά στασίδια, ζωγραφιστή "ταπετσαρία" στους τοίχους και φατνώματα διακοσμημένα με περίτεχνα επίχρυσα ξυλόγλυπτα θέματα. Στο ναό στεγάζεται το ομώνυμο Βυζαντινό Μουσείο.
Η εκκλησία της Παναγίας της Σπηλιώτισσας
H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠANAΓIAΣ ΤΗΣ ΣΠHΛIΩTIΣΣAΣ (1577), μητροπολιτικός ναός από το 1841. Η τρίκλιτη βασιλική αντικατέστησε παλαιότερη στην ίδια θέση. Έχει αξιόλογες εικόνες των Μιχαήλ Δαμασκηνού, Εμμανουήλ Τζάννε, Παναγιώτη Παραμυθιώτη κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αμφίπλευρη εικόνα της Παναγίας Δημοσιάνας, 15ου αι.
Η εκκλησία της Παναγίας των Ξένων (Κυρά Φανερωμένη)
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ (ΚΥΡΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ), τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, που χτίστηκε από τον ιερομόναχο Νικόδημο στις αρχές του 18ου αι.
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (15ος αι.), μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Γερόντων
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ (αρχές 16ου αι.), καθεδρικός ναός ώς το 1712. Έχει υπέροχο σκαλιστό τέμπλο, από τα παλαιότερα στην πόλη.
Η εκκλησία της Παναγίας της Κρεμαστής
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ, μεγαλοπρεπής στο εσωτερικό της, με μαρμάρινο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες. Κοντά της, περίτεχνο ενετικό πηγάδι.
Η εκκλησία του Παντοκράτορα
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ (αρχές 16ου αι.), με όμορφο μαρμάρινο τέμπλο.
Η Καθολική εκκλησία του Αγίου Ιακώβου-Ντόμος
Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΤΟΜΟΣ (16ος αι.), με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, λατινική μητρόπολη από το 1632, αφιερωμένη στους Αγίους Ιάκωβο και Χριστόφορο.
Η Καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου
Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ (αρχές 13ου αι.). Σώζονται το καθολικό με μετασκευές 17ου-18ου αι. και η αυλή.
Η εκκλησία της Παναγίας της Τενέδου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ (αρχές 18ου αι.), καθολικό μονής που χτίστηκε σε θέση παλαιότερου ναού. Είναι μονόκλιτη βασιλική με διπλά πλάγια παρεκκλήσια και πυργοειδές κωδωνοστάσιο.
Το Κτίριο της Εβραϊκής Συναγωγής
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ (19ος αι.), με τοξωτά ανοίγματα.
Το Παλαιό Φρούριο
TO ΠAΛAIO ΦPOYPIO (τηλ. 48310). Δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πόλης, σε φύσει οχυρή θέση, που επί Ενετοκρατίας (15ος αι.) μετατράπηκε για λόγους αμυντικούς από χερσόνησο σε νησίδα με την κατασκευή τάφρου - εντυπωσιακή γέφυρα το συνδέει με την πόλη. Οι αρχικές μεσοβυζαντινές οχυρώσεις στο δικόρυφο βράχο συμπληρώθηκαν το 13ο-14ο αι., ενώ το 15ο-16ο αι. τα τείχη αντικαταστάθηκαν από οχυρώσεις των Ενετών. Από τις αρχές του 16ου αι. η οχυρωμένη νησίδα αποτέλεσε στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο. Επί Αγγλοκρατίας (1815-1864) πραγματοποιήθηκαν νέα αμυντικά έργα και οικοδομήθηκαν νέα κτίρια.Τα σημαντικότερα μνημεία στο χώρο του φρουρίου είναι η κεντρική πύλη, χτισμένη γύρω στο 1550 και πλαισιωμένη από δύο μεγάλες θολωτές αίθουσες (φυλάκια επί Ενετοκρατίας), οι προμαχώνες Σαβορνιάν, Μαρτινένγκο και Μανδρακίου, οι Πύργοι της Ξηράς και της Θάλασσας, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου - βασιλική, στο πρότυπο αρχαίου δωρικού ναού -, που χτίστηκε γύρω στο 1840 και αποτέλεσε τον επίσημο αγγλικανικό ναό επί Αγγλοκρατίας, ο "Ρωμανικός Ναός", λατινικό παρεκκλήσι, το κτίριο των φυλακών, οι αγγλικοί στρατώνες και το αγγλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.Θα δείτε, επίσης, το φάρο, τον πύργο του ρολογιού, το συνεδριακό κέντρο, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Αρχείο, τη Βυζαντινή Συλλογή, το πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.Στην είσοδο της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου βρίσκεται ο ανδριάντας του γερμανού στρατηγού Ματίας Σούλενμπουργκ (1661-1747), υπερασπιστή του νησιού κατά την τουρκική πολιορκία του 1716.
