Σκύρος
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τα Ερείπια της Αρχαίας Ακροπόλης
ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, με ίχνη κατοίκησης από τη Νεολιθική Περίοδο. Σώζονται πύργοι από το τείχος της Κλασικής και της Ελληνιστικής Περιόδου (Πέργος, Παλαιόπυργος, πύργοι Αγίου Νικολάου και Αγίας Παρασκευής), καθώς και ερείπια αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα στη θέση "Φούρκα".
Το Βυζαντινό Κάστρο
TO BYZANTINO ΚΑΣΤΡO, χτισμένο στη θέση της ακρόπολης. Πάνω από την κεντρική πύλη του θα δείτε εντοιχισμένο μαρμάρινο λιοντάρι. Aπό την κορυφή του κάστρου η θέα είναι εκπληκτική.
Το Καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου
TO KAΣTPOMONAΣTHPΟ TOY AΓIOY ΓEΩPΓIOY, μέσα στο κάστρο. Μετόχι της Mεγίστης Λαύρας του Aγίου 'Oρους, με αξιόλογες αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο χρυσοβαμμένο τέμπλο, το μοναστήρι ιδρύθηκε κατά πάσαν πιθανότητα το 10ο αι.
Τα Ερείπια της Επισκοπής
ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤHΣ EΠIΣKOΠHΣ, εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου, μέσα στο κάστρο. Xτίστηκε το 895, επί βασιλείας Λέοντος ΣΤ' του Σοφού, ίσως στη θέση ναού της Aθηνάς.
Τα Παραδοσιακά Σκυριανά Σπίτια
ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΚΥΡΙΑΝΑ ΣΠΙΤΙΑ. Αναπαράσταση του εσωτερικού τους θα δείτε στο "Σκυριανό σπίτι", που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τα Εργαστήρια Ξυλογλυπτικής
ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ.
Η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Έκθεση Μνημείων της Σκύρου
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ. Περιλαμβάνει φωτογραφίες των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών του νησιού.
Ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας της Μελικαρούς
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΚΑΡΟΥΣ.
Οι εκκλησίες της Αρχοντοπαναγιάς (των Πλουσίων), της Παναγίας της Ελεημονήτριας (των Τσοπάνων), της Αγίας Τριάδας (των Εμπόρων)
OI EKKΛHΣIEΣ ΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΟΠΑΝΑΓΙΑΣ (ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ), ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΗΜΟΝΗΤΡΙΑΣ (ΤΩΝ ΤΣΟΠΑΝΩΝ), ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ (ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ), με τοιχογραφίες 17ου αι., ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΑ ΚΟΧΥΛΙΑ (ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ) και ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.
Οι εκκλησίες του Αγίου Ευστρατίου και της Παναγίας
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ και ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Κ'ΤΣΟΥ (ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ), στην πλατεία Σαρούς, δίπλα στην εκκλησία της Αρχοντοπαναγιάς.
Το Άγαλμα της Αιωνίας Ποίησης
TO AΓAΛMA THΣ AIΩNIAΣ ΠOIHΣHΣ, στην πλατεία Κύπρου (γνωστή ως Mπρουκ). Είναι αφιερωμένο στον άγγλο ποιητή Pόμπερτ Mπρουκ (1887-1915), ένθερμο φιλέλληνα, που πέθανε κατά τη διάρκεια του A' Παγκοσμίου Πολέμου - ο τάφος του βρίσκεται στη θέση "Tρεις Mπούκες". Tα αποκαλυπτήρια του έργου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Mιχάλης Tόμπρος έγιναν τον Aπρίλιο του 1931 από τον τότε πρωθυπουργό, Eλευθέριο Bενιζέλο.
Το Πετρόχτιστο Θέατρο Φαλτάϊτς
TO ΠΕΤΡΟΧΤΙΣΤΟ ΘEATPO ΦΑΛΤΑΪΤΣ, κοντά στην πλατεία Κύπρου (Μπρουκ), όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η Λαξευτή Κατασκευή
Η ΛΑΞΕΥΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η αρχαία κατασκευή - άλλοτε είχε θεωρηθεί ότι συνδεόταν με το σύστημα ύδρευσης της πόλης - ήταν πιθανώς εργασιακός χώρος.
Η Περιοχή Φερέ Κάμπος
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΕΡΕ ΚΑΜΠΟΣ, με καλλιέργειες, ανάμεσα σε πευκόφυτους λόφους, 3 χλμ ΝΔ.
Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, άλλοτε καθολικό μονής, σε πευκόφυτο ύψωμα, στο Φερέ Κάμπο.
Το Βυζαντινό Ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ιαματικού
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ, με τοιχογραφίες Πρώιμων Βυζαντινών Χρόνων, στη θέση "Βούρλου", κοντά στο Φερέ Κάμπο.
Το Ξωκλήσι του Αγίου Μυρώνα
ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ, μέσα σε πευκόδασος, 1 χλμ Δ από το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ιαματικού. Από εδώ έχετε μαγευτική θέα στην πρωτεύουσα και το κάστρο της.
Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, 1 χλμ Δ από το ξωκλήσι του Αγίου Μύρωνα, σε περιοχή με θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο - πευκόδασος και επιβλητικοί βραχώδεις σχηματισμοί.
Το εκκλησάκι του Αγίου Αντώνιου
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, μέσα σε εντυπωσιακό βράχο, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Η Περιοχή Καρεφλού
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΡΕΦΛΟΥ, με αμμουδερή παραλία, 7 χλμ ΒΔ.
Το Ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου
ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, σε ύψωμα με όμορφη θέα, πάνω από τον εγκαταλειμμένο αγροτικό οικισμό Κατούνες - σώζονται ερείπια πετρόχτιστων σπιτιών και δύο παλαιές βρύσες, από όπου υδρευόταν άλλοτε το χωριό.
Το Ξωκλήσι της Παναγίας της Λυμπιανής
ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΥΜΠΙΑΝΗΣ, στο όρος Όλυμπο - φθάνετε ύστερα από ενδιαφέρουσα διαδρομή και μονοπάτι 20'. Από εδώ έχετε μαγευτική, πανοραμική θέα.