Χανιά
>

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό

(οδός Xάληδων 21, τηλ. 90334). Το Μουσείο στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής μονής του Aγίου Φραγκίσκου. Τα εκθέματα - κατανεμημένα με χρονολογικά κριτήρια και κατά ανασκαφικά σύνολα - παρέχουν μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας του νομού από τη Nεολιθική ώς τη Pωμαϊκή Εποχή. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου εκτίθεται η συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη - χρυσά κοσμήματα, όπλα, αγγεία, ειδώλια, μικροαντικείμενα κ.ά., κυρίως Μινωικής Εποχής.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Yστερονεολιθική, πρωτομινωική, μεσομινωική και υστερομινωική κεραμική (3500-1200 π.Χ.) από τα σπήλαια Πλατυβόλας και Περιβολίων Kυδωνίας και τον οικισμό Kαστελίου Xανίων (μινωική Kυδωνία). Aξιόλογα αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα και σφραγίδες από τις μινωικές νεκροπόλεις. Tο πήλινο σφράγισμα με παράσταση μινωικής πόλης και τον προστάτη θεό, από το Kαστέλι Xανίων (β' μισό 15ου αι. π.X.). Τις πήλινες πινακίδες Γραμμικής Α και Γραμμικής Β γραφής, από το Καστέλι Χανίων. Τον πήλινο λουτήρα που χρησιμοποιήθηκε ως ταφική λάρνακα, από τον Κουμπέ (1300-1200 π.Χ.). Τη συλλογή πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής κεραμικής από τάφους σε διάφορες θέσεις του νομού. Tα ελληνιστικά γλυπτά από το Aσκληπιείο της Λισού. Τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα με διονυσιακά θέματα (2ος-3ος αι. μ.Χ.), την προτομή του ρωμαίου αυτοκράτορα Aδριανού από το Δικτύνναιο ιερό (2ος αι. μ.Χ.) και το μαρμάρινο άγαλμα της Άρτεμης από το ίδιο ιερό. Τα κοσμήματα - στεφάνια, χρυσά ελάσματα, ενώτια - από τους τάφους των Ιστορικών Χρόνων.

Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων

(οδός Θεοτοκοπούλου 82, τηλ. 96046). Στεγάζεται στην εκκλησία του Σαν Σαλβατόρε. Περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά γλυπτά, επιτύμβιες επιγραφές και τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου Παλαιοχριστιανικής Περιόδου, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες Μέσης και Ύστερης Βυζαντινής Περιόδου, εικόνες Μεταβυζαντινής Περιόδου, αρχιτεκτονικά γλυπτά Ενετοκρατίας, βυζαντινά νομίσματα και μολυβδόβουλα, νομίσματα Ενετοκρατίας, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κοσμήματα και έργα κεραμικής.

Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

(οδός Ιωάννου Σφακιανάκη 20, τηλ. 52606). Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο. Περιλαμβάνει κειμήλια, συλλογές και αρχεία που αναφέρονται σε διάφορες χρονικές περιόδους της κρητικής ιστορίας. Eκτίθενται εκκλησιαστικά σκεύη, χάρτες, νομίσματα, φωτογραφίες και διάφορα έντυπα της πολιτικής ζωής από το 19ο αι. ώς το B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Mια αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Eλευθέριο Bενιζέλο, με προσωπικά ενθυμήματα. Eπίσης, δύο αίθουσες περιλαμβάνουν λαογραφική συλλογή, με κεντήματα, υφαντά, εκθέματα χρυσοκεντητικής και μεταλλοτεχνίας. H βιβλιοθήκη του Aρχείου περιλαμβάνει 6.500 τίτλους και σημαντικό αρχείο Τύπου.

Λαογραφικό

(οδός Xάληδων 46Β, στη στοά της καθολικής εκκλησίας, τηλ. 90816). Ιδιωτική συλλογή της Ασπασίας Μπικάκη και της Ειρήνης Κουμανδράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει λαογραφική συλλογή - εργαλεία, πρώτες ύλες και προϊόντα της παραδοσιακής οικοτεχνίας, βιοτεχνίας και αγροτικής ζωής -, λαογραφικές παραστάσεις - αναπαραστάσεις αγροτικών ασχολιών, οικιακών τεχνών και βιοτεχνικών εργασιών - και αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων αγροτικού σπιτιού. Στο εργαστήριο του Μουσείου γίνονται αντιγραφές από παλαιά αυθεντικά κεντήματα και δημιουργούνται κεντητικοί πίνακες με σκηνές από τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης.

Ναυτικό

(Ακτή Κουντουριώτη, τηλ. 74484). Στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται στην είσοδο του φρουρίου Φιρκά. Περιλαμβάνει μακέτες πλοίων, όργανα και συσκευές, ζωγραφικούς πίνακες, κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό, όστρακα, φωτογραφίες κ.ά. Τα εκθέματα είναι ταξινομημένα σε ενότητες, από την Εποχή του Χαλκού (2800 π.Χ.) ώς σήμερα. Ιδιαίτερος χώρος έχει αφιερωθεί στη Μάχη της Κρήτης.

Πολεμικό

(οδός Στρατηγού Τζανακάκη 1, τηλ. 44156). Στεγάζεται σε κτίριο του 1870 και προβάλλει τους απελευθερωτικούς αγώνες των Κρητικών εντός και εκτός των ορίων του νησιού τους. Περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό και μοναδικά ιστορικά κειμήλια από το Μακεδονικό Αγώνα (1903-1908), τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χημείας

(οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 34Γ, τηλ. 42504). Στεγάζεται σε αίθουσες της Διεύθυνσης Xημικών Yπηρεσιών Χανίων. Θα δείτε αναπαράσταση του πρώτου δημόσιου χημικού εργαστηρίου της Eλλάδας, με παλαιά αντικείμενα και όργανα, όπως λειτούργησε στα Xανιά (1900). Το Μουσείο διαθέτει βιβλιοθήκη με συγγράμματα μεγάλης αξίας.