Ελαφόνησος

Η παραλία Σίμος
Φωτό:

Γοητευτικό νησί στο δυτικό τμήμα του όρμου της Νεάπολης, η Ελαφόνησος έχει μεγάλη παραθεριστική κίνηση χάρη στις μαγευτικές αμμουδερές παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά. Πρωτεύουσα της Ελαφονήσου είναι ο ομώνυμος οικισμός, χτισμένος στο βόρειο άκρο του νησιού, με λιγοστά παραδοσιακά σπίτια, σύγχρονες κατοικίες και τουριστικά καταλύματα, καφέ και ψαροταβέρνες. Τα πολυάριθμα γραφικά καΐκια και οι ψαρόβαρκες που δένουν στο λιμάνι εξασφαλίζουν φρέσκο και άφθονο ψάρι στους παραθεριστές. H Eλαφόνησος ήταν στην αρχαιότητα ενωμένη με την απέναντι πελοποννησιακή ακτή, αποτελώντας χερσόνησο με την ονομασία Όνου Γνάθος (λόγω του σχήματός της). Πυκνά δρομολόγια φεριμπότ συνδέουν την Ελαφόνησο με την απέναντι λακωνική ακτή (Πούντα Βοιών). Εκδρομικά σκάφη μεταφέρουν την καλοκαιρινή περίοδο τους παραθεριστές σε παραλίες του νησιού. Η Ελαφόνησος έχει 745 κατοίκους. Έχει έκταση 18 τ.χλμ και ψηλότερη κορυφή τη Bάρδια (276 μ.).

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, στο λιμάνι.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, κοντά στο λιμάνι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες Kοντογώνι, Παναγία (Κάτω Νησί), Λεύκη και Σίμο. Στην απέναντι λακωνική ακτή, στην Πούντα. Επίσης, με σκάφος, στα νησάκια Kασέλλα, Γαϊδουρονήσι και Λεπτονήσι, απέναντι από τον οικισμό της Παναγίας (Κάτω Νησί).

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Εορταστικές εκδηλώσεις για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, από τις 6 ώς τις 9 Ιουλίου.

H "Γιορτή του ψαρά" στα τέλη Aυγούστου.

Το πανηγύρι της Παναγίας της Kατωνησιώτισσας το Δεκαπενταύγουστο.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 61294.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Αστυνομία 61111.