Κέρκυρα
>

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αντιβουνιώτισσας

(οδός Αρσενίου, τηλ. 38313). Στεγάζεται στην εκκλησία της Παναγίας της Aντιβουνιώτισσας και περιλαμβάνει συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων και κειμηλίων, 15ου-19ου αι., καθώς και τάφους ευγενών.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Tους τάφους ευγενών, τις εικόνες "Mη μου άπτου" και "Ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας" του Εμμανουήλ Tζάνε, "O Άγιος Aλέξιος, ο άνθρωπος του θεού" του Στέφανου Tζαγκαρόλα, "H Παναγία Oδηγήτρια" του Εμμανουήλ Λαμπάρδου, "Οι Άγιοι Σέργιος, Βάκχος και Ιουστίνα" του Μιχαήλ Δαμασκηνού, "Ο Άγιος Δημήτριος", καθώς και τα φατνώματα.

Αρχαιολογικό

(οδός Βραΐλα-Αρμένη 1, τηλ. 30680). Τα εκθέματα, που χρονολογούνται από τους Μέσους Παλαιολιθικούς ώς και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, φανερώνουν το πολιτιστικό επίπεδο και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Κέρκυρα στο πέρασμα των αιώνων, αλλά και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το νησί ως σημείο αναφοράς στους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους της Μεσογείου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τα λίθινα εργαλεία της Παλαιολιθικής και της Νεολιθικής Περιόδου, την κεραμική της 6ης χιλιετίας π.Χ. από το Σιδάρι και της 2ης χιλιετίας π.Χ. από τους Έρμονες και τον Αφιώνα, τα μαρμάρινα ειδώλια και την κανδήλα Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, τους χάλκινους πελέκεις της Εποχής του Χαλκού, τον αρχαϊκό λέοντα που βρέθηκε κοντά στο ταφικό μνημείο του Mενεκράτη (έργο κορίνθιου τεχνίτη, τέλη 7ου αι. π.Χ.), το γιγαντιαίο αέτωμα της Γοργούς από τη δυτική πρόσοψη δωρικού ναού της Άρτεμης (585-580 π.X.), τα γλυπτά και τα αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό της Άρτεμης, τον πελώριο πίθο που είχε χρησιμοποιηθεί για ενταφιασμό νεκρού (6ος αι. π.Χ.), τις μήτρες ειδωλίων, τα ειδώλια και τα εργαλεία από την περιοχή των εργαστηρίων της αρχαίας πόλης, την κεφαλή μικρού κούρου από κερκυραϊκό πωρόλιθο (535-530 π.Χ.), τον κορμό υστεροαρχαϊκού κούρου (περίπου 525 π.Χ.) και τμήμα του κορμού υστεροαρχαϊκής κόρης από την περιοχή Φιγαρέτο, τα χάλκινα αγαλματίδια "κωμαστού" που κρατά ρυτόν (λακωνικό εργαστήριο, 570 π.Χ.) και Ηρακλή "Δεξιούμενου" (Ελληνιστικοί Χρόνοι), το τμήμα πώρινου αετώματος με παράσταση διονυσιακού συμποσίου από την περιοχή Φιγαρέτο (500 π.Χ.), τα πήλινα αγαλματίδια της Άρτεμης από το ιερό της θεάς στο Κανόνι, τα κερκυραϊκά και τα ξένα νομίσματα που εντοπίστηκαν στην Κέρκυρα κατά τις ανασκαφές, το μεταλλικό οπλισμό νεαρού πολεμιστή από το Προδρόμι Θεσπρωτίας.

Ασιατικής Τέχνης

(τηλ. 20193-4). Το Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1927, στεγάζεται σε πτέρυγα του ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Περιλαμβάνει εκθέματα που προέρχονται από την Άπω Ανατολή και τον ευρύτερο ινδικό χώρο (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Ινδία, Πακιστάν, Θιβέτ, Νεπάλ, Ταϊλάνδη).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

κινέζικα μπρούντζινα λατρευτικά αγγεία, τη συλλογή ειδωλίων (6ος-9ος αι.), τον ιαπωνικό οπλισμό - όπλα και πανοπλίες Σαμουράι -, τις μάσκες του θεάτρου ΝΟ, τα ιαπωνικά παραβάν (18ος αι.), τα ινδικά ξυλόγλυπτα (17ος-19ος αι.), τη συλλογή ελληνοβουδιστικών γλυπτών από σχιστόλιθο (Γκαντάρα Πακιστάν, 1ος-5ος αι.), με δείγματα ελληνιστικής επίδρασης, κληρονομιά της παρουσίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή, τις ιαπωνικές ξυλογραφίες (18ος-19ος αι.), τις κινέζικες πορσελάνες (14ος-19ος αι.), τα αντικείμενα από νεφρίτη, τα μουσικά όργανα, τα ενδύματα, τους καθρέφτες, τις βελόνες και τις χτένες (18ος αι.), τα τυπώματα σε ύφασμα και χαρτί (17ος-19ος αι.), τα χάλκινα και οστέινα αντικείμενα (17ος-19ος αι.), καθώς και το χώρο που είναι αφιερωμένος στην "τελετή του τσαγιού".

Βυζαντινή Συλλογή

στο Παλαιό Φρούριο. Περιλαμβάνει ψηφιδωτά από τη βασιλική της Παλαιόπολης, γλυπτά από βυζαντινά μνημεία του νησιού, καθώς και τις αποτοιχισμένες και συντηρημένες τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου Κορακιάνας. Επίσης, εικόνες 14ου-15ου αι. και χειρόγραφο ευαγγέλιο 13ου αι.

Διονυσίου Σολωμού

(οδός Αρσενίου, τηλ. 30674). Στεγάζεται στο σπίτι όπου ο εθνικός ποιητής έζησε επί μακρόν. Περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, προσωπογραφίες, φωτογραφικό υλικό και σολωμική βιβλιοθήκη.

Παλαιόπολης

(τηλ. 41369). Στεγάζεται στην πρώην βασιλική έπαυλη του Μον-Ρεπό. Περιλαμβάνει αρχαιότητες που βρέθηκαν στις ανασκαφές των ιερών στο κτήμα του Μον-Ρεπό.

Σέρβικο

(οδός Μουστοξύδου 19, τηλ. 33960). Περιλαμβάνει όπλα, σημαίες, στολές, μετάλλια και άλλα αντικείμενα του σερβικού στρατού που βρήκε καταφύγιο στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Χαρτονομισμάτων

(πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα). Το Μουσείο - ανήκει στην Alpha Bank - στεγάζεται σε ανακαινισμένο κτίριο του 19ου αι., έργο του κερκυραίου αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη. Περιλαμβάνει τα πρώτα ελληνικά χαρτονομίσματα, δείγματα από την ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος από τα μέσα του 19ου αι. ώς σήμερα, δοκίμια και μήτρες εκτυπώσεως, αρχειακό υλικό. Επίσης, περιλαμβάνει χαρτονομίσματα ξένων χωρών και ολοκληρωμένες σειρές των τελευταίων εκδόσεων χαρτονομισμάτων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.