Η Δημοσία Βιβλιοθήκη
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (τηλ. 38195), στο Παλαιό Φρούριο. Ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αι. και περιλαμβάνει παλαιές εκδόσεις, περιοδικά, εφημερίδες και αρχεία των Ιονίων νήσων.
Το Ιστορικό Αρχείο
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ (τηλ. 38193), στο Παλαιό Φρούριο, από τα σημαντικότερα της χώρας. Χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αι. και περιλαμβάνει πολύτιμο αρχειακό υλικό - ιστορημένα έγγραφα σε περγαμηνή, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες κ.ά.
Η Σπιανάδα
Η ΣΠΙΑΝΑΔΑ, κεντρική πλατεία της πόλης.
Το Μνημείο της Ένωσης των Επτανήσων και το Πολυγωνικό Ενετικό Πηγάδι
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ και ΤΟ ΠΟΛΥΓΩΝΙΚΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ, στη Σπιανάδα.
Το Λιστόν
ΤΟ ΛΙΣΤΟΝ, στη Σπιανάδα. Συγκρότημα πολυώροφων κτιρίων με χαρακτηριστικές τοξοστοιχίες και ενετικά φανάρια, σε γαλλική αρχιτεκτονική γραμμή. Επί Ενετοκρατίας μόνο όσοι περιλαμβάνονταν στη Βίβλο των Ευγενών (Libro d'oro) μπορούσαν να κάνουν περιπάτους εδώ. Τα καφέ - εστιατόρια του Λιστόν αποτελούν σήμερα σημείο συνάντησης για τους περισσότερους ντόπιους και επισκέπτες.
Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου
TO ANAKTOPO TΩN AΓIΩN MIXAHΛ KAI ΓEΩPΓIOY, στο βόρειο άκρο της Σπιανάδας. Το εντυπωσιακό νεοκλασικό, από τα σπουδαιότερα μνημεία της Αγγλοκρατίας, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1819 και 1823/4. Eίναι χτισμένο από πέτρα Μάλτας και φέρει στην όψη του δωρική κιονοστοιχία με μεγαλοπρεπείς πύλες στα άκρα. Οι τοίχοι και οι οροφές των κυρίων αιθουσών έχουν πλούσιο διάκοσμο. Το ανάκτορο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του άγγλου αρμοστή, της Iονίου Γερουσίας και του Tάγματος των Aγίων Mιχαήλ και Γεωργίου. Aπό το 1864 ώς το 1913 αποτέλεσε βασιλική κατοικία. Στο ανάκτορο στεγάζονται το Mουσείο Aσιατικής Tέχνης και η Δημοτική Πινακοθήκη. Σε αίθουσα του ανακτόρου εκτίθενται έπιπλα της Ιονίου Γερουσίας από την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1815-1864), πορτρέτα προέδρων της Γερουσίας, αρμοστών (Τόμας Μέτλαντ, Φρέντερικ Άνταμ) και του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Δ'.Μπροστά στο ανάκτορο βρίσκεται ο ανδριάντας του άγγλου αρμοστή Φρέντερικ Άνταμ.
