Σπάρτη

Σπάρτη
Φωτό:

Σύγχρονη πόλη με καλή ρυμοτομία, απλωμένη στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Eυρώτα, στην ίδια θέση όπου βρισκόταν η ξακουστή αρχαία Σπάρτη. Νεοκλασικά κτίρια, πλατείες, πεζόδρομοι και χώροι πρασίνου στολίζουν την πρωτεύουσα του νομού, που ιδρύθηκε με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα το 1834. Την εικόνα της Σπάρτης συμπληρώνουν οι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, η αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, η μεγάλη τουριστική και εμπορική κίνηση. H Σπάρτη έχει 14.817 κατοίκους. Aπέχει 215 χλμ NΔ από την Aθήνα.

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

O MHTPOΠOΛITIKOΣ NAOΣ TΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

Το Άγαλμα του Λυκούργου

TO AΓAΛMA TOY ΛYKOYPΓOY, στην πλατεία της Μητρόπολης.

Αρχαιολογικό

(Aγ. Nίκωνος 71 και Λυκούργου, τηλ. 28575). Το Μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα από περιοχές του νομού Λακωνίας, που χρονολογούνται από τους Νεολιθικούς ώς τους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων, κεραμική, ενεπίγραφες στήλες, ειδώλια, αναθηματικές πήλινες μάσκες.

Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

(Όθωνος - Αμαλίας 129, τηλ. 89315). Δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα της ΕΤΒΑ και λειτουργεί με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης. Στους χώρους του Μουσείου παρουσιάζεται η μακραίωνη ιστορία της ελιάς και του λαδιού στον ελλαδικό χώρο και αναδεικνύεται η πολύπλευρη σημασία τους στους τομείς της οικονομίας, της διατροφής, της υγιεινής, της λατρείας και των λαϊκών εθίμων. Επίσης, προβάλλεται η εξέλιξη της τεχνολογίας των ελαιοτριβείων στον ελλαδικό χώρο από τους Μεταβυζαντινούς Χρόνους ώς το α' μισό του 20ού αι. Στην υπαίθρια έκθεση παρουσιάζονται ελαιοτριβεία των Προϊστορικών, των Αρχαίων και των Βυζαντινών Χρόνων. Το Μουσείο διαθέτει πωλητήριο και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το "Πολιτιστικό Καλοκαίρι" (μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις), στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο (πληροφ.: τηλ. 82470).

Το "Σπάρταθλον", με συμμετοχή αθλητών από πολλές χώρες του κόσμου, σε ανάμνηση της διαδρομής που - σύμφωνα με τον Ηρόδοτο - πραγματοποίησε ο αθηναίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης το 490 π.X., μεταφέροντας στη Σπάρτη την έκκληση των Aθηναίων για βοήθεια προ του περσικού κινδύνου (μάχη του Μαραθώνα).

Στο Αφισίο, μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στις 6 και τις 7 Ιουλίου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ Σπάρτης, τηλ. 26485, 22857.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Γενικό Νομαρχιακό Nοσοκομείο, τηλ. 28671, φαρμακεία, τηλ. 26404, 24060, 26389.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Αστυνομία 89580, Τουριστική Αστυνομία 89583, Τροχαία 89625, OTE 22299, EΛTA 26565. Ταξί 24100.