Σελλασία

Λακωνία
Φωτό:

Γεωργικό χωριό, έδρα του Δήμου Οινούντος - ο Οινούς ή Κελεφίνα είναι παραπόταμος του Ευρώτα -, η Σελλασία είναι γνωστή για τη "Γιορτή Ελιάς και Λαδιού" που πραγματοποιείται εδώ τα τελευταία χρόνια, στις αρχές Αυγούστου. Το χωριό οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο αρχαίο οικισμό, που τοποθετείται στο λόφο του Παλαιογουλά. Στην παρακείμενη πεδιάδα, την οποία διαρρέει ο Οινούς, πραγματοποιήθηκε το 222 π.Χ. μάχη μεταξύ των Σπαρτιατών και των Μακεδόνων. Στο γειτονικό λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου έχουν εντοπιστεί ίχνη οχυρού της Ελληνιστικής Περιόδου. Η Σελλασία έχει 524 κατοίκους. Απέχει 14,5 χλμ Β από τη Σπάρτη.

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ.

Ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, "μπαλκόνι" με θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα, τη Σπάρτη και τον Ταΰγετο. Θα δείτε την ομώνυμη εκκλησία μέσα στο χωριό, τα ξωκλήσια του Αγίου Ανδρέα, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής, καθώς και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη θέση "Αχραγιά".

Λαογραφικό

Στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο της Κονιδίτσας. Περιλαμβάνει είδη οικιακής χρήσης και άλλο λαογραφικό υλικό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Η "Γιορτή Ελιάς και Λαδιού" στις αρχές Αυγούστου, με εκθέσεις, συζητήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Αστυνομία 94246.