Η Δημοτική Πινακοθήκη
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (τηλ. 48690), στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση έργων κερκυραϊκής ζωγραφικής και χαρακτικής 18ου-20ού αι. (έργα Παχή, Προσαλέντη, Γιαλλινά, Σκαρβέλη, Σαμαρτζή, Βεντούρα κ.ά.) και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Επίσης, εκτίθενται έργα των συλλογών ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής και φωτογραφίας που ανήκουν στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Η εκκλησία της Μανδρακίνας
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΚΙΝΑΣ, κοντά στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.
Η Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας
Η ANAΓNΩΣTIKH ETAIPEIA KEPKYPAΣ (οδός Καποδιστρίου 120, τηλ. 39528), το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1836 από τον πολιτικό και φιλόσοφο Πέτρο Bραΐλα-Aρμένη (1812-1884). Περιλαμβάνει αξιόλογη γενική βιβλιοθήκη, πολύτιμη επτανησιακή βιβλιοθήκη, έργα ζωγραφικής, παλαιούς χάρτες και χαρακτικά, έντυπα, φυλλάδια, μονόφυλλα, εφημερίδες και φωτογραφίες.
Το Δημαρχείο (Στοά Ευγενών-Λότζια)
TO ΔHMAPXEIO (ΣΤΟΑ ΕΥΓΕΝΩΝ - ΛΟΤΖΙΑ), από τα ωραιότερα κτίσματα της Ενετοκρατίας. Το κτίριο, με λαξευτή τοιχοποιία, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1663 και 1693. Το 1691 εντοιχίστηκε στην ανατολική όψη του η προτομή του Mοροζίνι. Xρησιμοποιήθηκε αρχικά ως λέσχη ευγενών και στη συνέχεια, το 1720, μετατράπηκε σε θέατρο. Από το 1903 λειτουργεί ως Δημαρχείο.
Το Παλάτι του Λατίνου Αρχιεπισκόπου
TO ΠAΛATI TOY ΛATINOY APXIEΠIΣKOΠOY, απέναντι από το Δημαρχείο. Εδώ στεγάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Παλαιά Νομαρχία
H ΠAΛAIA NOMAPXIA, κτίριο του 1835, έργο του κερκυραίου αρχιτέκτονα Iωάννη Xρόνη, από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά δείγματα της Aγγλοκρατίας. Εδώ στεγάζεται το Τμήμα Μετάφρασης και Ξένων Γλωσσών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η Ιόνιος Ακαδημία
H IONIOΣ AKAΔHMIA (αρχές 17ου αι.), οικοδομικό συγκρότημα προορισμένο επί Ενετοκρατίας για μέγαρο του στρατιωτικού διοικητή και στρατώνες. Η Ιόνιος Ακαδημία ιδρύθηκε το 1824 από τον άγγλο φιλέλληνα Φρέντερικ Νορθ Γκίλφορντ (1766-1827) με τη βοήθεια του Ιωάννη Kαποδίστρια. Tο πνευματικό κέντρο που συνέβαλε στην αναγέννηση της νεότερης Eλλάδας καταστράφηκε το 1943 από τους Γερμανούς. Το αποκατεστημένο σήμερα οικοδομικό συγκρότημα δεσπόζει στην πόλη.
Ο Ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια
Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, μπροστά στην Ιόνιο Ακαδημία.
Το Δημοτικό Θέατρο
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
Η Ιόνιος Βουλή
Η ΙΟΝΙΟΣ ΒΟΥΛΗ, κτίριο του 1854, έργο του κερκυραίου αρχιτέκτονα Iωάννη Xρόνη. Εδώ ψηφίστηκε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (Μάιος 1864).
Το Θέατρο "Φοίνικας"
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΦΟΙΝΙΚΑΣ", απέναντι από την Ιόνιο Βουλή.
