Πύργος Διρού - Σπήλαια Διρού

Πανοραμική άποψη του όρμου Διρού
Φωτό:

Mανιάτικο χωριό με αξιόλογη τουριστική κίνηση, ο Πύργος Διρού βρίσκεται κοντά στα ονομαστά σπήλαια της περιοχής. Εδώ απέκρουσαν οι κάτοικοι της Μάνης τις δυνάμεις του Ιμπραήμ τον Ιούνιο του 1826. Στον Πύργο Διρού λειτουργεί κέντρο ιππασίας. Ο Πύργος Διρού έχει 334 κατοίκους. Aπέχει 63,5 χλμ N από τη Σπάρτη.

Η Φουρνιατά

Η ΦΟΥΡΝΙΑΤΑ, οχυρός οικισμός του Πύργου Διρού. Θα δείτε το τειχισμένο συγκρότημα του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου, με εντυπωσιακό πύργο, οικογενειακό εκκλησάκι και λαξευτή στέρνα (γούρνα), γνωστή ως Πετρόλακκος. Στο κέντρο της Φουρνιάτας βρίσκονται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και, σε μικρή απόσταση, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Η Χαριά

Η ΧΑΡΙΑ, από τους παλαιότερους και πλέον αντιπροσωπευτικούς μανιάτικους οικισμούς, με αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα. Θα δείτε τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου. Στη Χαριά βρίσκονται, επίσης, ο πύργος Αραπάκη, με χαρακτηριστική θολωτή στοά (διαβατικό), και ο πύργος Πουλάκου.

Νεολιθικό Διρού

(τηλ. 52233). Το Μουσείο βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου της Aλεπότρυπας. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά ευρήματα του σπηλαίου - κεραμική, εργαλεία, όπλα, κοσμήματα, ειδώλια, οστεολογικό υλικό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στον όρμο Διρού.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Η "Γιορτή της Μανιάτισσας", πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 26 Ιουνίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 52210.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 52300.