Γεράκι

Το Γεράκι, ιστορική κωμόπολη της Λακωνίας
Φωτό:

Γραφική κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες του Πάρνωνα, το Γεράκι, έδρα του Δήμου Γερονθρών, γοητεύει τους επισκέπτες με τα περίτεχνα σπίτια και αρχοντικά, τα παραδοσιακά καφενεία, την όμορφη πλατεία, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα ιστορικά μνημεία του. Ο "Μικρός Μυστράς" της Λακωνίας κατέχει τη θέση του ομώνυμου μεσαιωνικού οικισμού και των Γερονθρών, πόλης που κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Αξιόλογη είναι η αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής, όπου καλλιεργούνται ελιές και κηπευτικά. Το Γεράκι έχει 1.341 κατοίκους. Aπέχει 39,5 χλμ A από τη Σπάρτη.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

Η Έκθεση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οικοτεχνίας-Χειροτεχνίας "η Έργανη"

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ - ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ "Η ΕΡΓΑΝΗ". Ο γυναικείος συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1988, με σκοπό τη διατήρηση της μακράς παράδοσης του Γερακιού στην οικιακή υφαντουργία. Θα δείτε το χαρακτηριστικό "όρθιο αργαλειό", υφαντά, τα ονομαστά "γερακίτικα κιλίμια" και τοπικά προϊόντα, όπως χυλοπίτες, τραχανά, σανό (αποξηραμένα χόρτα), βούτυρο κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Tα πανηγύρια του Aγίου Aθανασίου στις 2 Mαΐου, της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και του Αγίου Ιωάννη του Νεομάρτυρος στις 21 Οκτωβρίου.

Στην Καλλιθέα, το πανηγύρι της Παναγίας στις 23 Αυγούστου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 71266, φαρμακείο, τηλ. 71003.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 71290, EΛTA 71499.