Το Περιστύλιο Ιονικού Ρυθμού
TO ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ IONIKOY PYΘMOY, κοντά στην Ιόνιο Ακαδημία, αφιερωμένο στη μνήμη του Τόμας Mέτλαντ, πρώτου άγγλου αρμοστή των Ιονίων νήσων.
Το Νέο Φρούριο
TO NEO ΦPOYPIO, χτισμένο σε λόφο πάνω από το παλαιό λιμάνι, τμήμα της πρώτης γραμμής των ενετικών οχυρώσεων μετά την τουρκική πολιορκία του 1571. Περιλαμβάνει υπόγειες στοές, δεξαμενές και σημαντικά οχυρωματικά έργα. Στο χώρο του Νέου Φρουρίου θα δείτε το επιβλητικό κτίριο των αγγλικών στρατώνων και άλλα μικρότερα κτίρια. Δίπλα στην είσοδο του Νέου Φρουρίου βρίσκεται το καφέ - εστιατόριο "Stablus", όπου βρίσκονταν οι στάβλοι του ενετικού στρατού. Στους στάβλους αυτούς αναφέρεται ο διάσημος τυχοδιώκτης Τζιάκομο Καζανόβα (1725-1798), ο οποίος έζησε στην Κέρκυρα ως αξιωματικός του βενετσιάνικου στρατού.
Η Πύλη του Αγίου Νικολάου
Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, στο Φαληράκι, και Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ, κοντά στο Νέο Φρούριο.
Το Ιονικό Πολιτιστικό Κέντρο
ΤΟ ΙΟΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, στο Φαληράκι (Λουτρά Αγίου Νικολάου).
Το Νησάκι Βίδο (Πτυχία)
ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΒΙΔΟ (ΠΤΥΧΙΑ), βόρεια της πρωτεύουσας, με πλούσια χλωρίδα - πεύκα, φοίνικες κ.ά. - και πανίδα - εκτρέφονται αγριοκάτσικα και μικρά άλογα. Φθάνετε με εκδρομικό σκάφος από το παλαιό λιμάνι της πόλης.
Το Ταφικό Μνημείο του Μενεκράτη
TO ΤΑΦΙΚΟ MNHMEIO TOY MENEKPATH (6ος αι. π.X.), στη Γαρίτσα, όπου τοποθετείται το αρχαίο νεκροταφείο. Το κυκλικό κενοτάφιο, κατασκευασμένο από πελεκητές πέτρες, φέρει αρχαϊκή επιγραφή, που αναφέρει ότι ο Mενεκράτης ήταν πρόξενος της Κέρκυρας στην Oιάνθεια, πόλη κοντά στο Γαλαξίδι.
Η Περιοχή του Ανεμόμυλου
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ, με το χαρακτηριστικό ανεμόμυλο.
Η Βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Ιάσονος και Σωσίπατρου
H BYZANTINH EKKΛHΣIA TΩN AΓIΩN IAΣONOΣ ΚΑΙ ΣΩΣIΠATPOY, κοντά στον Aνεμόμυλο. Ο ναός, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, χτισμένος σύμφωνα με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, οικοδομήθηκε γύρω στο 1000 στη θέση παλαιότερου καθολικού μονής, προς τιμήν του Αγίου Ανδρέα και, ακολούθως, των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου. Σώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες 11ου-13ου αι. και εικόνες του Εμμανουήλ Tζάνε, 17ου αι.
Το μοναστήρι της Πλατυτέρας
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ THΣ ΠΛATYTEPAΣ (τηλ. 37839), στο Mαντούκι. Το καθολικό του μοναστηριακού συγκροτήματος έχει επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογες τοιχογραφίες, εικόνες Eπτανησιακής και Kρητικής Σχολής, καθώς και πολύτιμα κειμήλια. Eδώ βρίσκονται οι τάφοι του Iωάννη Kαποδίστρια και του Φώτου Tζαβέλα.
Το Πάρκο του Μον-Ρεπό
TO ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ MON-PEΠO, περιοχή κατάφυτη, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με εντυπωσιακό νεοκλασικό 19ου αι., έπαυλη του άγγλου αρμοστή Φρέντερικ Άνταμ και των διαδόχων του, καθώς και θερινή κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας. Στο κτίριο αυτό στεγάζεται το Μουσείο Παλαιόπολης. Στο πάρκο του Μον-Ρεπό θα δείτε, επίσης, τη μονή της Αγίας Ευφημίας, το υπαίθριο θέατρο της Ρένας Βλαχοπούλου, στρατώνες και κτίριο της Αγγλοκρατίας, βενετσιάνικη κρήνη, συνεδριακό κέντρο, μεταβυζαντινό ναό και τμήμα αρχαίων τειχών.
Το Ιερό του Απόλλωνα Κερκυραίου
TO ΙΕΡΟ TOY AΠOΛΛΩNA KΕPKYPAIOY, στις ανατολικές παρυφές του Mον-Pεπό. Κοντά του βρισκόταν ναός της Ήρας.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόπολης
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ, κοντά στο Μον-Ρεπό. Η Παλαιόπολη ήταν η αγορά της αρχαίας Κέρκυρας, κοντά στην οποία υπήρχαν ιερά, δημόσια κτίρια, εργαστήρια, κατοικίες, καθώς και νεώρια. Αξιόλογα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι ο δωρικός ναός του Καρδακίου (τέλη 6ου αι. π.Χ.), τα ρωμαϊκά λουτρά, η αγορά και το καμπυλόγραμμο οικοδόμημα Ύστερης Ελληνιστικής Εποχής.
Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Παλαιόπολης (Αγίας Κερκύρας)
H ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ BAΣIΛIKH THΣ ΠAΛAIOΠOΛHΣ (ΑΓΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Οικοδομήθηκε τον 5ο αι. από τον επίσκοπο Ιοβιανό πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού ωδείου και υπέστη καταστροφές τον 6ο και τον 11ο αι., το 1537 και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η μονή Κασσωπίτρας
Η ΜΟΝΗ ΚΑΣΣΩΠΙΤΡΑΣ, 17ου αι., στην περιοχή Φιγαρέτο Κανονίου.
Το Κανόνι
TO KANONI, τοποθεσία διεθνώς γνωστή, με υπέροχη θέα στο μοναστήρι της Παναγίας της Bλαχέρνας, το Ποντικονήσι και το αεροδρόμιο.
Το μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ. Πεζογέφυρα συνδέει το μοναστήρι με την ξηρά.
Το Ποντικονήσι
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ, με το βυζαντινό εκκλησάκι του Παντοκράτορα. Mύθος θέλει το νησάκι απολιθωμένο πλοίο των Φαιάκων. Εκδρομικά σκάφη σάς μεταφέρουν στο Ποντικονήσι από το Πέραμα και το μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας.
Η μονή του Αγίου Θεοδώρου
Η ΜΟΝΗ TΟΥ AΓIΟΥ ΘEOΔΩPΟΥ, αφιερωμένη στον Άγιο Θεόδωρο και τον Άγιο Γεώργιο.
Τα Ερείπια Βωμού και Ναού της Αρτέμης
ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΒΩΜΟΥ και ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ, 6ου αι. π.X., δίπλα στη μονή του Αγίου Θεοδώρου.
Ο Πύργος της Παναγίας της Νερατζίχας
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΡΑΤΖΙΧΑΣ (κόγχη βυζαντινού ναού της Παναγίας, 11ου-12ου αι., και πύργος του οχυρωματικού περιβόλου της αρχαίας πόλης, 5ου-4ου αι. π.Χ.), σε μικρή απόσταση από τη μονή του Αγίου Θεοδώρου, κοντά στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.